ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ηρθε η ώρα της ιδιωτικής ασφάλισης!

Την οποία ο υπουργός εξίσωσε με τη δημόσια

Στα δίχτυα της ιδιωτικής ασφάλισης σκοπεύει να ρίξει το ΠΑΣΟΚ τους εργαζόμενους. Αυτός τελικά είναι και ο απώτερος στόχος που έρχεται να υπηρετήσει και η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για την ανασφάλιστη εργασία των νέων. Χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος απευθυνόμενος στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, συμπλήρωσε την πρόταση του νέου αρχηγού του και διακήρυξε ότι: Ηρθε η ώρα της ιδιωτικής ασφάλισης..! Και όχι μόνο αυτό. Ταυτόχρονα εξίσωσε την ιδιωτική ασφάλιση με τη δημόσια κοινωνική, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θα πρέπει να έχει και συνταγματικό στάτους!

Μιλώντας σε ημερίδα της Ενωσης ο Α. Τζοχατζόπουλος επισήμανε: «...πιστεύω ότι ήρθε η ώρα η ιδιωτική ασφάλιση να αναλάβει το ρόλο της, συμπληρωματικά, στην κοινωνική ασφάλιση του Ελληνα πολίτη» και όλα αυτά στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση θα πάρει μέτρα για να γίνει αυτό, λέγοντας: «... η Πολιτεία οφείλει τόσο στο φορολογικό επίπεδο, όσο στο υποστηρικτό επιχειρηματικό χαρακτήρα των επιχειρήσεων, να έρθει αρωγός με συγκεκριμένα μέτρα και παροχές».

Να γιατί, δύο μέρες πριν ο πρόεδρος της Ιντεραμέρικαν, Δ. Κοντομηνάς, προεξοφλούσε ότι όποιος και να βγει στην κυβέρνηση οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες θα πάρουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνικής ασφάλισης.

Στη συνέχεια ο Α. Τζοχατζόπουλος εξίσωσε την κοινωνική με την ιδιωτική ασφάλιση και συγκεκριμένα ανέφερε: «Γιατί το δικαίωμα για ασφάλεια για τον Ελληνα πολίτη σε όλα τα επίπεδα μπορεί να μην είναι ακόμα συνταγματικά κατοχυρωμένο, είναι όμως πολιτικά κατοχυρωμένο πιστεύω, από όλα τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου και βέβαια προβλέπεται από το νέο συνταγματικό ευρωπαϊκό χάρτη. Οτι η κοινωνική ασφάλιση και η ιδιωτική ασφάλιση αποτελούν τμήμα αυτής της απαίτησης, για το δικαίωμα του Ελληνα και του Ευρωπαίου πολίτη στην ασφάλεια, είναι βέβαια αυτονόητο. Αυτό όμως που μένει, είναι αυτό το αυτονόητο να το κάνουμε πράξη».

Ετσι κατά το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κοινωνική και ιδιωτική ασφάλιση αποτελούν τμήμα, της ίδιας απαίτησης. Της απαίτησης για ασφάλεια. Και αυτό υπόσχεται να κάνει πράξη το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές. Αλλωστε το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο σε αυτή την κατεύθυνση, με τα επαγγελματικά ταμεία, με τον σχεδιασμό να μετατραπεί και η επικουρική ασφάλιση σε ιδιωτική και τώρα με την εξίωση της ιδιωτικής προς τη δημόσια. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εξάπλωση της μερικής απασχόλησης, η επιβολή της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, που δεν εξασφαλίζει προϋποθέσεις ένταξης ενός μεγάλου μέρους του εργατικού δυναμικού στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, αναγκαστικά δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης. Αυτό βέβαια που δε δημιουργεί, είναι προϋποθέσεις πραγματικής ασφάλειας. Γι' αυτήν θα αποφασίζουν οι αγορές, τα χρηματιστήρια και οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Με τη σειρά του ο Γ. Αλογοσκούφης έκανε ξεκάθαρο ότι η ΝΔ και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουνε κοινό στόχο «να αναπτυχθεί η ασφαλιστική αγορά που έχει μείνει πολύ πίσω» για να συμπληρώσει πιο κάτω: «ήδη στο πρόγραμμά μας έχουμε προβλέψει μέτρα για την ενθάρρυνση της δημιουργίας ατομικών συνταξιοδοτικών λογαριασμών» και ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη αυτού του τρίτου πυλώνα, της ιδιωτικής ασφάλισης».

Με άλλα λόγια, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεσμεύονται για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης την οποία προσφέρουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Για να κατανοηθεί η μεγάλη οικονομική σημασία αυτού του δώρου αρκεί να αναφέρουμε την επισήμανση του Γ. Κώτσαλου, προέδρου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, στην εκδήλωση, ότι οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιριών στην Ευρώπη προέρχονται κατά 70% από τον κλάδο των συντάξεων και της υγείας!!! Ακόμα ο Γ. Κώτσαλος διατυπώνοντας τις θέσεις των εταιριών ζήτησε από την Πολιτεία, να αναδεικνύει τη «χρησιμότητα» της ιδιωτικής ασφάλισης μέσα από την εκπαίδευση. Να μας κάνουν δηλαδή πλύση εγκεφάλου από μικρά παιδιά προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

«ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ»
Συμμετοχική τρομοκρατία κυβέρνησης και εργοδοσίας

Με την αστυνομία και τα ΜΑΤ, που έστειλε και πάλι η κυβέρνηση, να έχουν ζώσει την είσοδο του εργοστασίου, αλλά και όλο το τετράγωνο στην περιοχή, προσπάθησε και χτες το μεσημέρι η εργοδοσία της επιχείρησης «ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ» στο Βοτανικό να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ώστε να μη συμμετέχουν στη συγκέντρωση που έκανε εκεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας και η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Είναι η ίδια τακτική εκφοβισμού και τρομοκρατίας που ακολουθούν εργοδοσία και κυβέρνηση - εκτός από την προσωπική μέσα στο χώρο εργασίας - από τη μέρα που οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ύψωσαν κεφάλι και κατέβηκαν σε απεργία, διεκδικώντας την ανάκληση της απόλυσης του εργαζόμενου Δημήτρη Ντάβου, επειδή πρωτοστάτησε, για να συνδικαλιστούν εργαζόμενοι, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και τα εργασιακά δικαιώματα που δικαιούνται.

Ετσι, χτες το μεσημέρι, όταν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του κλάδου, αλλά και από άλλα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έφτασαν έξω από το εργοστάσιο βρήκαν στην είσοδο να τους περιμένουν αστυνομικοί, έτοιμοι να ...συμμετάσχουν στην υπεράσπιση της εργοδοσίας, κόντρα στα δικαιώματα των εργατών. Απέναντί τους άνοιξε το πανό του Συνδικάτου Μετάλλου με το σύνθημα: «Με ενότητα και αγώνα κατακτάμε δικαιώματα, σπάμε την τρομοκρατία». Ταυτόχρονα, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν δυνατά: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει» και «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», ενώ ο Κώστας Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου από την ντουντούκα κατέγγελνε: «Η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ να υπερασπιστούν τις παρανομίες του εργοδότη και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Να ποια είναι η δημοκρατία στους χώρους δουλιάς. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα το διεκδικήσουμε με αγώνα».

Λίγη ώρα αργότερα, αντιπροσωπεία με τον Μ. Τσουμπρή Γραμματέα της Ομοσπονδίας Μετάλλου και τον Π. Γαλανόπουλο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας συναντήθηκε για πρώτη φόρα με τον ίδιο τον εργοδότη Δρακουλάκη (μέχρι σήμερα μιλάγανε μόνο διευθυντές και δικηγόροι). Γεγονός, όπως τόνισε μετά τη συνάντηση ο Μ. Τσουμπρής, που δείχνει την πίεση που έχει δεχτεί από τον αγώνα των εργαζομένων. Κάτω από αυτό τον αγώνα άλλωστε η εργοδοσία, σημείωσε, αναγκάστηκε να δώσει τις προηγούμενες μέρες ειδικότητες, φόρμες, νόμιμες υπερωρίες και να έχει ξεκινήσει να παίρνει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ο εργοδότης όμως, επισήμανε ο συνδικαλιστής, επιμένει στην απόλυση του εργαζόμενου με τη δικαιολογία ότι... δεν του κάνει. Κι αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα με ενότητα και αποφασιστικότητα.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Ντάβος, σε δήλωσή του στο «Ρ», τόνισε ότι με τον αγώνα και την ενότητα των εργαζομένων, η εργοδοσία πιέστηκε και ικανοποίησε κάποια αιτήματα που πρέπει όμως να περιφρουρηθούν, γιατί δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δε θα τα πάρει πίσω. «Μοναδική εγγύηση για τους εργαζόμενους είναι η επαναπρόσληψή μου που έγινε για να τρομοκρατηθούν, να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι απειλές για νέες απολύσεις, να διώξουν τα ΜΑΤ και τις κλούβες. Μοναδική εγγύηση είναι να γραφτούν όλοι οι εργαζόμενοι στα σωματεία και να τους δώσουν χαρακτήρα ταξικό, ενωτικό για να λυθούν τα προβλήματα και να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλιάς», επισήμανε.

Και άλλος νεκρός οικοδόμος

Το τελευταίο μεροκάματο λίγα χρόνια πριν βγει στη σύνταξη ήταν το χτεσινό για τον 54χρονο οικοδόμο Βασίλη Τζοΐτη, πατέρα δύο παιδιών, που έχασε τη ζωή του πέφτοντας από την ταράτσα του πέμπτου ορόφου νεοαναγειρόμενης οικοδομής. Ο 54χρονος οικοδόμος χτες στις έξι το απόγευμα άνοιγε τρύπες στην άκρη της ταράτσας πενταώροφης οικοδομής, στην οδό Χαϊμαντά και Αισώπου στο Μαρούσι, με περιστρεφόμενο κομπρεσέρ. Οταν το μηχάνημα βρήκε κάπου αντίσταση, πέταξε με δύναμη τον οικοδόμο από την αφύλακτη ταράτσα στο κενό για να βρει ακαριαίο θάνατο.

Είναι ο ένατος νεκρός εργάτης που θρηνεί από τις αρχές του χρόνου η εργατική τάξη, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ρ», και όλοι στο χώρο των κατασκευών. Είναι ο κλάδος που πληρώνει τον πιο βαρύ φόρο αίματος στην ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας και από το 2000 μέχρι σήμερα οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 70, μόνο στην Αττική, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδικάτου Οικοδόμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ