Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΙΓΙΟΥ
Αγριος ξυλοδαρμός από τα ΜΑΤ

Νέο μαζικό συλλαλητήριο χτες, ενώ η κυβέρνηση, διά της Αστυνομίας, απαγόρευσε «τη συνάθροιση και πορεία στο οδικό δίκτυο της Αχαΐας»!

Αλλο ένα μάθημα «συμμετοχικής δημοκρατίας» έδωσαν χτες τα πράσινα ΜΑΤ, χτυπώντας άγρια τους ελαιοπαραγωγούς της Αιγιάλειας, που για έβδομη φορά από τον περασμένο Νοέμβρη βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, για να διεκδικήσουν το αυτονόητο: Να εισπράξουν τα χρήματα που τους ανήκουν και στην προκειμένη περίπτωση την καταβολή της επιδότησης του ελαιολάδου στο σύνολο της παραγωγής.

Στις 9:20 το βράδυ οι αγρότες έστησαν μπλόκο στην Ακολη. Επενέβησαν δυνάμεις των ΜΑΤ με καταιγισμό δακρυγόνων. Η μανία τους ήταν τέτοια που έσπασαν την πόρτα ενός καφενείου όπου είχαν κρυφτεί οι καταδιωκόμενοι αγρότες, ενώ ένα από τα χημικά έπεσε μέσα σε περίπτερο, με αποτέλεσμα τη λιποθυμία της εργαζόμενης στο περίπτερο. Τα ΜΑΤ προχώρησαν σε συλλήψεις, ο αριθμός των οποίων δεν είναι γνωστός έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ενώ τραυματίστηκε ο Κώστας Αγγελόπουλος, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Συνολικά, ο αριθμός των τραυματιών έφτασε τους έξι.

Το μεσημέρι, ο αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας Δημήτρης Καρράς με ύφος... βασιλικού επιτρόπου είχε παρουσιάσει έγγραφο στους ελαιοπαραγωγούς - τη στιγμή που προχωρούσαν σε πορεία και μπλοκαρίστηκαν μόλις 200 μέτρα από την Παναιγιάλειο Ενωση από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων των ΜΑΤ - σύμφωνα με το οποίο «απαγορεύεται η συνάθροιση και πορεία στο οδικό δίκτυο της Αχαϊας για σήμερα (σ.σ. χτες)»!!! Οι αγρότες αγνόησαν το έγγραφο που παρουσιάστηκε ενώπιον και εισαγγελέα και συνέχισαν να βρίσκονται στο δρόμο.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί τρεις φορές ότι θα τα αποδώσει και τρεις φορές έχει αθετήσει την υπόσχεσή της, συνεχίζοντας έτσι το ρεσιτάλ υποκρισίας κι εμπαιγμού. Εκτός από το λάδι, εμπλοκή έχει υπάρξει και με τη στρεμματική ενίσχυση της μαύρης σταφίδας για χίλιους τουλάχιστον παραγωγούς. Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους των καταστάσεων των ελαιοπαραγωγών, πολυμελές κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει εγκατασταθεί στο Αίγιο τις τελευταίες 15 μέρες και δεν έχει βρει ούτε έναν παραγωγό παράνομο όπως άφηνε να εννοηθεί η κυβέρνηση.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στελέχη και υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ απουσίαζαν όλοι οι υπόλοιποι εκπρόσωποι και τα στελέχη των πολιτικών κομμάτων. Οι του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διασπάσουν τον αγώνα τους, υπόσχονταν πως μέχρι το τέλος του μήνα θα πληρωθούν, ενώ οι της ΝΔ υπόσχονται πως μόλις βγουν κυβέρνηση, από την επόμενη κιόλας μέρα θα πάρουν τα χρήματά τους!

«Τα σημερινά (σ.σ. χτεσινά) γεγονότα - τονίζεται σε ανακοίνωση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ - αποδεικνύουν ότι η "συμμετοχική δημοκρατία" που εξάγγειλε ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υποταγή, είτε με τη βία και την τρομοκρατία, είτε με το "καλό", των εργαζομένων και της νεολαίας, της φτωχομεσαίας αγροτιάς και των λαϊκών στρωμάτων της πόλης σε μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, με την οποία οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

«Τελεσίγραφο»

Σε «τελεσίγραφό» τους προς το υπουργείο Γεωργίας και συγκεκριμένα τον υφυπουργό Βαγγέλη Αργύρη, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Αιγιάλειας και η Ομάδα Παραγωγών Δερβενίου σημειώνουν: «Υστερα από 15 ημέρες ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ σε 692 ελαιοπαραγωγούς δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Το σημερινό (σ.σ. χτεσινό) Παναιγιάλειο Συλλαλητήριο σας καλεί σε ένδειξη καλής θέλησης να πληρώσετε σήμερα τους 870 και τους 112 ελαιοπαραγωγούς που δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Ομοίως να ενταθούν οι έλεγχοι Αιγίου - Δερβενίου και να δοθεί χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Να πληρωθεί τώρα η στρεμματική ενίσχυση της σταφίδας».

Η οργή και αγανάκτηση που πλημμυρίζει τους αγρότες από τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης είναι δύσκολο να περιγραφεί. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του ελαιοπαραγωγού Γρηγόρη Νικολόπουλου, οπαδού του ΠΑΣΟΚ, που μιλώντας στο «Ρ», τόνισε: «Μας κοροϊδεύουν μήνες τώρα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε δημόσια πως θα ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας. Μας εξαπάτησε για μια ακόμη φορά όταν στις 20 Γενάρη άλλα δεσμεύτηκε και άλλα έκανε. Εγώ δεν το κρύβω πως είμαι ΠΑΣΟΚ, όπως και πολλοί συνάδελφοι που είμαστε σήμερα εδώ», ανέφερε οργισμένος και συνέχισε: «Ας δουν τώρα τα χάλια τους. Με την πολιτική τους μας κατάντησαν έτσι. Να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο και να χρωστάμε μέχρι και της ...Μιχαλούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ