Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Στη λίστα των «εκλεκτών» του κρατικού αυταρχισμού

Στα συσσωρευμένα κρούσματα αστυνομικής βίας και αυταρχισμού που σημειώθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο απέναντι στους μετανάστες, προστίθενται ανάλογες καταγγελίες για «κρατική τρομοκρατία» και από πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία και το Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής των Πολιτικών Προσφύγων από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, διωκόμενοι από την αυταρχική τους κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας βασανιστήρια και φυλακίσεις, φτάνουν στην Ελλάδα αναζητώντας πολιτικό άσυλο, για να βρούν μια καθημερινότητα γεμάτη απελάσεις και τρομοκρατία. «Δεκάδες πολιτικοί πρόσφυγες οδηγούνται στα αστυνομικά τμήματα χωρίς λόγο και χωρίς κάποια νομική βάση». Συγκεκριμένα, «στην Ανάβυσσο, καθημερινά γίνονται προσαγωγές των πολιτικών προσφύγων και ο έλεγχος του ειδικού σώματος της Ασφάλειας έχει ξεπεράσει κάθε όριο της νομιμότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και σεβασμού. Κάθε πρόσφυγας τουλάχιστον 10 φορές έχει οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δεχτεί κακοποίηση και ξυλοδαρμό». Ενώ στη συνέχεια τονίζεται: «Αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί να εξηγηθεί ως μια ρουτίνα ελέγχου αλλά ως μια συνειδητή επιλογή εναντίον μας».

Εξαρση της κρατικής βίας
στην Τουρκία

Η κρατική βία εναντίον των πολιτικών κρατουμένων και συγγενών τους συνεχίζεται από την τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το περιοδικό O Αγώνας, που εκδίδουν συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων, μόνο την τελευταία βδομάδα συνελήφθησαν στην Αγκυρα, στη Σμύρνη, στην Πόλη και στη Μερσίν 130 μέλη του TAYAD (Σύλλογος Οικογενειών των Πολιτικών Κρατουμένων). Στην Ισταμπούλ, σε δύο προσπάθειες του TAYAD να δώσει συνέντευξη τύπου στο πρακτορείο Ενωμένων Ειδήσεων, η αστυνομία απάντησε με συλλήψεις και χημικά. Επιπλέον, πενήντα άτομα συνελήφθησαν στην πλατεία Ταξίμ της ίδιας πόλης, και εξακολουθούν να βασανίζονται, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε με το σύνθημα «στις φυλακές έχουν πεθάνει 107 άτομα. Το ακούσατε


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ