ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΔΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Νέα ρεκόρ με τη βοήθεια της κυβέρνησης

Πλούσιες οι μεγάλες επιχειρήσεις σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους για το 2003, σε αντίθεση με την παρατεινόμενη λιτότητα για τους εργαζόμενους

Σε νέα ύψη ρεκόρ διαμορφώνονται τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για το 2003, αποτυπώνοντας έτσι τους μεγάλους κερδισμένους της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής σε αντιδιαστολή με τη λιτότητα που επιφύλαξαν - ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση, το μεγάλο κεφάλαιο και η Ευρωπαϊκή Ενωση - για την πλειοψηφία του λαού. Τα μέχρι τώρα στοιχεία για τα υπερκέρδη που αποκόμισαν οι επιχειρήσεις το περασμένο έτος, συνιστούν ένα μεγάλο «κατηγορώ» στην πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι η ίδια οικονομική πολιτική που διεκδικούν να συνεχίσουν οι Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλής μετά τις 8 Μάρτη.

Επιχειρήσεις που ανήκουν σε διαφορετικούς κλάδους - από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μέχρι τις κατασκευές, την ενέργεια, τα τρόφιμα, τις ασφάλειες και το εμπόριο - καταγράφουν κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Κι αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στους ρυθμούς αύξησης των κερδών τους, την ταχύτητα της εξάπλωσής τους, το μέγεθος της διαρκώς ογκούμενης κυριαρχίας τους στους τομείς που δραστηριοποιούνται.

Την περασμένη χρονιά το ποσοστό αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων και των συντάξεων ήταν μονοψήφιο, που δεν άγγιξε ούτε τον επίσημο πληθωρισμό. Νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, που υπονομεύουν δικαιώματα και παροχές, νομοθετήθηκαν. Θεσπίστηκε η μερική εργασία και στο Δημόσιο ως... φιλεργατικό επίτευγμα. Η ακρίβεια χτύπησε αμετάκλητα τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι άνεργοι αυξήθηκαν και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας εντάθηκε.

Τα στοιχεία της κερδοφορίας διδάσκουν και ταυτόχρονα δίνουν το μήνυμα για την αναγκαιότητα της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών υπέρ του ΚΚΕ. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο όμιλος εταιριών ΗΡΑΚΛΗΣ, που η κερδοφορία του και η παραγωγική του δυνατότητα δείχνουν ανάγλυφα τι στοιχίζουν στο λαό οι ιδιωτικοποιήσεις. Για τη συγκεκριμένη μάλιστα - της ΑΓΕΤ - είναι εξίσου ένοχες οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, καθώς η μία συμπλήρωσε την άλλη στο «έγκλημα».

Το χρήμα ρέει άφθονο στις τσέπες τους

Χρονιά τεράστιας αύξησης και για τα κέρδη των τραπεζών αποδείχνεται το 2003 σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών τους. Μετά την Εθνική Τράπεζα (αύξηση κερδών σε ποσοστό 69%), την Πειραιώς (53%), την ΑΤΕ (84,7%), σειρά είχε χτες ο όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας που εμφανίζει ενίσχυση στη μάζα των κερδών της κατά 37,4%! Ο ισολογισμός της δημοσιοποιήθηκε χτες και αποκαλύπτει τα εξής:

  • Τα κέρδη του Ομίλου (μετά από φόρους) έφτασαν σε 71,8 εκατ. ευρώ (από 52,2 εκατ. το 2002) με αύξηση 37,4%.
  • Η λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων (από τα επιτόκια καταθέσεων και των δανείων) φαίνεται και από την αύξηση που εμφανίζουν τα καθαρά έσοδα από τόκους. Το συγκεκριμένο κονδύλι ενισχύθηκε το 2003 στα 611,8 εκατ. ευρώ (560,8 εκατ. το 2002) με ποσοστό αύξησης 9,1%.
  • Οπως αναφέρουν αναμένουν τριπλασιασμό των κερδών μέχρι το 2006, ως αποτέλεσμα της επέκτασης στη λεγόμενη λιανική τραπεζική, δηλαδή στο χώρο της λαϊκής αποταμίευσης και των χορηγούμενων δανείων προς τα νοικοκυριά.

Ο όμιλος της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ κατέγραψε το 2003 αύξηση πωλήσεων και πολλαπλάσια αύξηση κερδών, η οποία είναι σημαντική όχι μόνο ως προς το ποσοστό, αλλά και ως προς το απόλυτο μέγεθός της. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων του ομίλου, ανήλθαν σε 117 εκατ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 64% σε σχέση με το 2002. Οι πωλήσεις του ανήλθαν στα 607 εκατ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με το 2002. Ο συνολικός όγκος εγχώριων πωλήσεων και εξαγωγών τσιμέντου και κλίνκερ αυξήθηκε κατά 12,6% και έφτασε τους 9,2 εκατ. τόνους. Ο όμιλος εταιριών ΗΡΑΚΛΗΣ ανήκει στον όμιλο «Λαφάρζ» και διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα με συνολική παραγωγική δυνατότητα τους 9,6 εκατ. τόνους ανά έτος.

Κάτι παραπάνω από καλή είναι και η κερδοφορία και της κατασκευαστικής ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ που παρουσίασε αύξηση καθαρών κερδών προ φόρων κατά 62,7% το 2003. Τα κέρδη της ανήλθαν στα 12,31 εκατ. ευρώ από 7,56 εκατ. ευρώ το 2002. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 109,53 εκατ. ευρώ έναντι 71,21 εκατ. ευρώ το 2002 και αυξήθηκε κατά 53,79%.

Η Βάρδας ΑΕΒΕΕ, μια μεγάλη εμπορική επιχείρηση στο χώρο της ένδυσης, επιβεβαιώνει ότι σε αντίθεση με τους μικρούς ΕΒΕ που φυτοζωούν, το μεγάλο κεφάλαιο «ζει και βασιλεύει» υποστηριζόμενο με το παραπάνω από την κυβερνητική πολιτική. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 53,1% το 2003, στα 2 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ το 2002. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 20,6% και έφτασαν τα 32,8 εκατ. ευρώ από 27,2 εκατ. ευρώ.

ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
O Δρυς πήρε «ευρω - συμπαράσταση»...

... και η κυβέρνηση διαιωνίζει την ομηρία τους από τις τράπεζες

Μαραθώνας -θερμοκήπια - καταστροφές από τα χιόνια
Μαραθώνας -θερμοκήπια - καταστροφές από τα χιόνια
Αφορμή για τη δημιουργία νέων προεκλογικών εντυπώσεων σε βάρος των πληγέντων από την πρόσφατη κακοκαιρία αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας μας, βρήκε ο υπουργός Γεωργίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες. Εκεί, ο Γ. Δρυς παρουσίασε στους ομολόγους του το μέγεθος του παγετού που έπληξε τη χώρα μας και «ζήτησε την έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης προς τους πληγέντες Ελληνες αγρότες», οι οποίοι φυσικά και του την έδωσαν... απλόχερα. Μην ξεχνάμε ότι το ίδιο ακριβώς είχαν πράξει ο Γ. Δρυς και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του και με τους παγετόπληκτους του 2002, οι οποίοι μέχρι σήμερα, δυο χρόνια μετά, ή έχουν πάρει κάποια ψίχουλα ή δεν πήρανε δραχμή.

Πάντως, για την ουσία του προβλήματος, δηλαδή πότε θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις των ζημιών, αν αυτές θα αποδίδουν το πραγματικό τους μέγεθος και αν θα αποζημιωθούν άμεσα και για το 100% της ζημιάς, λέξη δε λένε οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Μετά την «αλληλεγγύη» ήρθε ο εμπαιγμός

Λίγο αργότερα από την παραπάνω ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας περί «αλληλεγγύης» των ευρω-εταίρων προς τους πληγέντες Ελληνες αγρότες, ήρθαν και οι επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΛΓΑ που καθορίζουν το ύψος των αποζημιώσεων, οι οποίες μόνο ως εμπαιγμός θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Συγκεκριμένα, ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι, μετά από κυβερνητική απόφαση αρχίζει από 1η Μαρτίου 2004 η χορήγηση προκαταβολών 50% στους αγρότες όλης της χώρας, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές στη φυτική παραγωγή από την πρόσφατη κακοκαιρία. Οι προκαταβολές θα δίνονται με βάση τις Δηλώσεις Ζημιάς που υποβάλλουν οι παραγωγοί στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, οι οποίες βεβαίως θα συμψηφίζονται με την τελικώς δικαιούμενη αποζημίωση.

Η κοροϊδία σε βάρος των πληγέντων αγροτών φαίνεται ξεκάθαρα από το ύψος των αποζημιώσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση να τους χορηγήσει. Συγκεκριμένα, τα εσπεριδοειδή κοστολογούνται με 3 ευρώ/δέντρο, οι ελιές 0,5 ευρώ/δέντρο, τα σιτηρά 2ευρώ/στρέμμα, τα υπαίθρια λαχανικά 150 ευρώ/στρέμμα, οι αγκινάρες 200 ευρώ/στρέμμα, τα λαχανικά θερμοκηπίου 500 ευρώ/στρέμμα, τα ανθοκομικά φυτά 1.000 ευρώ/στρέμμα. Οι παραπάνω τιμές, ούτε κατ' ελάχιστον δεν μπορούν να καλύψουν τις ζημιές που προκλήθηκαν και όπως τόνισε χαρακτηριστικά στον «Ρ» ο Ν. Γιαννούλης, πρόεδρος της ΟΑΣ Αρτας, μιας περιοχής που πλήγηκε ιδιαίτερα από την κακοκαιρία, «ξεπερνούν τα όρια του γελοίου και πραγματικά προκαλούν τη νοημοσύνη των Ελλήνων αγροτών».

Διαιωνίζουν την ομηρία

Να βάλουν τη θηλιά στο λαιμό ζητάει από τους αγρότες η κυβέρνηση, με την, κατά τα άλλα, προεκλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών και τη χορήγηση δανείων για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες καταστροφές. Η ρύθμιση ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομίας, αλλά «προσφέρει» λύσεις με τις οποίες η κυβέρνηση διαιωνίζει την ομηρία των μικρών καλλιεργητών από το τραπεζικό σύστημα.

Η ρύθμιση προβλέπει τα ακόλουθα: Ολες οι οφειλές, ενήμερες και ληξιπρόθεσμες μέχρι 31/12/2003 των γεωργικών εκμεταλλεύσεων φυτικής παραγωγής που αποδεδειγμένα επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις 13 - 14 Φλεβάρη κεφαλαιοποιούνται και γίνονται ένα νέο δάνειο με τριετή περίοδο χάριτος. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στις 31/12/2006, και το νέο δάνειο θα πρέπει να εξοφληθεί σε διάστημα πέντε ετών (2011). Οι τόκοι του δανείου θα επιδοτούνται κατά 35% από το Λογαριασμό του ν.128/75, ενώ κεφαλαιοποιείται και το 65% των τόκων της περιόδου χάριτος, το οποίο θα ενσωματωθεί και αυτό στο προς καταβολή κεφάλαιο.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται επίσης γνωστό ότι οι αγρότες θα μπορούν να παίρνουν δάνεια από τις τράπεζες πενταετούς διάρκειας, για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από την κακοκαιρία. Για τους τόκους και το κεφαλαίο των δανείων θα χορηγείται εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σαν προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση ή τη λήψη δανείων αποκατάστασης των ζημιών τίθεται, οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις να κριθούν βιώσιμες από τις τράπεζες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το «επιτόκιο θα είναι ίσο με το διπλάσιο του εκάστοτε επιτοκίου των εντόκων γραμματίων δωδεκάμηνης περιόδου συν μια μονάδα», κάτι βεβαίως που αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει αν θα το αποδεχτούν οι τράπεζες.

Σύσκεψη για τις ζημιές στην Αρτα

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τις καταστροφές των ελαιόδεντρων και των πορτοκαλεόδεντρων από τον παγετό και την από κοινού απόφαση για την οργάνωση της δράσης των αγροτών, διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας την Κυριακή 29/2/04, στο Εργατικό Κέντρο Αρτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ