ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Χαρίζονται στους εργοδότες, τις φορτώνουν στο ΙΚΑ

Νέα παράταση μέχρι και τα τέλη του 2005 της μείωσης των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών, που προέβλεπε ο νόμος 2874 για τα έτη 2001-2003, έδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Εργασίας Δ. Ρέππας και Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης. Με την ίδια απόφαση, η κυβέρνηση κατάργησε την πρόβλεψη για αναπλήρωση από τον κρατικό προϋπολογισμό των εσόδων, που έχανε το ΙΚΑ από αυτήν την εισφοροαπαλλαγή.

Συγκεκριμένα, η Υπουργική Απόφαση ανανεώνει για δύο ακόμα χρόνια τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του κλάδου κύριας σύνταξης του ΙΚΑ, για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές - χωρίς τις υπερωρίες - φθάνουν μέχρι τα 585 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νόμο, τα ποσά που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη μείωση θα καταβάλλονταν στο ΙΚΑ από το Δημόσιο. Αντίθετα, στη νέα Υπουργική Απόφαση που παρατείνει την ισχύ της διάταξης μέχρι το 2005, δεν προβλέπεται η κάλυψη των ποσών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, η Υπουργική Απόφαση ορίζει ότι «από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.» Ποιος, όμως, θα αναλάβει να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών; Προφανώς, το ΙΚΑ. Εχουμε, δηλαδή, άλλη μια καραμπινάτη περίπτωση, όπου ενώ απαλλάσσονται από εισφορές οι εργοδότες, τα βάρη τα επωμίζονται τα Ταμεία. Δηλαδή, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Η γνωστή πολιτική αφαίμαξης των Ταμείων συνεχίζεται απρόσκοπτα. Να πώς τα Ταμεία ποτέ δεν μπορούν να ορθοποδήσουν. Να πώς η πολιτική των εισφοροαπαλλαγών θα οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο ελλειμμάτων. Που είναι ένα από τα γνωστά επιχειρήματα των κυβερνώντων, για να κρατάνε μειωμένες τις συντάξεις και να προετοιμάζουν το έδαφος για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.

ΙΚΑΡΙΑ
Καμιά βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας

Στιγμιότυπο από την πορεία των Ικαριωτών στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από την πορεία των Ικαριωτών στην Αθήνα
Κανένα μέτρο, έστω και ελάχιστης βελτίωσης των παροχών Υγείας στο νησί μας, δεν έχει ληφθεί ένα χρόνο μετά τον τραγικό χαμό τεσσάρων ανθρώπων, στο εγκληματικό «ατύχημα» της πτώσης του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, στις 10 Φλεβάρη 2003, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία στην Ικαρία και τους Φούρνους.

Η υγειονομική γύμνια των νησιών και συγκεκριμένα η έλλειψη αίματος, είχε υπογραμμίσει εξαρχής η Επιτροπή Αγώνα, ήταν η αιτία που επικαλέστηκε ο γιατρός για να γίνει στις 10.2.2003 η αεροδιακομιδή της 70χρονης ηλικιωμένης από την Ικαρία που έπασχε από γαστρορραγία και κατέληξε στο δυστύχημα με την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ με τέσσερα θύματα.

Η Επιτροπή Αγώνα μάλιστα είχε πραγματοποιήσει στις 3 Νοέμβρη 2003, ταυτόχρονες συγκεντρώσεις στην Ικαρία και την Αθήνα και πορεία στο υπουργείο Υγείας, όπου είχαν δοθεί υποσχέσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας των νησιών.

Ενα χρόνο μετά, τονίζει η Επιτροπή Αγώνα, τα ερωτήματα δειλά απαντιούνται, αλλά ευθύνες ακόμα να αποδοθούν και μπορεί η πίκρα να καταλαγιάζει αλλά ο θυμός παραμένει, αφού δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για να εξασφαλιστεί η Υγεία των κατοίκων των νησιών. Οπως επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα, η δημιουργία σταθμού αιμοδοσίας καθώς και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας παραμένει ζητούμενο. Η ίδρυση ΕΚΑΒ στο νομό με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, παραπέμπεται στο μέλλον. Η λειτουργία των απαραίτητων κλινών για ένα νοσοκομείο σε 24ωρη βάση, παραμένει ζητούμενο, ενώ η πλήρης επάνδρωση και ο εξοπλισμός του αναμένονται και αυτά... στο μέλλον.

«Αντί γι' αυτό, τονίζεται στην ανακοίνωση, έχουμε χορτάσει από προσωρινές λύσεις και προεκλογικές υποσχέσεις». «Ενα χρόνο μετά, επισημαίνει, θυμούμαστε τους αδικοχαμένους φίλους και τιμούμε τη μνήμη τους με το μόνο τρόπο που μπορεί να εξασφαλίσει ότι δε θα υπάρξουν και άλλα τραγικά ατυχήματα. Διεκδικώντας και παλεύοντας για αξιοπρεπείς, επαρκείς και ασφαλείς, δωρεάν δημόσιες παροχές Υγείας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΛΠΑΠ
Ξεχείλισε η αγανάκτηση

Σε 2ωρη καθιστική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της διοίκησης ΗΛΠΑΠ στον Κόκκινο Μύλο προχώρησαν χτες το πρωί οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων ΗΛΠΑΠ, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την έντονη αγανάκτηση του κλάδου, αφού ακόμα δεν έχουν υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2003!!!

Στην περίπτωση των διοικητικών υπαλλήλων ΗΛΠΑΠ, που είναι από τους πιο χαμηλόμισθους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα - όπως είναι αυταπόδεικτο - ο κυβερνητικός εμπαιγμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, με 1.000 έως 1.100 ευρώ μηνιαίες αποδοχές και υπηρεσία από 16 χρόνια και πάνω, διεκδικούν εδώ και έξι ολόκληρους μήνες την υπογραφή ΣΣΕ για τη χρονιά που έχει ήδη φύγει. Εχουν κάνει, μάλιστα, και αρκετές υποχωρήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση, αλλά... φευ. Μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχουν υπογράψει ΣΣΕ για το 2003, αλλά παραπέμφθηκαν κιόλας από τη διοίκηση των ΗΛΠΑΠ στον ΟΜΕΔ (διαιτησία), αν και οι δύο πλευρές υποτίθεται ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις!

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου καταγγέλλουν τη διοίκηση των ΗΛΠΑΠ για «αυταρχική - εκφοβιστική συμπεριφορά», με σκοπό να κάμψει το ηθικό των εργαζομένων και να πετύχει το επιθυμητό γι' αυτή αποτέλεσμα. Καταγγέλλουν, επίσης, ότι «δεν μπορούν να αποδεχτούν αυξήσεις εμπαιγμού, που δε φτάνουν ούτε για τα μισά διόδια της Αττικής Οδού». Τέλος, προειδοποιούν ότι αν και η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με τη διοίκηση δε φέρει αποτελέσματα, τότε είναι αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν από τα γραφεία της διοίκησης, κλιμακώνοντας παράλληλα τις κινητοποιήσεις τους.

Τα αναδρομικά των συντάξεων

Αύριο, Παρασκευή, 20 Φλεβάρη, θα καταβληθεί στους συνταξιούχους του ΙΚΑ η σύνταξη που ισχύει από 1/1/2004 μαζί με τα αναδρομικά.

Συγκέντρωση επαναπατρισθέντων

Συγκέντρωση με θέμα τις εκλογές και ασφαλιστικά ζητήματα, διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων την Παρασκευή 20 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (Πειραιώς 6, 4ος όροφος, Ομόνοια).

ΗΛΤΕΞ
Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Με καθολική συμμετοχή στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία απάντησαν οι εργαζόμενοι της κλωστοϋφαντουργίας ΗΛΤΕΞ, στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης, στις απολύσεις και την τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία και στην πρόθεσή της να κηρύξει την ΗΛΤΕΞ σε πτώχευση, επικαλούμενη οικονομική δυστοκία.

Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες της εταιρίας, γνωστοί μεγαλοεπιχειρηματίες αδερφοί Ηλιάδη, διευρύνουν τις επιχειρήσεις τους εξαγοράζοντας εργοστάσια στην περιοχή του Κιλκίς και έχουν δημιουργήσει όμιλο επιχειρήσεων, με συνολικό προσωπικό 700 εργαζόμενους. Δίπλα ακριβώς από το εργοστάσιο της ΗΛΤΕΞ, που απειλείται με πτώχευση, χτίζεται μια ακόμα παραγωγική μονάδα του ομίλου, ενώ το σύνολο των εργοστασίων παρουσιάζει κερδοφόρα ανάπτυξη.

Οι εργαζόμενοι της ΗΛΤΕΞ απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας και ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης απαιτώντας παρέμβαση της κυβέρνησης και των μηχανισμών της. Παράλληλα καλούν σε συντονισμό της δράσης τους συναδέλφους τους στις άλλες επιχειρήσεις του ομίλου, αφού, όπως φαίνεται, στις προθέσεις της εργοδοσίας είναι η παραπέρα εντατικοποίηση της δουλιάς, η αξιοποίηση όλων των προνομίων που παρέχει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο, μεταξύ των οποίων και η επιδοτούμενη εργασία, γεγονός που σημαίνει κλιμάκωση των απολύσεων το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ