Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ευρωφακέλωμα» με βιομετρικά στοιχεία

Ενα νέο, σοβαρό, πλήγμα στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνιστά η χτεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «εναρμόνιση των στοιχείων ασφαλείας, περιλαμβανομένων των βιομετρικών στοιχείων, που θα ενσωματώνονται στα διαβατήρια των πολιτών της ΕΕ».

Με την καταγραφή των βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια ενισχύεται το φακέλωμα και ο μηχανισμός παρακολούθησης στο πλαίσιο των «τρομονόμων» και των «τρομοσυμφωνιών», που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών και έχουν συνυπογράψει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στη χτεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται ότι ως υποχρεωτικό βιομετρικό αναγνωριστικό στοιχείο για τα διαβατήρια καθορίστηκε η «εικόνα του προσώπου», ενώ η ενσωμάτωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών - μελών.

Στα βιομετρικά στοιχεία συγκαταλέγονται πολλά δεδομένα, τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν «αυστηρά προσωπικά», όπως, παραδείγματος χάριν, το DNA.

Η απόφαση για την καταγραφή των βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική (24 Ιουνίου 2003). Η ελληνική κυβέρνηση, προεδρεύουσα τότε, επιχείρησε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, αφού ο εκπρόσωπός της, Χρ. Πρωτόπαππας, ισχυριζόταν ότι το μέτρο αφορά μόνο τους αλλοδαπούς που επισκέπτονται την ΕΕ και τους πολίτες των δέκα νέων κρατών- μελών της ΕΕ. Προφανώς, γιατί ήθελε να αποφύγει τις αντιδράσεις.

Τώρα, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι το μέτρο αφορά όλους τους πολίτες των κρατών - μελών και εντάσσεται στη δημιουργία ενός παγκόσμιου μηχανισμού παρακολούθησης και φακελώματος με κοινές, αμερικανικές, προδιαγραφές. Η εφαρμογή του μπορεί να ξεκινάει με τα σχετικά «ανώδυνα» στοιχεία (εικόνα, δακτυλικά αποτυπώματα), αλλά είναι βέβαιο ότι θα επεκταθεί σε κρίσιμα προσωπικά δεδομένα που θα επιτρέπουν στις κατά τόπους αρχές να έχουν μια «ακτινογραφία» του κάθε πολίτη, ντόπιου, ή ξένου, με στοιχεία όχι μόνο της αστυνομικής ταυτότητας, αλλά και των αντιλήψεων, των πεποιθήσεων, της αυστηρά προσωπικής του ζωής.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ