ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΕ
Υπ' ατμόν 1.600 συμβασιούχοι

Την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μοιράζουν αφειδώς υποσχέσεις πως θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας προς εξυπηρέτηση των ψηφοθηρικών τους σκοπών, η διοίκηση του ΟΤΕ πέταξε στο δρόμο 100 εργαζόμενους συμβασιούχους. Σύμφωνα δε με το «πρόγραμμα», άλλοι 250 συμβασιούχοι θα απολυθούν μέχρι τις εκλογές. Συνολικά, το φάσμα της ανεργίας αντιμετωπίζουν περίπου 1.600 εργαζόμενοι συμβασιούχοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν σταδιακά μέχρι και λίγο μετά το καλοκαίρι του 2004. Ταυτόχρονα, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης, εργάζονται από 2 μέχρι και 14 χρόνια σε καθεστώς ομηρίας, είτε μέσω συμβάσεων στον ΟΤΕ, είτε μέσω των εργολάβων. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι αμείβονται με το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη, αν και προσφέρουν έργο εξειδικευμένο, σαν τεχνικοί, στο δίκτυο, στους υπολογιστές. Οι εργαζόμενοι αυτοί, όμηροι της διοίκησης του ΟΤΕ και της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ, όλο το προηγούμενο διάστημα, χόρτασαν από υποσχέσεις ότι δε θα γίνει καμιά απόλυση. Τώρα όμως που πετιούνται στο δρόμο, η ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ και της ΠΤΕ ΟΤΕ που ελέγχονται από την ΠΑΣΚΕ, σφυρίζει αδιάφορα..!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
Χωρίς δουλιά και απλήρωτοι για μήνες

Με πορεία τους χτες στο υπουργείο Εργασίας, απαίτησαν δουλιά και όχι ανεργία

Πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες εργαζόμενοι στα κέντρα αισθητικής και αδυνατίσματος, καθώς εκατοντάδες απ' αυτούς βρίσκονται απλήρωτοι και οι περισσότεροι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο χωρίς δουλιά. Με την κινητοποίησή τους, που έγινε μετά το τέλος της συνέλευσης του Συλλόγου τους, απαίτησαν «δουλιά και όχι ανεργία», ενώ στη συνάντηση που είχαν με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Ι. Πανοπούλου, έγινε καθαρό ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την πολιτική της κυβέρνησης. Αλλωστε, αυτή η κυβέρνηση, όπως και η ΝΔ στηρίζουν τον ανελέητο ανταγωνισμό των επιχειρήσεων για περισσότερα κέρδη, που οδηγεί σ' αυτά ακριβώς τα αποτελέσματα.

Στον «αέρα» βρίσκονται οι 1.200 εργαζόμενοι στα κέντρα «Beauty and Diet» του Ομίλου Αυγερινοπούλου, τα προβλήματα των οποίων ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάη με καθυστερήσεις πληρωμών. Στη συνέχεια, ο όμιλος βάρεσε «διάλυση», κλείνοντας τα καταστήματά του, με αποτέλεσμα οι 1.200 εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο και απλήρωτοι. Σήμερα τα κέντρα αυτά, που να σημειωθεί ανήκουν σε περίπου δώδεκα διαφορετικές εταιρίες, βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, ενώ δικαστικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των επιχειρηματιών. Οι εργαζόμενοι είναι άνεργοι χωρίς να έχουν απολυθεί και χωρίς να έχουν πάρει τα χρήματά τους!

Στα κέντρα «Beauty Form» της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης, απασχολούνταν περίπου 160 εργαζόμενοι. Στα κέντρα της επαρχίας, οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και τα ένσημά τους. Στην Αθήνα οι ιδιοκτήτες, λίγο πριν από τις γιορτές, έβγαλαν σε αναγκαστική άδεια τους εργαζόμενους, οι οποίοι, μετά το τέλος της άδειας, βρήκαν στα κέντρα ένα μεγάλο λουκέτο! Είναι απλήρωτοι περίπου 5 με 6 μήνες, ενώ δεν έχουν πάρει τα ένσημά τους. Η επιχείρηση δεν έχει προχωρήσει σε απολύσεις, δεν έχει κηρύξει πτώχευση, ωστόσο έχει κλείσει τα καταστήματά της. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης άλλαξε επωνυμία στο κέντρο της Πατησίων από «Beauty Form» σε «Elisir» και λειτουργεί κανονικά με την πελατεία που είχε από πριν, χωρίς άδεια λειτουργίας!

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι 20 περίπου εργαζόμενοι στο κέντρο αδυνατίσματος «Universal» του ομίλου «Vis Vitalis» στον Πειραιά, καθώς ο εργοδότης τούς χρωστάει δεδουλευμένα ενός χρόνου! Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι απλώνεται και σε άλλα κέντρα του ίδιου εργοδότη, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνει συνεχώς το προσωπικό, αφού πολλοί εργαζόμενοι δεν αντέχουν, χωρίς να πληρώνει δραχμή! Μάλιστα, ο εργοδότης στο συγκεκριμένο κέντρο, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των εργαζομένων, τους καλεί να «κυνηγήσουν πελατεία» και να κάνουν εισπράξεις, διαφορετικά μισθό δε θα δουν!

Σε επίσχεση εργασίας, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο κέντρο αισθητικής «Light» στην Πατησίων για καθυστέρηση δεδουλευμένων, ενώ απλήρωτοι είναι και οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα κέντρων αισθητικής «Lifenet» στον Πύργο.

Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν για την Τρίτη 2 Μάρτη συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και από εκεί πορεία και συγκέντρωση ξανά στο υπουργείο Εργασίας, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας αντιπροσωπεία τους θα έχουν νέα συνάντηση με την ηγεσία του.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Προεκλογικά ρουσφέτια

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων»

Για προεκλογικά ρουσφέτια καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση εργαζομένων ΠΑΓΝΗ», τη νέα διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η νέα διοίκηση, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, προχώρησε στην πρόσληψη δέκα νοσηλευτών με 12μηνη σύμβαση εργασίας και αμοιβή μέσω του ειδικού Λογαριασμού των Ιδιωτικών Απογευματινών Ιατρείων (Ε.Λ.ΑΠ.Ι).

Προσλήψεις που έγιναν χωρίς τη δημόσια προκήρυξη των θέσεων, ενημέρωση τουλάχιστον των απολυμένων (πρώην συμβασιούχων) και ανέργων νοσηλευτών της περιοχής και βέβαια χωρίς τον ορισμό διαδικασίας και κριτηρίων επιλογής.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι συγκεκριμένες προσλήψεις παραπέμπει σε προεκλογικά ρουσφέτια και προσθέτει: «Η Αγωνιστική Συσπείρωση καταγγέλλει δημόσια αυτές τις διαδικασίες, γιατί αν αυτές είναι πρακτικές της νέας πολιτικής που επαγγέλλονται τα κυβερνητικά στελέχη ότι θα φέρουν εάν κερδίσουν τις εκλογές ή έστω το "Κύκνειο Ασμα" μιας εποχής που φεύγει, σε κάθε περίπτωση ανοίγουν δρόμο για μελλοντικούς παραβάτες».

Οι ανάγκες του ΠΑΓΝΗ σε άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού - τονίζουν οι εργαζόμενοι - δεν είναι οι δέκα αλλά τουλάχιστον 310, χρειάζεται όμως να γίνουν με μόνιμες, διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί τις σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού που η ίδια η πολιτική της δημιουργεί για να καλλιεργήσει αυταπάτες και να εγκλωβίσει ακόμα περισσότερους εργαζόμενους στη λογική του ρουσφετιού», τονίζει ο γραμματέας του σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και προσθέτει: «Τέτοιου είδους φαινόμενα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση μόνο στα λόγια στηρίζει δήθεν διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης».

Ο Θέμης Φραγκιαδάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας του σωματείου, καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις ανθυγιεινές πολιτικές της κυβέρνησης και των κομμάτων που τις στηρίζουν, υπερψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Τραυματίστηκε σοβαρά οικοδόμος

Νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Λιβάδι Αράχωβας σε οικοδομή. Το θύμα, ο 57χρονος οικοδόμος, Φίλιππος Καγιάς, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, έπεσε από τη σκαλωσιά του δεύτερου ορόφου νεοανεγειρόμενης οικοδομής, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλαπλά κατάγματα στα κάτω άκρα και τη λεκάνη. Ο οικοδόμος μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Το προαναφερθέν εργατικό «ατύχημα» έρχεται να προστεθεί στους χιλιάδες τραυματισμούς και τους εκατοντάδες θανάτους εργατών που συμβαίνουν κάθε χρόνο, ιδιαίτερα στο χώρο των κατασκευών.

Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας: Πάμε θέατρο!

Την παράσταση του έργου «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», καλεί να παρακολουθήσουν σήμερα Παρασκευή, τους οικοδόμους και τις οικογένειές τους, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Το έργο του Γ. Χάσεκ σε διασκευή του Σωτήρη Πατατζή, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή το Θύμιο Καρακατσάνη, ανεβαίνει στο θέατρο «Μπροντγουέη» (Αγίου Μελετίου 61) στις 8.30 μ.μ. Εισιτήρια διατίθενται στα γραφεία του Συνδικάτου, Βερανζέρου 1, Πλατεία Κάνιγγος και στα Παραρτήματα του Συνδικάτου, στην τιμή των 10 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ