Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολή με στόχο ... τραπεζικούς λογαριασμούς

Εληξε η τριήμερη ακροαματική διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το διαχωριστικό τείχος

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές προσπαθούν να αποφύγουν τα δακρυγόνα του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές προσπαθούν να αποφύγουν τα δακρυγόνα του ισραηλινού στρατού
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΑΓΗ.--

Τη μεγαλύτερη εισβολή των τελευταίων μηνών πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός στη Ραμάλα, με στόχο αυτή τη φορά, όχι το αρχηγείο του Αραφάτ ως συνήθως, αλλά τρία τραπεζικά υποκαταστήματα. Η εισβολή σημαδεύτηκε από συγκρούσεις και επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Την ίδια στιγμή, ολοκληρωνόταν η 3ήμερη ακρόαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το διαχωριστικό τείχος.

Με την προφορική αγόρευση του εκπροσώπου του Αραβικού Συνδέσμου, που υποστήριξε, όπως οι Παλαιστίνιοι, ότι «το τείχος οδηγεί σε διακρίσεις και καταστρέφει τις ελπίδες για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή», τελείωσε η συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το τείχος. Κλείνοντας την ακροαματική διαδικασία, ο Πρόεδρος του δικαστηρίου, Κινέζος Σι Τζιουγιονγκ, δε δεσμεύτηκε για την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης, που θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Στο μεταξύ, το γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο ανώτερες ισραηλινές πηγές, μετέδιδε ότι η ισραηλινή ηγεσία αποφάσισε να μειώσει κατά 80 χλμ. το μήκος του τείχους, κυρίως στην περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και κοντά στο δρόμο ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και στο Μοντίιν. Σύμφωνα, πάλι, με την εφημερίδα «Χααρέτζ», που επικαλείται τον στρατηγό Εράν Οφίρ, επικεφαλής των υπηρεσιών Τεχνολογίας και Επιμελητειακής υποστήριξης, η ανέγερση του τείχους έχει σταματήσει νοτίως της Ιερουσαλήμ, αναμένοντας τις δικαστικές αποφάσεις για τις αγωγές που έχουν καταθέσει Παλαιστίνιοι, αντιδρώντας στις απαλλοτριώσεις της γης τους. Αντίθετα, άρχισε η ανέγερση του τείχους στη βορειοδυτική Δ. Οχθη.

Σχολιάζοντας τα περί πρόθεσης της ισραηλινής ηγεσίας να επανεξετάσει τη χάραξη του τείχους, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαιρέτισε την πιθανότητα μιας τέτοιας κίνησης και εκτίμησε ότι η κατασκευή του δεν αποτελεί υπέρτατο εμπόδιο στην επίτευξη προόδου «στον οδικό χάρτη». Επανέλαβε, δε, ότι αν ήταν σε ισραηλινό έδαφος, οι ΗΠΑ δε θα είχαν καμία απολύτως ένσταση.

Εισβολή και κρίσιμη συνεδρίαση

Ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν, χτες, στη Ραμάλα όπου σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις με Παλαιστινίους που τους πετούσαν πέτρες. Οι εισβολείς χρησιμοποίησαν λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα. Δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. Στόχος της εισβολής ήταν δύο υποκαταστήματα της Αραβικής Τράπεζας και ένα της τράπεζας Καΐρου - Αμμάν, όπου ο ισραηλινός στρατός αναζητούσε μυστικούς λογαριασμούς από τους οποίους, όπως υποστηρίζει, χρηματοδοτούνται «οι τρομοκρατικές οργανώσεις».

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν μαζί τους τους ειδικούς μηχανοργάνωσης των τραπεζών, τους οποίους συνέλαβαν, και αφού απενεργοποίησαν τις κάμερες ασφαλείας και έδιωξαν τους πελάτες, ανάγκασαν τους υπαλλήλους και τους τεχνικούς να σπάσουν τους κωδικούς απόρρητων λογαριασμών. Κατέσχεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες χιλιάδες δολάρια, τα οποία υποστηρίζουν ότι στάλθηκαν από τη «Χεζμπολάχ», τη Συρία ή το Ιράν προς «τρομοκράτες».

Εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αβέβαιη ήταν, μέχρι την τελευταία στιγμή, η έναρξη της, προγραμματισμένης για το απόγευμα, συνεδρίασης του 126μελούς Επαναστατικού Συμβουλίου της «Φατάχ», εν μέσω οξυνόμενων αντεγκλήσεων στους κόλπους της μεγαλύτερης παλαιστινιακής παράταξης με ηγέτη τον Γιάσερ Αραφάτ. Αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα που έχουν τεθεί, κυρίως από στελέχη της νέας γενιάς, όπως είναι η διενέργεια άμεσων εκλογών για τα όργανα του κινήματος, η επαναχάραξη πολιτικής απέναντι στο Ισραήλ και η διαχείριση των οικονομικών. Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της, δεν αποκλειόταν να συζητηθούν και τρόποι ελέγχου της δράσης ή ακόμη και η δυνατότητα διάλυσης ενόπλων κομματιών που έχουν αποσπαστεί, όπως οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», καθώς, όπως δήλωνε ο Γιάσερ Αραφάτ, «θα συντριβούν τα ανεύθυνα στοιχεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ