Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Χαρίζονται στους εργοδότες, τις φορτώνουν στο ΙΚΑ

Νέα παράταση μέχρι και τα τέλη του 2005 της μείωσης των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών, που προέβλεπε ο νόμος 2874 για τα έτη 2001-2003, έδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Εργασίας Δ. Ρέππας και Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης. Με την ίδια απόφαση, η κυβέρνηση κατάργησε την πρόβλεψη για αναπλήρωση από τον κρατικό προϋπολογισμό των εσόδων, που έχανε το ΙΚΑ από αυτήν την εισφοροαπαλλαγή.

Συγκεκριμένα, η Υπουργική Απόφαση ανανεώνει για δύο ακόμα χρόνια τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του κλάδου κύριας σύνταξης του ΙΚΑ, για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές - χωρίς τις υπερωρίες - φθάνουν μέχρι τα 585 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νόμο, τα ποσά που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη μείωση θα καταβάλλονταν στο ΙΚΑ από το Δημόσιο. Αντίθετα, στη νέα Υπουργική Απόφαση που παρατείνει την ισχύ της διάταξης μέχρι το 2005, δεν προβλέπεται η κάλυψη των ποσών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, η Υπουργική Απόφαση ορίζει ότι «από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.» Ποιος, όμως, θα αναλάβει να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών; Προφανώς, το ΙΚΑ. Εχουμε, δηλαδή, άλλη μια καραμπινάτη περίπτωση, όπου ενώ απαλλάσσονται από εισφορές οι εργοδότες, τα βάρη τα επωμίζονται τα Ταμεία. Δηλαδή, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Η γνωστή πολιτική αφαίμαξης των Ταμείων συνεχίζεται απρόσκοπτα. Να πώς τα Ταμεία ποτέ δεν μπορούν να ορθοποδήσουν. Να πώς η πολιτική των εισφοροαπαλλαγών θα οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο ελλειμμάτων. Που είναι ένα από τα γνωστά επιχειρήματα των κυβερνώντων, για να κρατάνε μειωμένες τις συντάξεις και να προετοιμάζουν το έδαφος για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ