ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεδριάζει, σε κλίμα έντασης, το Διεθνές Δικαστήριο

Τη βία του ισραηλινού στρατού συνάντησαν οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές

Associated Press

Τη βία του ισραηλινού στρατού συνάντησαν οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΧΑΓΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το τείχος απειλεί και την Ιορδανία, καθώς η ανέγερσή του θα προκαλέσει νέο κύμα Παλαιστινίων προσφύγων, υποστήριξε, χτες, η ιορδανική αντιπροσωπεία ενώπιον του 15μελούς Διεθνούς Δικαστηρίου, συμπληρώνοντας ότι αν όντως είχε στόχο την ασφάλεια του Ισραήλ, θα ανεγειρόταν επί ισραηλινού εδάφους. Τόσο η ιορδανική αντιπροσωπεία όσο και οι άλλες αντιπροσωπείες από τις 14 χώρες και οργανισμούς που βρίσκονται στη Χάγη στο πλευρό των Παλαιστινίων, υπεράσπισαν το δικαίωμα άμυνας του Ισραήλ, αλλά προσέθεσαν ότι ο τρόπος και ο τόπος ανέγερσης του τείχους αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι στόχος είναι η προσάρτηση επιπλέον παλαιστινιακών εδαφών.

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε, τη Δευτέρα, με τον εκπρόσωπο της Π. Αρχής στον ΟΗΕ, Νάσερ αλ Κίντουα, να τονίζει ότι «αν ολοκληρωθεί το τείχος, το 50% της Δ. Οχθης θα είναι υπό ισραηλινή κυριαρχία, και οι Παλαιστίνιοι που θα απομείνουν θα ζουν σε απομονωμένους θύλακες». Ο αλ Κίντουα κατέληξε ότι ελπίζει σε μια καταδικαστική απόφαση, που δε θα είναι δεσμευτική, επειδή θα μπορούσε, ίσως, να ανοίξει το δρόμο για την υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ, όπως έγινε μετά από ανάλογη καταδικαστική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, το 1971, στην περίπτωση της κατοχής της Ναμίμπια από το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έστειλε, μόνο, γραπτές αναφορές στη Χάγη, επιμένοντας ότι το Δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να κρίνει τη νομιμότητα του «φράκτη». Ο πρωθυπουργός Σαρόν χαρακτήρισε «διεθνές τσίρκο υποκρισίας» τη διαδικασία και τόνισε ότι «στοχεύει στην αφαίρεση του δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ». Την άποψη περί αναρμοδιότητας του Δικαστηρίου εξέφρασαν και άλλοι, όπως η ΕΕ, η Μόσχα και οι ΗΠΑ.

Διαδηλώσεις στη Χάγη, συγκρούσεις στα παλαιστινιακά εδάφη

Με ισχυρά αστυνομικά μέτρα και αυστηρό χρονοδιάγραμμα οι ολλανδικές αρχές αντιμετωπίζουν τις διαρκείς εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται έξω από το Δικαστήριο, τόσο από Παλαιστινίους, Αραβες και φιλειρηνικές οργανώσεις, όσο και από εβραϊκές οργανώσεις που μετέφεραν, επί τόπου, και το σκελετό ενός λεωφορείου όπου έγινε επίθεση αυτοκτονίας. Αν στη Χάγη επικρατεί ηρεμία, δε συμβαίνει το ίδιο στα παλαιστινιακά εδάφη.

Τη Δευτέρα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αχμάντ Κορέι διαδήλωσαν στο Αμπού Ντις, δίπλα στην Ιερουσαλήμ, κατά του τείχους. Ο Κορέι, όπως και ο Αραφάτ, προειδοποίησαν ότι «το τείχος δε θα γίνει ποτέ αποδεκτό και εφόσον ολοκληρωθεί, διαλύει κάθε πιθανότητα σύστασης ανεξάρτητου βιώσιμου κράτους και δεν προσφέρει καμία ασφάλεια και καμία ειρήνη». Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό, που χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Συγκρούσεις, τη Δευτέρα, έγιναν σε ανάλογη διαδήλωση και στην Τουλκαρέμ, αλλά και χτες όταν Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να σταματήσουν μπουλντόζες που ισοπέδωναν καλλιέργειες για να αρχίσει η ανέγερση του τείχους στην περιοχή Μπέιτ Σουρία. Επτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

Ελιγμοί Σαρόν και μισόλογα από ΕΕ

Ο Αριέλ Σαρόν θα ζητήσει τη γνώμη των ΗΠΑ για το σχέδιο εκκένωσης των περισσοτέρων εποικισμών της Λωρίδας της Γάζας, στα τέλη του Μάρτη, οπότε θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον. Ο ίδιος, όμως, συγκατένευσε στη στρατιωτική άποψη ότι μέχρι τότε θα πρέπει να κλιμακωθούν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις, οποιασδήποτε μορφής, κατά «τρομοκρατικών στόχων» στην περιοχή. Η απόφαση λήφθηκε μετά την επίθεση αυτοκτονίας, την Κυριακή, σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ, με 8 νεκρούς και 50 τραυματίες. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα».

Η προοπτική εκκένωσης των εποικισμών ανησυχεί τους Παλαιστινίους. «Δε θα στεναχωρηθούμε, αλλά...» δήλωνε, στην ισραηλινή «Χααρέτζ», ο Τζαμάλ Ζακούτ, στέλεχος του κόμματος FIDA του Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, απηχώντας τις ανησυχίες πολλών Παλαιστινίων που φοβούνται ότι το Ισραήλ θα μετεγκαταστήσει τους εποίκους στη Δ. Οχθη, ενώ θα υποστηρίξει ότι η Γάζα είναι «το ανεξάρτητο κράτος», ενώ είναι μια μεγάλη φυλακή. «Αν δεν υπάρξει γενική συμφωνία αποχώρησης στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, τότε η βία θα διαιωνιστεί».

Από την πλευρά της, η ΕΕ, μετά από σύνοδο των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, εξέδωσε ανακοίνωση που χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» οποιαδήποτε εκκένωση που θα οδηγήσει σε εποικισμό της Δ. Οχθης και δε θα είναι στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη» και της προοπτικής των 2 βιώσιμων κρατών.


Ενοχη η σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, καλεί την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, να λάβουν ανοιχτά και υπεύθυνα θέση για το ζήτημα του διαχωριστικού τείχους στα παλαιστινιακά εδάφη

Ολοκληρώνεται, σήμερα, η ακροαματική διαδικασία για το διαχωριστικό τείχος που ανεγείρει το Ισραήλ, εντός των παλαιστινιακών εδαφών, στη Δυτική Οχθη, μετά από τρεις μέρες ακροάσεων, που σημαδεύτηκαν από διαδηλώσεις τόσο έξω από το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη όσο και στα παλαιστινιακά εδάφη. Η απόφαση δεν αναμένεται, παρά μόνο μετά από αρκετό καιρό, και μάλιστα δε θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Δεν παύει, όμως, να είναι μεγάλης συμβολικής σημασίας και κατά συνέπεια να μπορεί να λειτουργήσει παρακινητικά για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ. Γι' αυτό και η θέση που η εκάστοτε κυβέρνηση υιοθέτησε στην έκθεση που κλήθηκε να παρουσιάσει έχει ιδιαίτερο βάρος για το μέλλον των Παλαιστινίων και του δικαιώματός τους για δημιουργία ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Αναφερόμενη στο ζήτημα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας κατά τη διάρκεια περιοδείας της στην Καισαριανή έθεσε την κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώπιον των ευθυνών τους:

«Σήμερα στο δικαστήριο της Χάγης δικάζεται το αίτημα των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ για το χτίσιμο του τείχους στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ζητάμε από τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν και υπουργός Εξωτερικών, να μας πει αν η ελληνική κυβέρνηση έστειλε σημείωμα υπεράσπισης των Παλαιστινίων, από αυτή τη μεγάλη αδικία, η οποία είναι η ανώτερη μορφή επίθεσης, εκτός από τις επιθέσεις θανάτου.

Να μην καλυφθεί ο Γ. Παπανδρέου στη στάση της ΕΕ, η οποία, επίσης, εποίησε την νήσσαν.

Εμείς είμαστε βέβαιοι για την απάντηση και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι το σύνθημα "θα τα αλλάξουμε όλα" σημαίνει θα τα ξεπουλήσουμε όλα, ακόμα και το δίκαιο των λαών, που προ πολλού το υπερασπιζόταν και ο ΟΗΕ.

Ανάλογη θέση ζητάμε να πάρει και ο Κ. Καραμανλής. Ποια είναι η θέση του, δηλαδή, αν ήταν στην κυβέρνηση τώρα».

Οι παρατηρήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποδείχτηκαν εξαιρετικά επίκαιρες αφού, όπως έγινε γνωστό, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αρκέστηκε να αποστείλει μόλις τρεις γραπτές παραγράφους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου αναφέρει ότι «καλύπτεται» από απόφαση της ΕΕ η οποία, όπως και ο ΟΗΕ, ζητά να σταματήσει η ανέγερση του τείχους εντός παλαιστινιακών εδαφών. Ταυτόχρονα, όμως, φροντίζει να επαναδιατυπώσει τη θέση, παρά τη λακωνικότητα της επιστολής, ότι «η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο δε βοηθά στην επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και φρόνιμο θα ήταν να μην αποφανθεί το Δικαστήριο σχετικά με το τείχος». Υιοθετεί, δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, τη θέση της κυβέρνησης Σαρόν περί αναρμοδιότητας του Διεθνούς Δικαστηρίου, άποψη που βασίζεται στο σκεπτικό που βαφτίζει τα πάντα «αντιτρομοκρατική άμυνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ