ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Εκρηκτικοί ρυθμοί αύξησης ελέω λιτότητας

Τα δάνεια των νοικοκυριών (Δεκέμβρης 2003) έφτασαν στα 41 δισ. ευρώ με ποσοστό ετήσιας αύξησης 27,6%

Στη μέγκενη των τραπεζών έχουν στριμωχτεί τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό και ελέω της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας, της καθήλωσης των μισθών και του κύματος των συνεχών ανατιμήσεων, τα υπόλοιπα των δανείων (δηλαδή τα ανεξόφλητα χρέη των νοικοκυριών) στις τράπεζες συνεχίζουν να συσσωρεύoνται με αμείωτους ρυθμούς. Η εξέλιξη αυτή από τη μια πλευρά υποθηκεύει και μειώνει τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων και από την άλλη φουσκώνει τα υπερκέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό της εφαρμοζόμενης φιλομονοπωλιακής πολιτικής αποτελεί και το γεγονός ότι στην 8ετία ΠΑΣΟΚ-Σημίτη (1996-2003) τα υπόλοιπα των δανείων υπερδεκαπλασιάστηκαν.

Ολα τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία στο τέλος του Δεκέμβρη του 2003 τα νοικοκυριά χρωστούσαν το αστρονομικό ποσό των 40,2 δισ. ευρώ που αναλογούν περίπου στο 27% του ΑΕΠ που παράχτηκε μέσα στο 2003. Οι ρυθμοί αύξησης (σε σύγκριση με το 2002) συνεχίζουν να κυμαίνονται στα επίπεδα του 28%, κυρίως λόγω της διόγκωσης των καταναλωτικών δανείων μετά και την απελευθέρωση που αποφάσισαν οι κυβερνώντες. Ταυτόχρονα το συνολικό ύψος του δανεισμού από επιχειρήσεις και νοικοκυριά έσπασε και νέο ρεκόρ αφού το Δεκέμβρη του 2003 ξεπέρασε τα 101 δισ. ευρώ ή το 67% του ΑΕΠ.

Από τα στοιχεία της ΤτΕ για το μήνα Δεκέμβρη του 2003 προκύπτει ότι τα νοικοκυριά χρωστούσαν στις τράπεζες συνολικά 40,2 δισ. ευρώ (από 31,5 δισ. το Δεκέμβρη του 2002). Το ετήσιο ποσοστό αύξησης φτάνει σε 27,6%. Το ποσό αυτό, αναλύεται ως εξής:

  • Τα ανεξόφλητα υπόλοιπα από τα στεγαστικά δάνεια αυγάτισαν μέσα στο 12μηνο σε ποσοστό 25% και έφτασαν σε 26,5 δισ. ευρώ (από 21,2 δισ. το Δεκέμβρη του 2002).
  • Τα ανεξόφλητα υπόλοιπα από καταναλωτικά δάνεια (μετά και την κατάργηση του πλαφόν που ίσχυε μέχρι τον Ιούλη του 2003) καταγράφουν επιταχυνόμενους ρυθμούς αύξησης. Στο τέλος του Δεκέμβρη 2003 διογκώθηκαν σε 12,4 δισ. ευρώ (9,75 δισ. το Δεκέμβρη του 2002) με το ποσοστό ετήσιας αύξησης να φτάνει το 27,2%. Σε αυτή την κατηγορία μεγάλη έξαρση γνωρίζουν τα λεγόμενα προσωπικά δάνεια (4,1 δισ. ευρώ), που διαφημίζονται κατά κόρον από τις τράπεζες, με ποσοστό ετήσιας αύξησης 35,2%. Στα ύψη πετούν και τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, οι οποίες τοκίζονται με τα πλέον τοκογλυφικά επιτόκια. Στο τέλος του Δεκέμβρη έφτασαν σε 6,2 δισ. ευρώ (4,96 δισ. το Δεκέμβρη του 2002) με αύξηση 25,5%. Είναι φανερό το γεγονός ότι ο υπερδανεισμός είναι αυτός που τροφοδοτεί τη λαϊκή κατανάλωση, συνακόλουθα και τον τζίρο των καταστημάτων.
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εγκαινίασαν ένα ακόμη σκάνδαλο

«Παρών» στη μονάδα του Κοπελούζου έδωσαν χτες οι ...υπουργοί Βιομηχανίας που διεκπεραίωσαν το έργο

Για «σταθμό - πρότυπο, όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα» έκανε λόγο χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, εγκαινιάζοντας την ημιτελή μονάδα της ΔΕΗ ισχύος 330 MW στη Μελίτη της Φλώρινας. Αναμφισβήτητα, - σημειώνουμε εμείς - από απόψεως κόστους και διαδικασιών που ακολουθήθηκαν, δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά ...παγκοσμίως. Ο Κ. Σημίτης - που ως υπουργός Βιομηχανίας την προηγούμενη δεκαετία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική υπογραφή της ευνοϊκής για τον επιχειρηματία Κοπελούζο σύμβασης - απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο παρελθόν και στο γεγονός ότι η μονάδα αυτή κόστισε στον ελληνικό λαό, περίπου 100 δισ. δραχμές περισσότερα από ό,τι πραγματικά αξίζει. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο και για την προοπτική επέκτασης της συγκεκριμένης μονάδας, με τη δημιουργία και δεύτερης μονάδας. Αυτή η αναφορά έγινε ενόψει των εκλογών και για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Εκτός και αν εννοούσε ότι θα ξαναδοθεί στον Κοπελούζο μια ακόμη ευκαιρία να πλουτίσει σε βάρος του ελληνικού λαού.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας βρέθηκε στη δίνη της επικαιρότητας και της εισαγγελικής έρευνας, κατά τα έτη '97 και '98, αφού διαπιστώθηκε πως το τίμημα ήταν σκανδαλωδώς υπερκοστολογημένο. Επισήμως, η μονάδα στοίχισε 180 δισ. δραχμές σε τιμές του '97, ενώ με τα διάφορα υποέργα, όπως η κατασκευή της αυλής λιγνίτη και του φράγματος της Παπαδιάς (δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα), έφτασε τα 215 δισ. δραχμές. Η κατασκευή της έγινε με απ' ευθείας ανάθεση στην «Προμηθέας Γκαζ» (συμφερόντων Κοπελούζου), βάσει των διακρατικών συμφωνιών Ελλάδας - Ρωσίας για το φυσικό αέριο. Το πραγματικό κόστος εκτιμάται ότι έχει αγγίξει τα 300 δισ. δραχμές!

ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ
Στο κλίμα των γενικότερων ανατιμήσεων

ICON

«Αλμυρό» θα είναι το σαρακοστιανό τραπέζι και φέτος για τις μισθοσυντήρητες οικογένειες που αντιμετωπίζουν καθημερινά την ακρίβεια και τις ατέλειωτες και ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις ελέω «ελεύθερης αγοράς». Ακόμα περισσότερο αυτές τις μέρες επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι μεγάλες ανατιμήσεις που σημειώνονται στα οπωροκηπευτικά στο όνομα της κακοκαιρίας της προηγούμενης βδομάδας, παρ' όλο που, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι χονδρέμποροι, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα με την επάρκεια των προϊόντων. Από την προηγούμενη Πέμπτη οι τιμές των οπωροκηπευτικών αυξάνονται από μέρα σε μέρα. Χτες επιβλήθηκαν νέες ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα είδη, που έφτασαν μέχρι και 20% σε σύγκριση με την Τρίτη στα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια και στα λεμόνια. Επίσης, μέχρι και 14,3% ανατιμήθηκαν οι ντομάτες, 12,5% τα αχλάδια που η τιμή τους άγγιξε τα 2 ευρώ το κιλό, κατά το ίδιο ποσοστό ανατιμήθηκαν οι μπανάνες, κατά 11% τα πράσα.

Αυξημένες είναι και οι τιμές για τα περισσότερα από τα είδη που παραδοσιακά συνθέτουν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας. Ειδικά για την τιμή της λαγάνας, η Ομοσπονδία Αρτοποιών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους αρτοποιούς να τη διατηρήσουν στα περσινά επίπεδα. Κάτι τέτοιο, πάντως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δε θα γίνει, δεδομένου ότι όλα τα προϊόντα αρτοποιίας έχουν ήδη ανατιμηθεί και μάλιστα σε ποσοστά που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 20%.

Πολλά από τα είδη που κατά παράδοση καταναλώνονται την Καθαρή Δευτέρα είναι ευαλλοίωτα, γι' αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αγορά αλλά και κατά την κατανάλωσή τους. Η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας εφιστά την προσοχή των καταναλωτών και επισημαίνει ότι όσον αφορά στα κεφαλόποδα, δηλαδή χταπόδια, καλαμαράκια, σουπιές, θράψαλα πρέπει να έχουν επιφάνεια υγρή και γυαλιστερή, μάτια γυαλιστερά και ζωηρά, πλοκάμια και βεντούζες ανθεκτικά στο τράβηγμα, σάρκα συμπαγή και γυαλιστερή, ενώ συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα είδη αυτά είναι το ροζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους. Επίσης, πρέπει να διατίθενται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά, το όστρακο να είναι κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη, το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο. Οταν πρόκειται για συσκευασμένα είδη πρέπει να αναγράφεται η επωνυμία της επιχείρησης, το είδος των οστρακοειδών, η ημερομηνία συσκευασίας, η σφραγίδα της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας και ο χρόνος και ο τόπος της συντήρησής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ