Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Ιμπραΐμ Αχμεντ αλ Κόσι από το Σουδάν και ο Αλί Χάμσα Αχμεντ Σουλεϊμάν αλ Μπαλούλ από την Υεμένη, είναι οι πρώτοι από τους περίπου 600 φυλακισμένους στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε συνωμοσία, με στόχο τη διάπραξη πολεμικών ενεργειών κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δύο, θεωρούνται από το Πεντάγωνο, ότι υπήρξαν στενοί συνεργάτες του αρχηγού της «Αλ Κάιντα», Οσάμα μπιν Λάντεν. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης των δύο σε στρατοδικείο θα ανακοινωθεί αργότερα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Νέος πονοκέφαλος για τον κυβερνώντα «κοκκινοπράσινο συνασπισμό» και ειδικά για τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, αφού εκτός ευρωπαϊκής «οικογένειας» θέλει την Τουρκία ποσοστό της τάξεως του 57% των Γερμανών πολιτών, βάσει δημοσκόπησης των STERN και RTL. Το «όχι» στην τουρκική ένταξη έρχεται κατόπιν της διήμερης επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ στην Τουρκία όπου και απηύθυνε μήνυμα στήριξης προς την Αγκυρα.

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.-- Στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον 69 ανθρώπων -πέντε εκ των οποίων κατηγορούν ως «ηγέτες θύλακα της αλ Κάιντα» στην Τουρκία - προχώρησαν χτες οι δικαστικές αρχές της χώρας, σε σχέση με το τετραπλό μακελειό στην Κωνσταντινούπολη, το Νοέμβρη του 2003. (Περί διερεύνησης των σχέσεων κράτους και «παρακράτους του Αλλάχ», ούτε λόγος, βέβαια.) Δεν καθορίστηκε η ακριβής ημερομηνία της δίκης τους.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε χτες από «ηλεκτρικό σπινθήρα» στην αποθήκη πυρομαχικών του αρχηγείου της Εθνικής Αστυνομίας των Φιλιππίνων (PNP). Τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν στην προσπάθεια να ελέγξουν τις φλόγες, σύμφωνα με την έκδοση της εφημερίδας «Μανίλα Τάιμς» στο διαδίκτυο.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Επίσκεψη στο Πακιστάν του στρατηγού Μουσάραφ θα πραγματοποιήσει το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Τουλάχιστον 40 είναι οι τραυματίες σε διάφορες συγκρούσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάθεσης υποψηφιοτήτων για τις πρόωρες εκλογές στη Σρι Λάνκα, τη 2η Απρίλη. Η ένταση, κατά αναλυτές, κλιμακώνεται.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Αρχισαν χτες στην κινεζική πρωτεύουσα «κεκλεισμένων των θυρών» οι εξαμερείς συνομιλίες με κεντρικό ζήτημα το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν υφυπουργοί Εξωτερικών και ανώτεροι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, τη ΛΔ Κορέας, τη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία. Δεν έγινε γνωστό αν και ποιο αποτέλεσμα υπήρξε κατά το πρώτο 24ωρο των συνομιλιών.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Η Εισαγγελία της Ρουμανίας διέταξε χτες τη διενέργεια ανακρίσεων σχετικά με το θάνατο από την πείνα και το κρύο 17 τροφίμων ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Οι συνθήκες διαβίωσης στα ιδρύματα είναι άθλιες.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας που βρισκόταν εν υπηρεσία κατά τη σύγκρουση στον αέρα δύο αεροσκαφών πάνω από τη λίμνη Κονστάνς στα γερμανο-ελβετικά σύνορα, με 71 νεκρούς, μεταξύ τους 54 παιδιά από τη Ρωσία, το 2002, δολοφονήθηκε αργά το βράδυ της Τρίρης έξω από το σπίτι του από άγνωστο που τον μαχαίρωσε θανάσιμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκρούσεις στρατού - «ανταρτών» (2009-08-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-11-05 00:00:00.0)
Συνέλαβαν έξι για σχέσεις με την «αλ-Κάιντα» (2002-10-05 00:00:00.0)
Συλλήψεις από Ολλανδία ως τις Φιλιππίνες (2002-04-25 00:00:00.0)
Εφτασε το (αμερικανικό...) Ιππικό (2001-10-25 00:00:00.0)
«Φωτογραφίζοντας ενόχους» (2001-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ