Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες επιθέσεις και νέες σιιτικές «παρεμβάσεις»

Εξω από το κατοχικό στρατόπεδο των Πολωνών μετά την επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Εξω από το κατοχικό στρατόπεδο των Πολωνών μετά την επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΧΙΛΑ.--

Νέα διπλή επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε χτες κατά των κατοχικών δυνάμεων στο κεντρικό Ιράκ, με στόχο, αυτή τη φορά, κυρίως τους «συμμάχους» των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, Σιίτες ηγέτες, διαφόρων «αποχρώσεων», ακόμη και όσοι συμμετέχουν στο διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο, δήλωναν κατηγορηματικά ότι ο μοναδικός τρόπος μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ είναι η διενέργεια εκλογών.

Δύο φορτηγά γεμάτα με εκρηκτικά προσπάθησαν χθες να εισέλθουν σε στρατιωτική βάση ανεφοδιασμού στην πόλη της Χίλα, αλλά πυροβολήθηκαν από τους φρουρούς με αποτέλεσμα να εκραγούν λίγο πριν την είσοδο. Η έκρηξη ήταν τρομερή. Προκάλεσε το θάνατο 11 Ιρακινών, εργαζόμενων στη βάση και περαστικών, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 64 άνθρωποι, εκ των οποίων 32 Ιρακινοί, 12 Φιλιππινέζοι στρατιώτες, 10 Πολωνοί στρατιώτες, 10 Ούγγροι στρατιώτες και 1 Αμερικανός στρατιώτης. Την ίδια στιγμή, βορειότερα στο Τικρίτ, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα ερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες μία αμερικανική οβίδα έπληξε σπίτι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Ιρακινοί, συμπεριλαμβανομένης μίας 10χρονης κοπέλας.

«Μηνύματα» σιιτών

«Οποιαδήποτε κυβέρνηση αναλάβει να οδηγήσει το Ιράκ σε μια νέα εποχή δεν μπορεί παρά να έχει προκύψει από τη θέληση του ιρακινού λαού, ειδάλλως οι Ιρακινοί θα καταλήξουν στο σημείο που βρίσκονταν επί Σαντάμ Χουσεΐν, δηλαδή στο απόλυτο περιθώριο των εξελίξεων». Αυτό υποστήριξε χτες, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο ηγέτης της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης, Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση. Ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, που είναι μέλος του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, μίλησε σε 1.000 φυλάρχους, σιίτες και σουνίτες, στους οποίους κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να πάψει να παλεύει για ένα «ανεξάρτητο, κυρίαρχο Ιράκ ακόμη και με τη δύναμη των όπλων αν χρειαστεί», κερδίζοντας τις επευφημίες των παρευρισκομένων.

Ο αλ Χακίμ απέφυγε να διευκρινίσει αν στόχος του είναι οι εκλογές μέχρι τις 30 Ιούνη ή αν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί μια παράταση της διορίας μεταβίβασης της εξουσίας, όπως έχει υπονοήσει ότι μπορεί να πράξει ο Μεγάλος Αγιατολάχ των Σιιτών, αλ Σιστάνι. Επίσης, υποστήριξε ότι πολλοί από αυτούς που πραγματοποιούν επιθέσεις «επιθυμούν να δουν το Ιράκ να βυθίζεται σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά δεν πρόκειται να το πετύχουν». Τέλος, ο αλ Χακίμ τάχθηκε υπέρ της ανακήρυξης του Ισλάμ σε θρησκεία του κράτους, συμπληρώνοντας ότι οι νόμοι και το Σύνταγμα που θα εκπονηθούν δεν μπορούν να έρχονται σε αντίφαση με αυτό, αλλά ξεκαθάρισε ότι δε θα είναι μοναδικός νόμος η σαρία και ότι θα γίνουν σεβαστές όλες οι θρησκείες.

Ανάλογες απόψεις, όμως, εξέφρασε χτες και ένας άλλος Σιίτης ηγέτης, ο Μουγουαφάκ αλ Ρουμπάι, επίσης, μέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου, ο οποίος υπογράμμιζε ότι «ο οποιοσδήποτε θεσμός προκύψει θα έχει αξιοπιστία και νομιμότητα, μόνο αν προέλθει από εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ