ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2004
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΑΝ
Αντικομμουνιστικό αμόκ!

Σε έκτακτο στρατοδικείο προσπάθησαν να μετατρέψουν χτες το Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο οι Γιώργος και Σπύρος Αλφαντάκης, συνήγοροι υπεράσπισης του πολιτικού μηχανικού του εργοστασίου της ΦΑΡΑΝ Ιωάννη Κολιόπουλου, που δικάζεται μαζί με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης ως υπαίτιος της κατάρρευσης του κτιρίου στο σεισμό της 7 Σεπτέμβρη 1999, με αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ εργατών και τον τραυματισμό άλλων 12.

«Είστε μέλος του ΚΚΕ; Είστε μέλος του ΚΚΕ;», αυτή ήταν η με ύφος και λογική Μπάμπαλη και Μάλλιου ερώτηση που απηύθυνε επανειλημμένα ο Σπ. Αλφαντάκης στο μάρτυρα Βασίλη Οψιμο. Η πέρα από κάθε δικονομική πρακτική ακόμα και για δικαστήριο αστικής δημοκρατίας, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της πολιτικής αγωγής. Η αιτιολόγηση της ερώτησης από το συνήγορο, ότι ο μάρτυρας έχει σχέσεις με προηγούμενους μάρτυρες και συγκεκριμένα με την πολιτική μηχανικό Ελένη Μηλιαρονικολάκη, η οποία σε ανύποπτο χρόνο το 1986 εξετάζοντας το κτίριο είχε προβλέψει ότι θα πέσει σε ένα σεισμό, καθώς και την πρόεδρο της Ομοσπονδίας στους εργαζόμενους στο Φάρμακο Ζωή Σώκου, σε συνδυασμό με τη φράση του «Εσείς και ο Περισσός φτιάξατε την κατηγορία», όξυναν την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διακόψει για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Κατά τη διάρκεια της διακοπής, ο γνωστός για τις σχέσεις του και τις υπηρεσίες του στη Χούντα, Γιώργος Αλφαντάκης, προέβη σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για το ΚΚΕ, λέγοντας πως το ακολουθούν αμόρφωτοι, ενώ εκφράστηκε ευμενώς για τους βασανιστές Μπάμπαλη και Μάλλιο.

Στην επανάληψη της διαδικασίας ο Γ. Αλφαντάκης έκανε ένα ακόμα βήμα αμφισβητώντας την αξιοπιστία του μάρτυρα με κριτήριο τις πολιτικές του απόψεις και θέτοντας την παρακάτω προκλητική ερώτηση: «Συγκροτήσατε ομάδα με κατεύθυνση του ΚΚΕ, οι τρεις, ώστε ενορχηστρωμένα να αποδώσετε κατηγορία στους ιδιοκτήτες και τον μηχανικό της ΦΑΡΑΝ για την κατάρρευση του εργοστασίου και τους θανάτους που προκάλεσε;». Η πρόεδρος απαγόρευσε στον μάρτυρα να απαντήσει, ο Γ. Αλφαντάκης προσέφυγε στο δικαστήριο ζητώντας να επιτραπεί η ερώτηση και να υποχρεωθεί ο μάρτυρας να απαντήσει. Τελικά, μετά από διάσκεψη το δικαστήριο ομόφωνα απαγόρευσε την ερώτηση. Οι προκλήσεις όμως του συνηγόρου δε σταμάτησαν. Είπε ότι σκοπός της ερώτησής του ήταν να επιβεβαιωθούν βάσιμες πληροφορίες των κατηγορουμένων (χωρίς όμως και να κατονομάσει τις πηγές αυτών των πληροφοριών) ότι το ΚΚΕ είχε στείλει τον μάρτυρα να εργαστεί στην επιχείρηση, να αναπτύξει συνδικαλιστική δράση, προκειμένου να προσελκύσει υπέρ του Κόμματος εργαζόμενους!!!

Να σημειωθεί πάντως ότι οι άλλοι συνήγοροι υπεράσπισης δεν υιοθέτησαν την πρακτική Αλφαντάκη, μερικοί μάλιστα τη χαρακτήρισαν σαν «αστειότητες».

Νωρίτερα, ο Βασ. Οψιμος είχε καταθέσει ότι στο διάστημα μεταξύ των εκλογών στο σωματείο της ΦΑΡΑΝ στις οποίες αναδείχτηκε πρόεδρος και της ανακοίνωσης του αποτελέσματος, είχε κληθεί στα γραφείο του τότε Διευθύνοντος Συμβούλου Δημητρίου Κάτσικα, ο οποίος του είχε ζητήσει να φύγει από την εταιρία.

Χτες κατέθεσε ακόμα, ο διευθυντής του καλλιτεχνικού τμήματος της ΦΑΡΑΝ Ελευθέριος Βαρβάκης. Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή.

Ομηρία οδηγού λεωφορείου

ICON

Με μια κοντόκαννη καραμπίνα στο χέρι ο 47χρονος Βασίλης Μανής κράτησε όμηρο για 45 λεπτά τον οδηγό λεωφορείου του ΟΑΣΑ. Ολα ξεκίνησαν στις 12.40 χτες το μεσημέρι, όταν το λεωφορείο της γραμμής Β-13, που εκτελεί το δρομολόγιο Ομόνοια-Χρυσούπολη, έφτασε στο τέρμα, στη συμβολή των οδών Ζήνωνος και Βούλγαρη, στο κέντρο της Αθήνας.

Οταν αποβιβάστηκαν οι επιβάτες ο Μανής παρέμεινε και βγάζοντας το όπλο ανάγκασε τον οδηγό να παραμείνει στη θέση του. Ο δράστης, που αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ζήτησε να έρθουν πρώτα τα τηλεοπτικά κανάλια και στη συνέχεια να μιλήσει με τον πρωθυπουργό.

Ηθελε - όπως είπε ο ίδιος - να μιλήσει για την ανεργία και το θάνατο της αδελφής του (που είχε χάσει τη ζωή της πριν 10 χρόνια σε αυτοκινητικό δυστύχημα). Ο Μανής, αφού ήρθε ειδικός διαπραγματευτής της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέδωσε το όπλο του και μαζί με τον οδηγό του λεωφορείου, Νίκο Σωτηρόπουλο, οδηγήθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας.

ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι 3.000 συνιδιοκτήτες γης του Ολυμπιακού Χωριού, αφού η κυβέρνηση συνεχίζει να τους εμπαίζει. Πριν πέντε χρόνια τους απαλλοτρίωσε αναγκαστικά τη γη τους για να χτιστεί το Ολυμπιακό Χωριό και μέχρι σήμερα δεν τους έχει αποζημιώσει!

Μετά από μια σειρά κινητοποιήσεων αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να πραγματοποιήσουν πορεία στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Πατησίων και Σολωμού) ξεκινώντας από την Ομόνοια, μέσω της οδού Πειραιώς, σήμερα στη 1 το μεσημέρι. Επίσης, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου, του Ολυμπιακού Χωριού κ.ά.

Οι συνιδιοκτήτες γης του Ολυμπιακού Χωριού ζητούν: Τη - με κάθε τρόπο - στήριξη του έργου της Επιτροπής αναγνώρισης δικαιούχων της αποζημίωσης ώστε να προκύψει στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα ένας αξιόπιστος προσωρινός πίνακας αναγνώρισής τους, και οι έχοντες καθαρούς τίτλους να οδηγηθούν άμεσα στην είσπραξη χρημάτων. Να παρακαταθέσει άμεσα ο ΟΕΚ τα χρήματα που υπολείπονται για την πλήρη αποζημίωσή τους, ως όφειλε να είχε πράξει από καιρό. Να δοθεί γραπτό δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την παραπέρα πορεία μέχρι την αποζημίωσή τους.

«Ανοίγει» παλιούς φακέλους η δικαιοσύνη

Δεκαπέντε σημαντικές υποθέσεις που είχαν φτάσει στη Βουλή ανοίγουν ξανά για τη δικαιοσύνη. Οι φάκελοι γι' αυτές τις υποθέσεις είχαν τεθεί στο αρχείο, καθώς είχαν μεν εντοπιστεί ευθύνες πολιτικών προσώπων, αλλά προσέκρουσαν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός με κατεπείγουσα παραγγελία προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δ. Παπαγγελόπουλο, ζήτησε να επανεξετασθούν αυτές οι υποθέσεις και να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες σε μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ στην περίπτωση που προκύψουν ευθύνες, θα πρέπει να ασκηθούν διώξεις. Και αυτό γιατί κινδυνεύουν να παραγραφούν τα αδικήματα, στα οποία εμπλέκονται τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Την περασμένη βδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δ. Ασπρογέρακας, πήγε στη Βουλή και ήδη πήρε τις πρώτες δικογραφίες, μεταξύ των οποίων και όσες αφορούν τη ΔΕΚΑ Χρηματιστηριακή και τις Ελληνοποιήσεις.

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος εισαγγελικός λειτουργός πριν τέσσερα χρόνια είχε διενεργήσει έρευνα για την κρατική ΔΕΚΑ. Από την έρευνα εκείνη προέκυψε ότι η ΔΕΚΑ προέβη σε αλλεπάλληλες αγορές μετοχών των ΟΤΕ, ΕΛΠE («Ελληνικά Πετρέλαια»), Εθνικής και Αγροτικής Τράπεζας με σκοπό να τις χειραγωγήσουν παραπλανώντας τους επενδυτές. Στο πόρισμά του ο εισαγγελέας έφερε ως συνυπεύθυνο υπουργό του ΠΑΣΟΚ και άλλα μη πολιτικά πρόσωπα.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Δικαιολογημένα τα παράπονα

Εκτός από τις καλλιέργειες που καταστράφηκαν από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, σημαντικά προβλήματα αντιμετώπισαν και αρκετά νοικοκυριά, κυρίως λόγω καταστροφών στους ηλιακούς θερμοσίφωνες και σε κάθε είδους χάλκινες σωληνώσεις.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Εργων, τα τηλέφωνα από πελάτες έφτασαν στο δεκαπλάσιο μέσα σε ένα τριήμερο και μέχρι χτες οι υδραυλικοί του συνδέσμου είχαν καταφέρει να εξυπηρετήσουν το 70 - 80% των περιπτώσεων. «Προτεραιότητα και κύριο μέλημα κάθε συναδέλφου ήταν να αποκτήσει και πάλι ο κόσμος υδροδότηση στα σπίτια του σε πρώτη φάση και έπειτα να γίνει ολοκληρωτική αποκατάσταση των ζημιών».

Τέλος, ο Σύνδεσμος τονίζει πως είναι δικαιολογημένα σε ένα βαθμό τα παράπονα που ακούστηκαν από καταναλωτές για μη εξυπηρέτησή τους και συμπληρώνει πως «σε τέτοιες περιπτώσεις, ο υδραυλικός έχει να αντιμετωπίσει ένα δίλημμα. Οχι κέρδους, αλλά ηθικής τάξεως. Είναι η ηθική υποχρέωση που έχει πρώτα έναντι των πελατών του και μετά έναντι όλων των άλλων».

Επεισόδια σημειώθηκαν αργά χτες το απόγευμα κατά τη διάρκεια της πορείας που πραγματοποιούσαν το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και άλλοι φορείς προς το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή την επίσκεψη επιθεώρησης των Ολυμπιακών Εργων από μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Περίπου 200 αναρχικοί άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και καδρόνια εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ