ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2004
Σελ. /48
ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο «κόκκινο» η πολιτική εξαπάτησης και εμπαιγμού του λαού

Από την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη συγκέντρωση της ...μισής Ελλάδας

Motion Team

Από την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη συγκέντρωση της ...μισής Ελλάδας
Σε ένα ακροατήριο, αριθμητικά κατώτερο των προσδοκιών του, μίλησε χτες βράδυ στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Αν και τα επιτελεία του προσπάθησαν, με κάθε τρόπο, να εμφανίσουν τη χτεσινοβραδινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση ως αντίστοιχη των συγκεντρώσεων της εποχής του Ανδρέα Παπανδρέου, τελικά δεν το κατάφεραν. Μετέφεραν κόσμο από ολόκληρη την Κεντρική, τη Δυτική και Ανατολική Μακεδονία - περισσότερα από 150 λεωφορεία μετρήσαμε μέσα στο Λιμάνι και έξω από το Καυτατζόγλειο - κινητοποίησαν μουσικές μπάντες, ξυλοπόδαρους, τυμπανιστές και ζογκλέρ, για να προπαγανδίσουν τη συγκέντρωση, έστησαν σκηνικό υποδοχής σε αεροδρόμιο, Καλαμαριά και Ντεπό. Εβαλαν μπροστά τα καραβάκια να «αρμενίζουν στη νέα εποχή» μεταφέροντας τον Γ. Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη στο χώρο της συγκέντρωσης. Και τι δεν έκαναν... Ομως, μάλλον το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ελπίζει πως «η νίκη ήρθε χτες από τη Θεσσαλονίκη».

Μα ούτε και κάτι «νέο» έφερε ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που ήρθε ήταν μια κακή απομίμηση του παλιού και αποκρουστικού. Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου χτες αποκάλυψε στο λαό της Θεσσαλονίκης - και όλης της Μακεδονίας - πως έχει «ένα όραμα και μια φιλοδοξία». Να υλοποιήσει τις εξαγγελίες - δεσμεύσεις για τη Θεσσαλονίκη, που κατ' επανάληψη έχουν κάνει οι πρωθυπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, και ακόμη παραμένουν εξαγγελίες - δεσμεύσεις.

Μίλησε λοιπόν για την Εγνατία, την ΠΑΘΕ, το λιμάνι, τον ΟΣΕ, το Μετρό, την υποθαλάσσια, τον προαστιακό σιδηρόδρομο, τους ανισόπεδους κόμβους στην Περιφερειακή Οδό, για τα σύγχρονα πάρκινγκ, την επέκταση της θαλάσσιας συγκοινωνίας, το τραμ. Και διαβεβαίωσε πως αυτά θα γίνουν με «με τα νέα κονδύλια που εμείς θα διασφαλίσουμε». Δηλαδή, η ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που μετά το Β΄ και το Γ΄ ΚΠΣ, και μετά από 10 χρόνια διακυβέρνησης, τώρα θα περιμένει το Δ΄ ΚΠΣ για την υλοποίησή τους.

Επίσης, ενώ όλοι γνώριζαν πως η Θεσσαλονίκη ήταν - κατά τον Κ. Σημίτη - η πρωτεύουσα των Βαλκανίων, τελικά αποδείχτηκε πως δεν είναι παρά μια γιαλαντζί πρωτεύουσα, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους ιθαγενείς πως τελικά αυτός θα την κάνει «πραγματική πρωτεύουσα της νέας βαλκανικής» και κάτι παραπάνω, «εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης των περιφερειών».

Και η πολιτική εμπαιγμού και εξαπάτησης του λαού έπιασε για άλλη μια φορά «κόκκινο».

Ο Γ. Παπανδρέου κατά τα πρότυπα του Κ. Σημίτη, μοίρασε 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είπε δηλαδή πως θα καταδικάσει στην ανασφάλιστη εργασία 200.000 νέους. Και αφού ανακάλυψε πως τα νοσοκομεία που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια θέλουν προσωπικό για να λειτουργήσουν, ανακοίνωσε πως θα γίνουν προσλήψεις, επαναλαμβάνοντας εξαγγελία της περιβόητης Χάρτας που είχε παρουσιάσει ο Κ. Σημίτης ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβρη και ακόμη παραμένει στα χαρτιά.

Κατά τ' άλλα, έβγαλε από το φούρνο το ξαναζεσταμένο φαγητό του μπαμπούλα της δεξιάς, που βαφτίστηκε «νέα δεξιά». Και κατήγγειλε την κλέφτρα ΝΔ, αφού, όπως είπε, οι προτάσεις της για την καθημερινότητα του πολίτη στην πλειοψηφία τους εφαρμόζονται ήδη από το ΠΑΣΟΚ.

Δυστυχώς, γι' αυτούς, το νέο που ευαγγελίζονται είναι πολύ παλιό. Τρέχει πίσω στα χρόνια της εκμετάλλευσης και της σκλαβιάς του εργαζόμενου λαού, του κολίγα, της αμορφωσιάς και της φτώχειας. Γιατί, όπως για άλλη μια φορά διαβεβαίωσε υποστηρίζοντας πως θα ενισχύσει περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, στόχος και του «νέου ΠΑΣΟΚ» είναι η στήριξη με νέα προνόμια του κεφαλαίου. Αλλωστε και η εμφάνιση του Κ. Σημίτη, δίπλα του, αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει.

Οσα ωραία λόγια κι αν λένε, όσο κι αν επιμένουν πως «η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ με τις μικρότερες περιφερειακές ανισότητες», τίποτε δεν μπορεί να κρύψει τη βαθιά αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική τους. Ο λαός τη ζει στο πετσί του.


ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Τι σημαίνει η άποψη ότι όλα αλλάζουν, μπαίνουμε σε νέα εποχή, γι' αυτό πρέπει να αλλάξει και το λαϊκό κίνημα;

ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ πιο επιζήμιες αντιλήψεις, διαβρωτικές, καιροσκοπικές, τυχοδιωκτικές, από αυτές που λένε ότι «όλα άλλαξαν, πρέπει να αλλάξει και το ΚΚΕ, το κίνημα κλπ.». Αυτή η λογική η οποία διανθίζεται επίσης με απόψεις περί «νέας εποχής», προσπαθεί να περάσει στις λαϊκές συνειδήσεις την άποψη της προσαρμογής τους στα δεδομένα που διαμορφώνουν οι πολιτικές της άρχουσας τάξης που επεξεργάζονται και εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Οι πολιτικές που αναγκάζουν τα λαϊκά στρώματα να στενάζουν κάτω από το βάρος των προβλημάτων της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, των ταξικών φραγμών στη μόρφωση και της διάλυσης του ενιαίου συστήματος εκπαίδευσης, της έλλειψης δημόσιας δωρεάν υγείας - πρόνοιας, της μερικής απασχόλησης, των πολέμων και της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, της περιστολής των λαϊκών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ο Γ.Παπανδρέου που προβάλλει την άποψη περί «ανατροπών» για να προσαρμοστεί η κοινωνία στη «νέα εποχή», προσπαθεί να καλλιεργήσει την ψυχολογία στο λαό, ότι πράγματι αυτή η δύστυχη ζωή που του ετοιμάζουν είναι μονόδρομος γι' αυτόν. Οτι είναι υποχρεωτική η συνύπαρξη επιχειρηματιών και εργαζομένων και ότι η πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματιών θα λύσει και λαϊκά προβλήματα. Είναι προοπτική εφιαλτική.

ΠΡΑΓΜΑΤΙ υπάρχουν αλλαγές, προς το καλύτερο για τα κέρδη και την πλουτοκρατία, προς το χειρότερο για τις λαϊκές δυνάμεις. Ο καπιταλισμός αλλάζει αλλά όχι προς μια νέα κοινωνία χωρίς ανισότητες αλλά προς την αντιδραστική κατεύθυνση που μεγαλώνει τις ανισότητες και υποτάσσει το λαό στη λαίλαπα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Και το ΚΚΕ μιλά για αλλαγή, αλλά αλλαγή τέτοια που ο λαός θα έρθει στην εξουσία.

Ο ΛΑΟΣ δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα αυτής της επικίνδυνης προπαγάνδας των αστικών κομμάτων. Αλλά να συσπειρωθεί στην πολιτική του ΚΚΕ. Να ενισχύσει και εκλογικά την πολιτική του ΚΚΕ. Να κάνει αυτό το βήμα και να συμβάλλει στη μεγάλη δική του συμμαχία που θα ακολουθεί τη ρότα σύγκρουσης με αυτή την πολιτική. Σ' αυτό τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει, ίσα - ίσα να το διατηρήσει και να το ενισχύσει. Δεν πρέπει να αλλάξουν οι βασικές αρχές της ταξικής πάλης, της ασυμφιλίωτης αντίθεσης με το μεγάλο κεφάλαιο.

Η άποψη που λέει ότι «το κίνημα πρέπει να αλλάξει και πρέπει να θεωρήσει πραγματικότητα την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, πραγματικότητα ό,τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων», είναι γραμμή ενσωμάτωσης.

Η ΜΕΓΑΛΗ κοινωνικοπολιτική συμμαχία δε θεωρεί δεδομένες τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων στρατηγικής σημασίας και κοινής ωφέλειας, τις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, το ξεπούλημα της γης, την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση των «κοινωνικών υπηρεσιών». Ισα - ίσα για να μπορούμε να μιλάμε για μέτρα αλλαγής σε όφελος του λαού, πρέπει τα μέσα που παράγουν τον πλούτο να γίνουν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Είναι στόχος προοπτικής, αλλά αν δεν ξέρεις πού θέλεις να φτάσεις, δεν μπορείς να αντιπαλέψεις και το σήμερα.

ΤΟ ΚΚΕ δίνει αυτή την εκλογική μάχη, και θα συνεχίσει και στις 8 του Μάρτη, στην ίδια ρότα. Ο λαός πρέπει να σκεφτεί με βάση τα συμφέροντά του να ενισχύσει το ΚΚΕ για να βρεθεί σε καλύτερη θέση από τις 8 του Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ