ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συναντήσεις όλων των ειδών

Ισραηλινός στρατιώτης απομακρύνεται μετά τη ρίψη καπνογόνου σε στρατόπεδο προσφύγων

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης απομακρύνεται μετά τη ρίψη καπνογόνου σε στρατόπεδο προσφύγων
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Μια πρώτη συνάντηση με Αμερικανούς χαμηλόβαθμους διπλωμάτες φέρεται να είχε, χθες, η ισραηλινή ηγεσία, προκειμένου να εκθέσει τα σχέδιά της για μονομερή εκκένωση της πλειοψηφίας των εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, σε «περίπτωση που δεν επιτευχθεί πρόοδος στο πλαίσιο του οδικού χάρτη σύντομα». Την ίδια στιγμή, η ΕΕ εξέταζε το ενδεχόμενο αποστολής διεθνούς δύναμης στη Γάζα μετά από μια τέτοια κίνηση, όπως ζήτησε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης συναντιόταν με τον πρώην επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Μοχάμαντ Ντάχλαν, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ενδοπαλαιστινιακή ένταση που επικρατεί στη Γάζα.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, σε συνέντευξή του, τασσόταν υπέρ της αποστολής διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ζήτησε ο Αχμάντ Κορέι, μετά από μια ενδεχόμενη εκκένωση των εκεί εβραϊκών εποικισμών. Ο ντε Βιλπέν εκτίμησε ότι μια τέτοια αποστολή μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση του «οδικού χάρτη», γιατί θα αποτελεί και μια «απτή απόδειξη επίτευξης αποτελεσμάτων», γεγονός που δεν μπορεί παρά να βοηθήσει στην αποθάρρυνση της βίας. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι οι εποικισμοί που θα διαλυθούν δε θα πρέπει να επανεγκατασταθούν στη Δ. Οχθη. Το ενδεχόμενο φέρεται να εξετάζει θετικά η ΕΕ, ενώ παγερή ήταν η αμερικανική και η ισραηλινή υποδοχή στο παλαιστινιακό αίτημα.

Με το βλέμμα στο ενδεχόμενο ισραηλινής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας, φαίνεται ότι έγινε και η χθεσινή συνάντηση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ με τον πρώην επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Μοχάμαντ Ντάχλαν. Οι δύο άνδρες συγκρούστηκαν πολύ σκληρά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Μαχμούντ Αμπάς. Στόχος της συνάντησης αυτής, η πρωτοβουλία της οποίας ανήκει στον Παλαιστίνιο ηγέτη, είναι να κατευναστούν οι ενδοπαλαιστινιακές εντάσεις που έχουν παρουσιαστεί στη Γάζα τον τελευταίο καιρό και έχουν εκφραστεί ακόμη και με μάχες ανάμεσα σε αστυνομικούς και ενόπλους της προσωπικής φρουράς του Νταχλάν.

Τέλος, χθες, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε δύο ακόμη σπίτια υπόπτων, στην Τζενίν και έξω από τη Νάμπλους, ενώ, όπως έγινε γνωστό, καταγράφηκε το πρώτο θύμα του τείχους: Ενα 8χρονο παιδί πέθανε, εξαιτίας αδυναμίας του ασθενοφόρου να προσεγγίσει το χωριό του, επειδή γίνονταν εργασίες ανέγερσης του τείχους.

ΣΕΡΒΙΑ
Αρχή αποκαλύψεων στη δίκη για το φόνο του Τζίντζιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Αθώος δήλωσε χτες ο Σάσα Πεγιάκοβιτς, πρώην σωματοφύλακας του Ντούσαν Σπασόγεβιτς αρχηγού της μαφιόζικης ομάδας «Ζέμουν» (που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης...), που δικάζεται στο Βελιγράδι ως ενεχόμενος στη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς (Μάρτης 2003). Ομως, ο Σπασόγεβιτς δε στάθηκε σ' αυτό. Κατηγόρησε τον Σέντομιρ Γιοβάνοβιτς (έως πρότινος αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης!) πως μέχρι και πριν τη δολοφονία του Τζίντζιτς συναντιόταν συχνά και σχετιζόταν με αρχηγούς της ομάδας Ζέμουν!

Ο Πεγιάκοβιτς κατέθεσε ακόμη πως αστυνομικοί αξιωματούχοι της υπηρεσίας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος της σερβικής αστυνομίας τον πίεσαν να καταθέσει (και να «ενοχοποιήσει») πως με τη δολοφονία Τζίντζιτς σχετίζονται άλλοι Σέρβοι πολιτικοί ανάμεσά τους ο (πιθανός νέος πρωθυπουργός της Σερβίας) Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο Βόισλαβ Σέσελι (αρχηγός του Ριζοσπαστικού Κόμματος που βρίσκεται στη Χάγη, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου) και ο (επίσης αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης) Νεμπόισα Τσόβιτς!

Περιέγραψε, μάλιστα, τις συχνές συναντήσεις ανάμεσα στο μαφιόζο αρχηγό Ντούσαν Σπασόγεβιτς και επιφανείς Σέρβους επιχειρηματίες και πολιτικούς (ανάμεσά τους ο Γιοβάνοβιτς) στο σπίτι του Σπασόγεβιτς και στο στρατηγείο της Ζέμουν. Ο Πεγιάκοβιτς διατελούσε επί χρόνια ειδικός αστυνομικός φρουρός - σωματοφύλακας και είχε διοριστεί απ' την υπηρεσία του να εκτελεί κατά καιρούς χρέη φύλαξης για πολιτικούς ακόμη και για αρχηγούς ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος...

Ας αναφερθεί, πάντως, πως κατά καιρούς τα σερβικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει πως ο Γιοβάνοβιτς διατηρούσε σχέσεις όχι μόνον με τον Σπασόγεβιτς και άλλους «υπαρχηγούς» ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Προβληματισμών» συνέχεια για τις εκλογές

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι ταυτόχρονες προεδρικές και κοινοβουλευτικές «εκλογές» που θέλουν να διεξάγουν ο Καρζάι και οι πάτρωνές του στην Ουάσιγκτον για τη νομιμοποίηση της κατοχικής κυβέρνησης την 21η Ιουνίου σκοντάφτουν σε πολλαπλά προβλήματα. Τα τρία σημαντικότερα είναι η ασφάλεια - για την ακρίβεια, η έλλειψή της, που υπογραμμίζεται από τις απειλές των Ταλιμπάν, διά στόματος του διαβόητου μουλά Νταντουλάχ, εναντίον όσων συμμετέχουν στη διαδικασία - τα ανεπίλυτα διαδικαστικά προβλήματα (δεν έχει εγγραφεί ούτε το 10% των ψηφοφόρων, ενώ η συγκρότηση των ψηφοδελτίων σε όλη τη χώρα είναι, κατά στελέχη του ΟΗΕ, όπως ο ειδικός απεσταλμένος Ζαν Αρνό, απίθανο να ολοκληρωθεί ως την καθορισμένη ημερομηνία) και, επίσης, ο κίνδυνος «περαιτέρω πολιτικού κατακερματισμού» βάσει εθνοτικών - φυλετικών γραμμών. Ειδικοί προειδοποιούν ότι οι Αμερικανοί «έχουν υποτιμήσει» την πόλωση από τη Λόγια Τζίργκα του Δεκέμβρη και αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συγκρούσεις φοιτητών - αστυνομίας

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η διαδήλωση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Τολίμα στην πόλη Ιμπάγκε με κύριο αίτημά τους τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και την εναντίωση στα σχέδια της κυβέρνησης Αλβαρο Ουρίμπε, ήταν απολύτως ειρηνική.

Η προσπάθειά τους όμως να κλείσουν το δρόμο γύρω από το πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της διαδήλωσης διαμαρτυρίας τους, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των δυνάμεων καταστολής, που μάλλον θεώρησαν την κίνησή τους αυτή «προσπάθεια ανατροπής της έννομης τάξης» και επιχείρησαν να τους εμποδίσουν με απόλυτα «δημοκρατικό τρόπο», ως ειδικεύεται η κυβέρνηση Ουρίμπε... εκτοξεύοντας άσφαιρα πυρά και δακρυγόνα. Ετσι, η αναμέτρηση φοιτητών - δυνάμεων ασφαλείας δεν άργησε να εξελιχθεί σε άγρια συμπλοκή μεταξύ τους και κυνηγητό στους δρόμους της πόλης. Μάλιστα, οι δυνάμεις καταστολής δε δίστασαν να χτυπήσουν ακόμη και κάποιους διαδηλωτές μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Συνεχίζεται ο αγώνας των ναυτεργατών

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Με δακρυγόνα αέρια και πλαστικές σφαίρες απάντησε χτες για ακόμη μια φορά η ισπανική αστυνομία στους απεργούς ναυτεργάτες της κρατικής εταιρίας «Ιθάρ» που επιχείρησαν να κλείσουν κεντρική οδική αρτηρία κοντά στην πόλη Σεστάο στα βόρεια της χώρας (στη χώρα των Βάσκων) όπως και την είσοδο στο εργοστάσιο της εταιρίας στην πόλη. Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων «Efe», 30 άτομα τραυματίστηκαν.

Παράλληλα χτες εργαζόμενοι της «Ιθάρ» στη Σεβίλη πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης. Νωρίτερα αυτή τη βδομάδα οι εργάτες από τη Σεβίλη και το Καντίζ συγκρούστηκαν και αυτοί με την αστυνομία με αποτέλεσμα 60 τραυματίες.

Οι εργάτες της κρατικής εταιρίας, μοναδικής μεγάλης ναυπηγοκατασκευαστικής στην Ισπανία με περίπου 11.000 εργάτες, απαιτούν την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας που υπογράφηκε με τη διοίκηση το 2000 (!), αυξήσεις στους μισθούς τους αλλά και την εγγύηση ότι δε θα απολυθούν εργάτες μετά το 2006. Τη βδομάδα που πέρασε κατέρρευσε ένας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση που αρνείται τις αυξήσεις και τις εγγυήσεις που ζητούν οι εργάτες. Σύμφωνα με ισπανικά πρακτορεία, οι εργάτες είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τις μισθολογικές απαιτήσεις τους αν η διοίκηση αποκλείσει το ενδεχόμενο απολύσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ