ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αρχίζουν σήμερα οι συνομιλίες

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες με στόχο τη λύση του προβλήματος θα αρχίσουν σήμερα στις 10 το πρωί.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση μιας ώρας με τον Ραούφ Ντενκτάς στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Αλβάρο ντε Σότο δήλωσε ότι οριστικοποιήθηκε η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών. Ανακοίνωσε επίσης ότι στις 3 μ.μ. σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών.

Οι συνομιλίες θα διεξάγονται στον ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο του Αεροδρομίου Λευκωσίας, που τελεί υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών από το 1974.

Ο Ραούφ Ντενκτάς αρνήθηκε να ενημερώσει τους ξένους και Ελληνες δημοσιογράφους και μίλησε μόνο στην τουρκική γλώσσα προς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Σχολιάζοντας τη δήλωση του Αλβάρο ντε Σότο για οριστικοποίηση της ημερήσιας διάταξης, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται το Κυπριακό.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι ο κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχουν θέση στις συνομιλίες.

Ομως, είπε ότι θα ζητήσει από τον Φερχόιγκεν ξεκάθαρες απαντήσεις στο ερώτημά του πώς οι παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα γίνουν πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Ραούφ Ντενκτάς είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα ζητήσει παρεκκλίσεις, που θα είναι εκτός των ευρωπαϊκών κανονισμών, που αφορούν στη διζωνικότητα του κράτους, στις εγγυήσεις και τον περιορισμό του δικαιώματος επιστροφής των Ελληνοκυπρίων.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει μόνο επτά σημεία στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν σήμερα. Εμφαση, πρόσθεσε, θα δοθεί στη λειτουργικότητα, ώστε να καταστούν ευεργετικές οι αλλαγές και για τις δύο κοινότητες.

Ο Γ. Ιακώβου είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ανησυχεί για τις εισηγήσεις που θα καταθέσουν οι Τουρκοκύπριοι, διότι, όπως ανέφερε, θα στοχεύουν σε δύο ανεξάρτητα κράτη και πολλές από αυτές θα είναι εκτός του πλαισίου του Σχεδίου Ανάν.

Προσερχόμαστε, κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών, με καλή θέληση για να εξεύρουμε λύση.

Ο Γ. Ιακώβου έκαμε τις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισιέλ.

Τουρκική στροφή

Στο μεταξύ, στροφή 180 μοιρών έκαμε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και διασυνδέει τώρα τη λύση του Κυπριακού με την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ενώ στο παρελθόν η Τουρκία υποστήριζε ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του Κυπριακού και της ενταξιακής της πορείας, χθες ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ότι αν η Τουρκία δεν καταστεί πλήρες μέλος της Ενωσης, τότε πολλές πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν δε θα λειτουργήσουν. Είπε ακόμα πως εάν το σχέδιο που θα προκύψει από τις συνομιλίες για το Κυπριακό δεν ικανοποιεί την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά, υπάρχει η δυνατότητα να απορριφθεί στο δημοψήφισμα και στην Εθνοσυνέλευση. Σε ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, η οποία συνήλθε για να συζητήσει το Κυπριακό, ο Α. Γκιουλ πρόσθεσε πως το τελικό έγγραφο για το Κυπριακό θα είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών που θα αρχίσουν αύριο στην Κύπρο. Οπως είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αυτό που οδήγησε την Τουρκία να δείξει πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού φέτος, είναι η ένταξη μόνο της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το πρόβλημα, κατά την έκφρασή του, που θα προκύψει από αυτήν την εξέλιξη.

Ο Α. Γκιουλ αναγνώρισε ότι ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν είναι η ενσωμάτωση Τούρκων πολιτών στο ψευδοκράτος, προσθέτοντας ότι τα άλλα θέματα που θα προκύψουν αφορούν στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Για τη λύση του Κυπριακού, ο Α. Γκιουλ είπε ότι αν οι εγγυήσεις εδραιωθούν και η κατάσταση, κατά την έκφρασή του, στα σύνορα βελτιωθεί, τότε η ειρήνη θα είναι διαρκής.

«Ευρωφακέλωμα» με βιομετρικά στοιχεία

Ενα νέο, σοβαρό, πλήγμα στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνιστά η χτεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «εναρμόνιση των στοιχείων ασφαλείας, περιλαμβανομένων των βιομετρικών στοιχείων, που θα ενσωματώνονται στα διαβατήρια των πολιτών της ΕΕ».

Με την καταγραφή των βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια ενισχύεται το φακέλωμα και ο μηχανισμός παρακολούθησης στο πλαίσιο των «τρομονόμων» και των «τρομοσυμφωνιών», που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών και έχουν συνυπογράψει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στη χτεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται ότι ως υποχρεωτικό βιομετρικό αναγνωριστικό στοιχείο για τα διαβατήρια καθορίστηκε η «εικόνα του προσώπου», ενώ η ενσωμάτωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών - μελών.

Στα βιομετρικά στοιχεία συγκαταλέγονται πολλά δεδομένα, τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν «αυστηρά προσωπικά», όπως, παραδείγματος χάριν, το DNA.

Η απόφαση για την καταγραφή των βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική (24 Ιουνίου 2003). Η ελληνική κυβέρνηση, προεδρεύουσα τότε, επιχείρησε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, αφού ο εκπρόσωπός της, Χρ. Πρωτόπαππας, ισχυριζόταν ότι το μέτρο αφορά μόνο τους αλλοδαπούς που επισκέπτονται την ΕΕ και τους πολίτες των δέκα νέων κρατών- μελών της ΕΕ. Προφανώς, γιατί ήθελε να αποφύγει τις αντιδράσεις.

Τώρα, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι το μέτρο αφορά όλους τους πολίτες των κρατών - μελών και εντάσσεται στη δημιουργία ενός παγκόσμιου μηχανισμού παρακολούθησης και φακελώματος με κοινές, αμερικανικές, προδιαγραφές. Η εφαρμογή του μπορεί να ξεκινάει με τα σχετικά «ανώδυνα» στοιχεία (εικόνα, δακτυλικά αποτυπώματα), αλλά είναι βέβαιο ότι θα επεκταθεί σε κρίσιμα προσωπικά δεδομένα που θα επιτρέπουν στις κατά τόπους αρχές να έχουν μια «ακτινογραφία» του κάθε πολίτη, ντόπιου, ή ξένου, με στοιχεία όχι μόνο της αστυνομικής ταυτότητας, αλλά και των αντιλήψεων, των πεποιθήσεων, της αυστηρά προσωπικής του ζωής.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπό κηδεμονία

Καταληκτικό τελεσίγραφο ως την πρώτη του Μάη. Να συμφωνήσουμε δηλαδή με το σύμφωνο του γενικού γραμματέα του ΟΝΕ για το Κυπριακό. Τελεσίγραφο, κατά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, σε ατμόσφαιρα ανοιχτών και παρασκηνιακών πιέσεων και με το «πιστόλι στον κρόταφο», όπως είπε η Αλέκα Παπαρήγα. Και η επίσημη Αθήνα και ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ως τώρα υπουργός Εξωτερικών, δήλωσαν, «καταρχήν», ότι κρίνουν εποικοδομητική και την πρόταση του Κόφι Ανάν και την αποδοχή της, με ενδιάμεσες διαβουλεύσεις στις 22 και 29 του Μάρτη.

Δε μίλησαν, βέβαια, για τις πιέσεις και τα τελεσίγραφα ούτε για το ουσιαστικό περιεχόμενο του σχεδίου αυτού. Ούτε για τη δωδεκάωρη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, όπου έμειναν εγκλωβισμένοι ως τις τρεις τα μεσάνυχτα οι συνομιλητές, έως ότου αποφασίσουν τη συναίνεση. Εικόνα που θύμιζε το κογκλάβιο των καρδιναλίων έως ότου αποφασίσουν την ανακήρυξη του εκάστοτε πάπα και το ανακοινώσουν με λευκό ή γκρίζο καπνό!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΟΗΕ εμφανίζεται ως ενεργούμενο του επικυρίαρχου παρα-πλανητάρχη και ο σημερινός γραμματέας, ένας πληρεξούσιος διεκπεραιωτής της «νέας τάξης» του άγριου κεφαλαίου! Προηγήθηκε το συστηματικό ροκάνισμα των αρχών και της Χάρτας του Ατλαντικού και η υποκατάστασή τους από τα νέα δόγματα των επιθετικών τρομοκρατικών πολέμων και της εκμετάλλευσης των λαών, υπενθυμίζοντας τη θλιβερή κατάληξη της προπολεμικής Κοινωνίας των Εθνών.

Σχολιάζοντας αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις για το Κυπριακό, ο Ορέστης Κολοζώφ προειδοποίησε: «Είμαστε ανήσυχοι γι' αυτήν την πορεία. Μπαίνουμε σ' ένα σκοτεινό τούνελ με αβέβαιο μέλλον».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Νυν υπέρ πάντων ο ευρωατλαντισμός!

Κατά την περιοδεία της χτες στο Πέραμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Ο Γιώργος Παπανδρέου ξέχασε να πληροφορήσει τους συγκεντρωμένους στη Ρόδο ότι επείγεται να κλείσει όπως - όπως το Κυπριακό και ότι έρχεται η σειρά του Αιγαίου που θέλει να το κλείσει σύμφωνα με τα αμερικανικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για το πόσα και ποια κυριαρχικά δικαιώματα θα παραχωρηθούν. Νυν υπέρ πάντων η αμερικανική πολιτική, ο ευρωατλαντισμός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ