Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
«Φτάνουν πια τα ψέματα»

Δυναμική διαμαρτυρία κατά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή στο νοσοκομείο

Οι εργαζόμενοι του Κρατικού της Νίκαιας με τον δήμαρχο Στ. Μπενετάτο
Οι εργαζόμενοι του Κρατικού της Νίκαιας με τον δήμαρχο Στ. Μπενετάτο
Την πραγματική εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και όχι την εικονική, που επιχείρησε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά την προχτεσινή επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Αττικόν» στο Χαϊδάρι, αποκάλυψε η χτεσινή επίσκεψη του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Στην κεντρική είσοδο όμως είχαν ήδη συγκεντρωθεί οι εργαζόμενοι, κρατώντας πικέτες με συνθήματα διαμαρτυρίας για την απελπιστική, όπως τόνιζαν, κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο, εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας. Οταν, στις 12.30 το μεσημέρι εμφανίστηκε ο υπουργός, οι εργαζόμενοι τον υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Φτάνουν πια τα ψέματα, όχι άλλη κοροϊδία».

Ο υπουργός κατευθύνθηκε στον τρίτο όροφο που βάφτηκε πρόσφατα και έγινε μια τελετή που θύμιζαν εγκαίνια. Μάλιστα στον ίδιο όροφο υπάρχει και το Κέντρο Τεχνητού Νεφρού, που εγκαινιάστηκε πριν δυο χρόνια. Θέση συμμετοχής στην προεκλογική κυβερνητική φιέστα πήρε η φιλοκυβερνητική παράταξη της ΠΑΣΚΕ, σε αντίθεση με τους άλλους εργαζόμενους που διαδήλωσαν για τα προβλήματά τους και τα προβλήματα του νοσοκομείου.

Συμπαράσταση από το δήμαρχο

Για τα προβλήματα των εργαζομένων ενημερώθηκε ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματά τους, επισημαίνοντας την ανάγκη ανατροπής της σημερινής πολιτικής και στήριξης εκείνης που θα εγγυάται ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες.

Οι εργαζόμενοι, όπως κατήγγειλαν, παραμένουν από τον περασμένο Δεκέμβρη απλήρωτοι για τα νυχτερινά, τις αργίες, τις Κυριακές και παράλληλα επωμίζονται ολοένα και περισσότερο τα βάρη της κυβερνητικής πολιτικής, αφού καλούνται να δουλεύουν υπερεντατικά εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, όταν έγινε ο Οργανισμός τα κρεβάτια ήταν 450. Σήμερα είναι 730 και το προσωπικό παραμένει αριθμητικά το ίδιο.

Την ίδια στιγμή, με τη μετακίνηση της Δ΄ Χειρουργικής Κλινικής στο «Αττικόν» Νοσοκομείο, μετατέθηκαν εκτός από τους πανεπιστημιακούς γιατρούς και δέκα γιατροί, οκτώ νοσηλευτές, τρεις τεχνολόγοι και ένας τεχνικός, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το προσωπικό του Νοσοκομείου. Με τη μεταφορά μάλιστα της πανεπιστημιακής κλινικής από το νοσοκομείο, στην ουσία χάθηκαν 30 κρεβάτια, τη στιγμή που, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, την τελευταία πενταετία στον τομέα της Γενικής Χειρουργικής η προσέλευση στο Νοσοκομείο για το εξωτερικό χειρουργικό ιατρείο αυξήθηκε κατά 22,6%. Και σα να μη φτάνουν αυτά, οι εργαζόμενοι στο Κρατικό της Νίκαιας θα υποχρεωθούν τώρα να σηκώσουν και το βάρος της μικρής εφημερίας που θα κάνει το νοσοκομείο του Χαϊδαρίου, αφού τα δύο νοσοκομεία θα συνεφημερεύουν και η εφημερία του «Αττικόν» θα τελειώνει στις 5 το απόγευμα.

Δραματικές είναι οι ελλείψεις και στον τομέα των τραπεζοκόμων και του βοηθητικού προσωπικού, αρκετοί εργαζόμενοι παρέχουν ήδη τις υπηρεσίες τους με μειωμένα ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα και αποδοχές, τμήματα όπως η καθαριότητα, η φύλαξη έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες, ενώ ελλιπής είναι ο τεχνολογικός εξοπλισμός του Νοσοκομείου με τα ακτινολογικά εργαστήρια, για παράδειγμα, να φτάνουν τα 50 έτη λειτουργίας και καθημερινά να αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας.

Σοβαρά είναι και τα χρέη του νοσοκομείου, αφού μόνο μέχρι τις 31 Αυγούστου 2002 χρωστούσε σε προμηθευτές 16.646.000 ευρώ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία του χρωστούσαν 17.077.067 ευρώ.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι τόνιζαν το πενιχρό εισόδημα που εισπράττουν από την εργασία τους, στην οποία δεν τους παρέχεται η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στον αέρα είναι και ο Παιδικός Σταθμός του νοσοκομείου και λειτουργεί παράτυπα, αφού δεν έχει ενταχθεί στον Οργανισμό και οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τους νηπιαγωγούς.

Την ίδια στιγμή το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών παραμένει ημιτελές και οι συνθήκες εξέτασης των ασθενών είναι άθλιες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ