ICON |
Αυξημένες είναι και οι τιμές για τα περισσότερα από τα είδη που παραδοσιακά συνθέτουν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας. Ειδικά για την τιμή της λαγάνας, η Ομοσπονδία Αρτοποιών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους αρτοποιούς να τη διατηρήσουν στα περσινά επίπεδα. Κάτι τέτοιο, πάντως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δε θα γίνει, δεδομένου ότι όλα τα προϊόντα αρτοποιίας έχουν ήδη ανατιμηθεί και μάλιστα σε ποσοστά που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 20%.
Πολλά από τα είδη που κατά παράδοση καταναλώνονται την Καθαρή Δευτέρα είναι ευαλλοίωτα, γι' αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αγορά αλλά και κατά την κατανάλωσή τους. Η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας εφιστά την προσοχή των καταναλωτών και επισημαίνει ότι όσον αφορά στα κεφαλόποδα, δηλαδή χταπόδια, καλαμαράκια, σουπιές, θράψαλα πρέπει να έχουν επιφάνεια υγρή και γυαλιστερή, μάτια γυαλιστερά και ζωηρά, πλοκάμια και βεντούζες ανθεκτικά στο τράβηγμα, σάρκα συμπαγή και γυαλιστερή, ενώ συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα είδη αυτά είναι το ροζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους. Επίσης, πρέπει να διατίθενται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά, το όστρακο να είναι κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη, το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο. Οταν πρόκειται για συσκευασμένα είδη πρέπει να αναγράφεται η επωνυμία της επιχείρησης, το είδος των οστρακοειδών, η ημερομηνία συσκευασίας, η σφραγίδα της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας και ο χρόνος και ο τόπος της συντήρησής τους.