ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
Σα δεν ντρέπονται...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η φωνή στο τηλέφωνο ήταν αγανακτισμένη. Αφησέ με να τα πω και δημοσιεύστε τα έτσι ακριβώς, μας προειδοποίησε απ' την αρχή και μετά συνέχισε: Είμαι συνταξιούχος και είδα στις ειδήσεις ότι ο Γ. Παπανδρέου πήγε σ' ένα ΚΑΠΗ, όπου υποσχέθηκε ότι θα μας βάλει παντού Ιντερνετ και θα μας φτιάξει κι ανοιχτό πανεπιστήμιο. Καλά, τον έχει τον θεό του ή όχι; Πού ζει αυτός ο άνθρωπος; Τι να το κάνουμε το Ιντερνετ και τ' ανοιχτό πανεπιστήμιο, γέροι άνθρωποι; Μήπως δε γνωρίζει ότι παίρνουμε συντάξεις πείνας και ψευτοζούμε με ό,τι μας δίνουν τα παιδιά μας, όταν έχουν κι αυτά να μας δώσουν; Εγώ, έχω σαράντα τέσσερα (44) χρόνια δουλιάς και παίρνω σήμερα 410 ευρώ σύνταξη. Ούτε καν 100 ευρώ για κάθε δεκαετία δουλιάς. Τι να πρωτοκάνω και τι να πρωτοπληρώσω με τα 410 ευρώ το μήνα; Μόνο για τσιγάρα, καφέ κι εφημερίδα θέλω 150 και για φάρμακα άλλα 30 κάθε μήνα. Ενενήντα ευρώ το μήνα θέλω για ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και κοινόχρηστα. Και με τα υπόλοιπα 130 ευρώ, πρέπει να φάμε, να ντυθούμε και όλα όσα ακόμη στοιχειώδη χρειαζόμαστε εγώ και η γυναίκα μου.

Λοιπόν, τι θα μου κάνει γι' αυτά το Ιντερνετ και τ' ανοιχτό πανεπιστήμιο; Μήπως, θα μου βρουν τρόπο, για να τρώμε δυο άνθρωποι με δυο - τρία ευρώ τη μέρα; `Η, θα μας βάλουν το Ιντερνετ για να ...ξεχνιόμαστε, σαν μικρά παιδιά; Σα δεν ντρέπονται, λέω εγώ...

Το κριτήριο

«Εμείς - είπε χτες στα ΚΑΠΗ Ηλιούπολης ο Γ. Παπανδρέου - αντιμετωπίζουμε τον αδύναμο πολίτη με δυνατότητες και δικαιώματα και όχι ως αντικείμενο φιλανθρωπικού ενδιαφέροντος και μόνο», θέλοντας να δείξει τις μεγάλες διαφορές του από την πολιτική της ΝΔ.

Και όμως, με αυτή τη φράση ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ομολογεί όχι μόνο την κοινή πολιτική των δύο κομμάτων αλλά και πως η πολιτική τους οδηγεί νομοτελειακά σε έναν κόσμο «αδύναμων». Γιατί η πολιτική και των δύο «γεννάει» «αδύναμους πολίτες». Ομως ο Γ. Παπανδρέου, αποδέχεται την ύπαρξη αδυνάτων, ως κάτι το φυσιολογικό. Ούτε που του περνάει από το μυαλό, ότι μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική πολιτική που θα κάνει τους πολίτες δυνατούς. Πολίτες - εργαζόμενους και συνταξιούχους, με δυνατούς μισθούς, δυνατές συντάξεις, δυνατό δημόσιο σύστημα Υγείας και φροντίδας. Για το ΚΚΕ όμως αυτό είναι και το ζητούμενο: Να καταργηθεί δηλαδή η πολιτική που σε μαζική κλίμακα προϋποθέτει τους «αδύναμους». Πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο μπροστά στην κάλπη για όλους τους «αδύναμους». Και όχι το δίλημμα, αν το μεν ΠΑΣΟΚ, εξασφαλίζει στα θύματα της πολιτικής του «δυνατότητες» και η ΝΔ τους δείχνει φιλανθρωπικό ενδιαφέρον.

Η επιχείρηση σαρώματος

«Αν ο Παπανδρέου θέλει πράγματι (όπως λέει) να βοηθήσουμε να σαρώσει όλη αυτή τη σοσιαλιστική υπανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ και να τους πετάξει όλους έξω φτιάχνοντας κάτι διαφορετικό, τότε μπορεί να φτιάξουμε ένα φιλελεύθερο κόμμα και να συνεργαστούμε μαζί του και να τον βοηθήσουμε». Αυτά λέει - ανάμεσα σε άλλα - ο Χρ. Γούδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πάτρας και φίλος του Αν. Ανδριανόπουλου, παρουσιάζοντας μια σχετική συνομιλία μαζί του, σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του «Αντί».

Και το θυμηθήκαμε, όταν ακούσαμε τον Στ. Μάνο, να υποστηρίζει και τα εξής, ανάμεσα σε άλλα, σε τηλεοπτικό σταθμό: «... Και βέβαια απέτυχε (σ.σ. ο Κ. Λαλιώτης ως υπουργός στο θέμα του Εθνικού Κτηματολογίου). Γιατί; Αμφιβάλλετε γι' αυτό; Ακούστε, είμαι βέβαιος, ότι ούτε ο ίδιος δεν αμφιβάλλει γι' αυτό. Διότι είναι γεγονός ότι με τον τρόπο που προσεγγίστηκε το θέμα και λεφτά σπαταλήθηκαν και το έργο δεν έγινε».

Δε γνωρίζουμε ποια είναι η άποψη του Κ. Λαλιώτη, αλλά - απ' ό,τι φαίνεται - η επιχείρηση σαρώματος της «σοσιαλιστικής υπανάπτυξης» του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τώρα ψήφο στο ΚΚΕ

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία της εκλογικής αντιπαράθεσης και οι μηχανισμοί χειραγώγησης της κοινής γνώμης δουλεύουν στο φουλ... Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είτε πρόκειται για τα τηλεοπτικά κανάλια, είτε για τις μεγάλες αστικές εφημερίδες, τις τελευταίες μέρες, επιδίδονται σε μια συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, με εμφανή επιδίωξη να θολώσουν το τοπίο, να συσκοτίσουν τις λαϊκές συνειδήσεις, να τους σπρώξουν τελικά, μέσω της ιδιόμορφης ιδεολογικής βιας που ασκούν πάνω τους, στα γρανάζια του δικομματισμού. Κάνουν τα πάντα, ώστε να εμφανίζεται προεκλογικά ότι δυο κόμματα μόνον υπάρχουν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Είναι η σκόπιμη προσπάθεια να εκβιάσουν το λαό να ρίξει την ψήφο του υποχρεωτικά μόνο σ' ένα απ' αυτά.

Ταυτόχρονα, αντί να επικεντρωθεί η συζήτηση στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, αντί να επιδιώκουν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις να γίνονται στη βάση των προγραμμάτων των κομμάτων, που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού, ασχολούνται κυριολεκτικά με τα περί όνου σκιάς...

Εχουν, κυριολεκτικά, εξοβελίσει όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν σήμερα το λαό. Η ανεργία, οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, τα μεγάλα θέματα της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι ιδιωτικοποιήσεις, το ξεκλήρισμα των αγροτών, οι, όπου γης, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, φαίνεται ότι ...δεν απασχολούν και δεν ενδιαφέρουν την ελληνική κοινή γνώμη.

Και τι ενδιαφέρει τους Ελληνες ψηφοφόρους, κατά την άποψη πάντα των διαμορφωτών της συλλογικής μας συνείδησης; Μα, τα «ντιμπέιτ». Θα γίνουν, τελικά, τα «ντιμπέιτ» και αν γίνουν ποιοι θα πάρουν μέρος; Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ή μόνον οι δύο, ο Γιώργος και Ο Κώστας... Και πώς τελικά θα γίνει η αντιπαράθεση; Πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, όπως ζητάει το ΠΑΣΟΚ, η εφ' όλης της ύλης, όπως ζητάει η ΝΔ; Ελα ντε...

Δεν πρέπει, επίσης, να διαφύγει της προσοχής μας ότι μέσω του μηχανισμού των δημοσκοπήσεων, όπου τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται η διαφορά των δύο κομμάτων εξουσίας να μικραίνει, επιδιώκουν να φανατίσουν τα πλήθη, να περάσουν την εικόνα ότι στις 7 Μάρτη θα γίνει ντέρμπι... θα συγκρουστούν οι πράσινοι και οι γαλάζιοι και τα μυαλά στα κάγκελα... Στόχος η λεηλασία της λαϊκής ψήφου, η δημιουργία στους ψηφοφόρους εκβιαστικών διλημμάτων ( ψήφισε, γιατί διαφορετικά θα είσαι υπεύθυνος για την ήττα), το μάντρωμα των ψηφοφόρων.

Με αφορμή την εκλογική αντιπαράθεση στις 7 του Μάρτη, ο καθένας από εμάς ας αναλογιστεί ότι έχει στα χέρια του μια δύναμη, την οποία δεν πρέπει να σπαταλήσει ανέξοδα στα πολιτικά χρηματιστήρια των επίδοξων βιαστών του. Ας αναλογιστεί ότι το δικαίωμα της γενικής και καθολικής ψηφοφορίας για το λαό κερδήθηκε με σκληρούς και πολλές φορές αιματηρούς αγώνες, δε χαρίστηκε. Και δεν πρέπει να χαραμίζεται, για να στηριχτούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι πολιτικοί υπηρέτες του κεφαλαίου. Στις 7 του Μάρτη, να τους μαυρίσουμε και τους δύο στην κάλπη. Να δώσουμε δυναμικά ψήφο στο ΚΚΕ. Για να δυναμώσει η αντίσταση στη λαίλαπα που ετοιμάζουν, για να οργανωθεί αποφασιστικά η λαϊκή αντεπίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ