ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2004
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συντριβές ... όλων των ειδών

Ιρακινοί συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων σε περιπολία

Associated Press

Ιρακινοί συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων σε περιπολία
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΧΑΝΤΙΘΑ - ΜΟΣΟΥΛΗ.-

Αδιευκρίνιστοι παρέμεναν, μέχρι το βράδυ, οι λόγοι της συντριβής, το μεσημέρι, αμερικανικού αναγνωριστικού ελικοπτέρου «Kiowa», στην πόλη Χαντίθα, του δυτικού Ιράκ. Αν και εκπρόσωποι των κατοχικών στρατευμάτων δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο το ελικόπτερο να επλήγη από ρουκέτα, αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για ατύχημα ή για μηχανική βλάβη.

Χθες, επίσης, άγνωστοι ένοπλοι δολοφόνησαν στη Μοσούλη αξιωματικό της αστυνομίας, που συνεργάζεται με τις κατοχικές δυνάμεις, και λίγες ώρες νωρίτερα, είχε δολοφονηθεί, με παρόμοιο τρόπο, πρώην αξιωματικός του ιρακινού στρατού επί Σαντάμ Χουσεΐν. Στο Κιρκούκ το σκηνικό επαναλήφθηκε με τη δολοφονία από άγνωστους ενόπλους του τοπικού υποδιοικητή της αστυνομίας.

Την ίδια στιγμή, στη Βαγδάτη, στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαβουλεύσεις του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου για την εκπόνηση ενός προσχεδίου Συντάγματος, αλλά και την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων ανάδειξης μεταβατικής κυβέρνησης, μετά από την έντονη αντίδραση των σιιτών στη μέθοδο της εκλογής αντιπροσώπων από τα, ήδη υπάρχοντα, τοπικά συμβούλια. Οσο η διαδικασία πλησιάζει στο τέλος, τόσο εντείνονται οι πιέσεις από τις διάφορες εθνοτικές ή θρησκευτικές κοινότητες για την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων.

Ενώ οι σιίτες επιμένουν στο θέμα του ορισμού συγκεκριμένων ημερομηνιών για την προετοιμασία και τη διενέργεια εκλογών, οι Κούρδοι, χθες, ασκούσαν έντονες πιέσεις για την υιοθέτηση ομόφωνης απόφασης πραγματοποίησης δημοψηφίσματος για το θέμα της ανεξαρτησίας των κουρδικών περιοχών, ενδεχόμενο με το οποίο διαφωνούν όλες οι άλλες συνιστώσες του ιρακινού μωσαϊκού, αλλά και η κατοχική διοίκηση. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Τουρκομάνοι διαδήλωναν έξω από το κτίριο του Συμβουλίου, ζητώντας να συμπεριληφθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις μέσα στο Σύνταγμα για την ασφάλειά τους στις κουρδοκρατούμενες περιοχές.

Ενταση, όμως, επικράτησε, χθες, και στην αμερικανική Γερουσία, όπου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για πρόσφατες δηλώσεις του ο διευθυντής της CIA. Ο Τζορτζ Τένετ, πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε ότι ποτέ δεν είπε στην αμερικανική πολιτική ηγεσία ότι η απειλή που αντιπροσώπευε το Ιράκ ήταν «άμεση». Ο Τένετ επέμεινε ότι η υπηρεσία του είχε «κατηγορηματικά ενημερώσει για σοβαρή και επιδεινούμενη, αλλά όχι άμεση απειλή». Η απάντησή του προκάλεσε την οργή των γερουσιαστών, οι οποίοι υποστήριζαν ότι ενέκριναν τη χρήση βίας μόνο και μόνο επειδή «υπήρχε άμεση απειλή».

ΜΑΡΟΚΟ
Υστατες προσπάθειες

Παντού εικόνες καταστροφής

Associated Press

Παντού εικόνες καταστροφής
ΡΑΜΠΑΤ.-

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν οι άνδρες των σωστικών συνεργείων, του μαροκινού στρατού, αλλά και των ειδικών ομάδων που έχουν φθάσει από 14 χώρες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων κάτω από τα ερείπια στην επαρχία αλ Χοσεϊμάρ και στην ομώνυμη πόλη, που επλήγη, τα ξημερώματα της Τρίτης, από τον Εγκέλαδο. Οι αλλεπάλληλοι μετασεισμοί δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων, ενώ, χτες, ο μεγαλύτερος μεγέθους 5,2 Ρίχτερ προκάλεσε γενικό πανικό.

Μέχρι χτες βράδυ, είχαν ανασυρθεί από τα ερείπια 564 νεκροί, ενώ οι τραυματίες ανέρχονταν σε 300, αλλά οι αρχές φοβούνταν ότι ο απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού ακόμη δεν έχουν προσεγγιστεί οι πιο απομακρυσμένες περιοχές. Στην περιοχή έχει φθάσει, ήδη, ανθρωπιστική βοήθεια από τις Ισπανία, Αλγερία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο και αναμένονται ανάλογες αποστολές και από άλλες χώρες. Επίσης, έκτακτη οικονομική βοήθεια απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός έκανε έκκληση για συγκέντρωση άμεσης οικονομικής βοήθειας 1,8 εκατομμυρίου ευρώ για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των 30.000 σεισμόπληκτων. Χτες, πάντως, αρκετοί σεισμόπληκτοι έκλεισαν την κεντρική οδική αρτηρία διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση αντίδρασης και την αναλγησία, όπως υποστήριζαν, της μαροκινής ηγεσίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Ιμπραΐμ Αχμεντ αλ Κόσι από το Σουδάν και ο Αλί Χάμσα Αχμεντ Σουλεϊμάν αλ Μπαλούλ από την Υεμένη, είναι οι πρώτοι από τους περίπου 600 φυλακισμένους στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε συνωμοσία, με στόχο τη διάπραξη πολεμικών ενεργειών κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δύο, θεωρούνται από το Πεντάγωνο, ότι υπήρξαν στενοί συνεργάτες του αρχηγού της «Αλ Κάιντα», Οσάμα μπιν Λάντεν. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης των δύο σε στρατοδικείο θα ανακοινωθεί αργότερα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Νέος πονοκέφαλος για τον κυβερνώντα «κοκκινοπράσινο συνασπισμό» και ειδικά για τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, αφού εκτός ευρωπαϊκής «οικογένειας» θέλει την Τουρκία ποσοστό της τάξεως του 57% των Γερμανών πολιτών, βάσει δημοσκόπησης των STERN και RTL. Το «όχι» στην τουρκική ένταξη έρχεται κατόπιν της διήμερης επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ στην Τουρκία όπου και απηύθυνε μήνυμα στήριξης προς την Αγκυρα.

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.-- Στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον 69 ανθρώπων -πέντε εκ των οποίων κατηγορούν ως «ηγέτες θύλακα της αλ Κάιντα» στην Τουρκία - προχώρησαν χτες οι δικαστικές αρχές της χώρας, σε σχέση με το τετραπλό μακελειό στην Κωνσταντινούπολη, το Νοέμβρη του 2003. (Περί διερεύνησης των σχέσεων κράτους και «παρακράτους του Αλλάχ», ούτε λόγος, βέβαια.) Δεν καθορίστηκε η ακριβής ημερομηνία της δίκης τους.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε χτες από «ηλεκτρικό σπινθήρα» στην αποθήκη πυρομαχικών του αρχηγείου της Εθνικής Αστυνομίας των Φιλιππίνων (PNP). Τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν στην προσπάθεια να ελέγξουν τις φλόγες, σύμφωνα με την έκδοση της εφημερίδας «Μανίλα Τάιμς» στο διαδίκτυο.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Επίσκεψη στο Πακιστάν του στρατηγού Μουσάραφ θα πραγματοποιήσει το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Τουλάχιστον 40 είναι οι τραυματίες σε διάφορες συγκρούσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάθεσης υποψηφιοτήτων για τις πρόωρες εκλογές στη Σρι Λάνκα, τη 2η Απρίλη. Η ένταση, κατά αναλυτές, κλιμακώνεται.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Αρχισαν χτες στην κινεζική πρωτεύουσα «κεκλεισμένων των θυρών» οι εξαμερείς συνομιλίες με κεντρικό ζήτημα το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν υφυπουργοί Εξωτερικών και ανώτεροι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, τη ΛΔ Κορέας, τη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία. Δεν έγινε γνωστό αν και ποιο αποτέλεσμα υπήρξε κατά το πρώτο 24ωρο των συνομιλιών.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Η Εισαγγελία της Ρουμανίας διέταξε χτες τη διενέργεια ανακρίσεων σχετικά με το θάνατο από την πείνα και το κρύο 17 τροφίμων ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Οι συνθήκες διαβίωσης στα ιδρύματα είναι άθλιες.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας που βρισκόταν εν υπηρεσία κατά τη σύγκρουση στον αέρα δύο αεροσκαφών πάνω από τη λίμνη Κονστάνς στα γερμανο-ελβετικά σύνορα, με 71 νεκρούς, μεταξύ τους 54 παιδιά από τη Ρωσία, το 2002, δολοφονήθηκε αργά το βράδυ της Τρίρης έξω από το σπίτι του από άγνωστο που τον μαχαίρωσε θανάσιμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ