Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ»
Συμμετοχική τρομοκρατία κυβέρνησης και εργοδοσίας

Με την αστυνομία και τα ΜΑΤ, που έστειλε και πάλι η κυβέρνηση, να έχουν ζώσει την είσοδο του εργοστασίου, αλλά και όλο το τετράγωνο στην περιοχή, προσπάθησε και χτες το μεσημέρι η εργοδοσία της επιχείρησης «ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ» στο Βοτανικό να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ώστε να μη συμμετέχουν στη συγκέντρωση που έκανε εκεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας και η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Είναι η ίδια τακτική εκφοβισμού και τρομοκρατίας που ακολουθούν εργοδοσία και κυβέρνηση - εκτός από την προσωπική μέσα στο χώρο εργασίας - από τη μέρα που οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ύψωσαν κεφάλι και κατέβηκαν σε απεργία, διεκδικώντας την ανάκληση της απόλυσης του εργαζόμενου Δημήτρη Ντάβου, επειδή πρωτοστάτησε, για να συνδικαλιστούν εργαζόμενοι, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και τα εργασιακά δικαιώματα που δικαιούνται.

Ετσι, χτες το μεσημέρι, όταν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του κλάδου, αλλά και από άλλα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έφτασαν έξω από το εργοστάσιο βρήκαν στην είσοδο να τους περιμένουν αστυνομικοί, έτοιμοι να ...συμμετάσχουν στην υπεράσπιση της εργοδοσίας, κόντρα στα δικαιώματα των εργατών. Απέναντί τους άνοιξε το πανό του Συνδικάτου Μετάλλου με το σύνθημα: «Με ενότητα και αγώνα κατακτάμε δικαιώματα, σπάμε την τρομοκρατία». Ταυτόχρονα, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν δυνατά: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει» και «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», ενώ ο Κώστας Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου από την ντουντούκα κατέγγελνε: «Η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ να υπερασπιστούν τις παρανομίες του εργοδότη και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Να ποια είναι η δημοκρατία στους χώρους δουλιάς. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα το διεκδικήσουμε με αγώνα».

Λίγη ώρα αργότερα, αντιπροσωπεία με τον Μ. Τσουμπρή Γραμματέα της Ομοσπονδίας Μετάλλου και τον Π. Γαλανόπουλο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας συναντήθηκε για πρώτη φόρα με τον ίδιο τον εργοδότη Δρακουλάκη (μέχρι σήμερα μιλάγανε μόνο διευθυντές και δικηγόροι). Γεγονός, όπως τόνισε μετά τη συνάντηση ο Μ. Τσουμπρής, που δείχνει την πίεση που έχει δεχτεί από τον αγώνα των εργαζομένων. Κάτω από αυτό τον αγώνα άλλωστε η εργοδοσία, σημείωσε, αναγκάστηκε να δώσει τις προηγούμενες μέρες ειδικότητες, φόρμες, νόμιμες υπερωρίες και να έχει ξεκινήσει να παίρνει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ο εργοδότης όμως, επισήμανε ο συνδικαλιστής, επιμένει στην απόλυση του εργαζόμενου με τη δικαιολογία ότι... δεν του κάνει. Κι αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα με ενότητα και αποφασιστικότητα.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Ντάβος, σε δήλωσή του στο «Ρ», τόνισε ότι με τον αγώνα και την ενότητα των εργαζομένων, η εργοδοσία πιέστηκε και ικανοποίησε κάποια αιτήματα που πρέπει όμως να περιφρουρηθούν, γιατί δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δε θα τα πάρει πίσω. «Μοναδική εγγύηση για τους εργαζόμενους είναι η επαναπρόσληψή μου που έγινε για να τρομοκρατηθούν, να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι απειλές για νέες απολύσεις, να διώξουν τα ΜΑΤ και τις κλούβες. Μοναδική εγγύηση είναι να γραφτούν όλοι οι εργαζόμενοι στα σωματεία και να τους δώσουν χαρακτήρα ταξικό, ενωτικό για να λυθούν τα προβλήματα και να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλιάς», επισήμανε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ