Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αποκούμπι

Αν τις ρώταγες το Σεπτέμβρη, από αγώνες τίποτα δε γνώριζαν, όσο κι αν τα προβλήματα στη δουλιά έσφιγγαν και τα μεροκάματα πήγαιναν προς τα κάτω. Μέχρι που ήρθαν τα χαρτιά του δικαστικού κλητήρα. Προηγούμενα, οργίαζαν οι φήμες πως το εργοστάσιο πάει για Βουλγαρία. Παρά την αναμπουμπούλα, σκέφτονταν πως οι φήμες έρχονται και πάνε και πως, αφού ο επιστάτης μίλαγε για τριπλοβάρδιες μέχρι το Πάσχα, δύσκολα θα έμπαινε λουκέτο στο εργοστάσιο. Για πολιτικές που βάζουν ρόδες στα κλωστοϋφαντουργεία και πάνε στα Βαλκάνια άκουγαν, σημασία όμως δεν έδιναν. Ισως και να μην το καταλάβαιναν...

Ωσπου ήρθε ο κλητήρας στην πόρτα τους. Δέκα στο απόσπασμα της ανεργίας, ύστερα από δεκάδες χρόνια στη δουλιά. Το μήνυμα το πήραν από το τηλέφωνο, αφού την ώρα που βγήκε ο δικαστικός για την παγανιά του, έλειπαν στη βάρδια τους. Το σούσουρο μπροστά στα μηχανήματα έγινε κραυγή. «Ολες κάτω!». Γέμισε η αυλή φοβισμένα πρόσωπα, πείσμα και μίσος, για 'κείνον που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον πάτο του προσκλητήριου «προς εκκαθάριση στο λογιστήριο». Κάπου στη μέση του πανικού, έπεσε το σύνθημα: «Αγώνας!», έλεγαν, κι ας μην καταλάβαιναν ακόμα τι εννοούσαν, ενάντια σε ποιον και γιατί. Τους έπνιγε όμως το δίκιο. «Τόσα χρόνια να μας ξεζουμίζει και τώρα στο δρόμο;».

Στάσεις εργασίας, απεργίες, προσκλητήρια για συμπαράσταση. Στο δρόμο μάθανε τι θα πει αλληλεγγύη, από ανθρώπους που άφηναν τις δουλιές τους να πάνε στη διαδήλωση, από συναδέλφους που κατεβάζανε το γενικό στις μηχανές τους και τρέχανε στις πορείες. Από μαθητές που πάτησαν πόδι στα σχολεία τους για να βρεθούν στο πλευρό των γονιών τους, από άνεργους που έβλεπαν να γέρνουν κι άλλοι στη μεριά τους αντί να περνάνε αυτοί προς τη δικιά τους. Μάθανε όμως και πως ετούτος ο κόσμος είναι μοιρασμένος στα δυο. Τέσσερις ώρες στο αυτοκίνητο μέχρι την Κομοτηνή, γνώρισαν από πρώτο χέρι πως αν κυβερνάς και θες τα αφεντικά σου να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, πρέπει να τους βολέψεις και με «συνδικαλιστές» ανάλογους, που θα λοξοκοιτάν στον εργοδότη όταν κατάματα θα λένε στον εργαζόμενο πως «είμαι μαζί σου».

Πέρασαν πολιτικοί και πολιτικάντηδες. Ελεγαν για ζώνες και για κίνητρα στους εργοδότες και 'κείνες άρχισαν να καταλαβαίνουν πως εδώ παίζεται χρήμα με τη σέσουλα, δεν πάει όμως στην τσέπη τη δικιά τους τόσα χρόνια. Εσφιξαν τα δόντια τους, έκλεισαν τα αυτιά τους σε όσους έλεγαν «να κάνουμε το βήμα πίσω», χάθηκαν ένα μήνα από τα σπίτια τους, μα στο τέλος έσφαξαν το κατσίκι στα επινίκια! Και ήρθε η ώρα του απολογισμού...

Ξανά στο εργοστάσιο λίγους μήνες μετά. Τα ίδια πρόσωπα, καθόλου φοβισμένα, αλλά σταθερά θυμωμένα. Ξέρουν πια τι θα πει αγώνας, το μάθανε και σ' άλλους, τίποτα ωστόσο δεν τελείωσε. Οι πιο ξεθαρρεμένες παίρνουν το λόγο και σου λένε πως τον ίδιο αγώνα θα συνεχίσουν και στην κάλπη. Θα τιμωρήσουν εκείνους που τους καταδίκασαν ή σχεδιάζουν την καταδίκη τους και θα τιμήσουν εκείνους που τους στήριξαν, «για να 'χουμε και στις 8 του Μάρτη αποκούμπι στους αγώνες που έρχονται!».


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ