ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004
Σελ. /48
Τραγουδώντας στο «Συρμό»

Ο Διονύσης Τσακνής συνεχίζει τις μουσικές του «διηγήσεις», σήμερα και αύριο, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5203.661). Προσφέρει ένα τρίωρο πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια - δικά του και άλλων συνθετών - από την ελληνική και ξένη δισκογραφία, και βεβαίως τραγούδια του νέου δίσκου του «Μια ζωή αλλού». Ανήσυχος και πάντα παρών στα μουσικά και κοινωνικά πράγματα ο Δ. Τσακνής καταθέτει ένα δίσκο με δώδεκα τραγούδια, που χαρακτηρίζονται από ένα λόγο ουσιαστικό και επομένως βαθιά πολιτικό. Προσωπικές και κοινωνικές ανησυχίες, προοδευτική άποψη, αυθεντικά συναισθήματα αναβλύζουν από τα τραγούδια, όπου ο Δ. Τσακνής μελοποιεί, εκτός από δικούς του, στίχους των Μάνου Ελευθερίου, Λίνας Δημοπούλου, Οδυσσέα Ιωάννου, ενώ υπάρχει και ένα τραγούδι σε στίχους - μουσική του Σωκράτη Μάλαμα. Μαζί του στο τραγούδι η Ελισάβετ Αφεντάκη.

  • Την Κυριακή, στο «Συρμό», ο Γιώργος Ευθυμιάδης (Μύρωνας) και ο Χρήστος Γρηγορίου θα παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα - αφιέρωμα σε δύο αξέχαστους δημιουργούς, τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Απόστολο Καλδάρα. Τη Δευτέρα και Τρίτη εμφανίζονται οι Νίκος Ζιώγαλας, Γιώργος Αλουπογιάννης και Δημήτρης Κοργιαλάς.
Λυρική αλλά και πειραματική

Με την παρουσίαση τριών έργων εγκαινιάζεται αύριο η Πειραματική Λυρική Σκηνή, αποσκοπώντας να αποτελέσει εφαλτήριο σύγχρονου προβληματισμού για τη συνέχεια της λυρικής τέχνης. Η τέταρτη κατά σειρά σκηνή της ΕΛΣ στεγάζεται σε μια πρώην αποθήκη, που μεταμορφώθηκε σε αίθουσα παραστάσεων 200 θέσεων και βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με τα στούντιο δοκιμών του Μπαλέτου της ΕΛΣ (Πειραιώς 199, είσοδος από Αλκμήνης 68). Τη διεύθυνση της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής ανέλαβε ο συνθέτης Θόδωρος Αντωνίου - εμπνευστής της δημιουργίας του χώρου.

Στο πρώτο διήμερο (αύριο και την Κυριακή, 10μ.μ.) λειτουργίας της σκηνής θα παρουσιαστούν οι όπερες: «Φάρος» του Πέτερ Μάξουελ Ντέιβις (έχει παρουσιαστεί και παλιότερα) και τα καινούρια «Το ταξίδι» του Στάθη Γυφτάκη και «Ο ποιητής των επτά χρόνων» του Θόδωρου Αμπαζή. Τη μουσική διεύθυνση και στα τρία έργα έχει αναλάβει ο Θόδωρος Αντωνίου. Τη σκηνοθεσία του «Φάρου» υπογράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης, τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Αγνής Ντούτση, η μετάφραση της Τζένης Αρσένη, ενώ πρωταγωνιστούν οι Χρήστος Γιαννούλης, Τάσος Αποστόλου και Πέτρος Μαγουλάς.

Το «Ταξίδι» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του συνθέτη Στάθη Γυφτάκη και λιμπρέτο Γιάννη Φίλια, με ερμηνευτές τους Μαργαρίτα Συγγενιώτου και Τάσο Αποστόλου. «Ο ποιητής των επτά χρόνων» του Θοδωρή Αμπαζή βασίζεται στη ζωή και το έργο του Γάλλου ποιητή Αρθούρου Ρεμπό. Το λιμπρέτο είναι του Γ. Φίλια, η επιμέλεια των σκηνικών του Κωνσταντίνου Θεοφάνη και των κοστουμιών της Ντίνας Αντωνοπούλου, με πρωταγωνιστές την Αρριέτα Μουτούση και τον Χρήστο Γιαννούλη. Είσοδος ελεύθερη.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Δημήτρης Σέρβος: «Παράνομες χειρόγραφες εφημερίδες - Από τις φυλακές και τις εξορίες»
  • Νίκος Τερζόγλου: «Η στρατιωτική εκπαίδευση των στελεχών στο ΔΣΕ»
  • Κώστας Βουγιουκλάκης: «Αναμνήσεις από την Εθνική Αντίσταση στη Λακωνία»
  • Ζήσης Σκάρος: «Διηγήματα - Απαντα, τόμος Α΄».
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ
μια εκδήλωση

Αφιερωμένη στον Ηλία Καπετανάκη είναι η αποψινή παράσταση (8.30μμ), στο «Ακροπόλ», όπου παρουσιάζεται το έργο του «Γενικός Γραμματέας» από την Εθνική Λυρική Σκηνή (η παράσταση αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας). Η ΕΛΣ και η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων θα τον τιμήσουν στο θέατρο, όπου παίζεται το έργο του - καυστική σάτιρα της ξενομανίας, της ρουσφετολογίας και της θυσίας των πάντων στο βωμό του προσωπικού συμφέροντος (πρωτοπαρουσιάστηκε το 1893). Η διασκευή είναι του Γιώργου Λαζαρίδη, η σύνθεση, διεύθυνση ορχήστρας του Γιώργου Κατσαρού, η σκηνοθεσία του Γιώργου Ρεμούνδου, τα σκηνικά - κοστούμια του Αντώνη Χαλκιά. Εμφανίζονται: Γιάννης Ζουγανέλης, Γιώργος Μούτσιος, Γιώργος Παπαζήσης, Παντελής Ψύχας, Ευδοκία Χατζηιωάννου κ.ά.

μια ΕΚΘΕΣΗ
μία έκθεση

Εργο του Π. Ζουμπουλάκη
Εργο του Π. Ζουμπουλάκη
«Εκθεση σκηνογραφίας» φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Κωλέττη 14, Εξάρχεια). Συμμετέχουν είκοσι εικαστικοί, μέλη του ΕΕΤΕ, οι: Πλ. Αλεξίου, Μ. Βελούδιος, Γ. Ζιάκας, Π. Ζουμπουλάκης, Τ. Ζωγράφος, Δ. Κακριδάς, Αικ. Καλφόγλου, Γ. Κυριακίδης, Ε. Λυρίτη, Αικ. Μανωλάκου, Α. Μαχαιριανάκη, Γ. Μιγάδης, Σπ. Ορνεράκης, Α. Παπαδοπεράκη, Ευγ. Σπαθάρης, Ν. Στεφάνου κ.ά. Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 5/3, έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός πυρήνα διαλόγου μεταξύ των εικαστικών καλλιτεχνών και του φιλότεχνου κοινού.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
μια παράσταση

Οι φίλοι του καλού θεάτρου, ειδικά όσοι ενδιαφέρονται για νέες και πειραματικές θεατρικές αναζητήσεις ας σπεύσουν μέχρι την Κυριακή να δουν στο θέατρο «Θησείο» την πολύ ενδιαφέρουσα, από τις πιο σημαντικές παραστάσεις του φετινού χειμώνα, πρωτότυπη, πειραματικά αυτοσχεδιαστική, «ανατρεπτική», ως προς το πρωτότυπο αλλά σεβασμιότητα στην ποίηση και το πνεύμα του σαιξπηρικού έργου «Ρωμέος και Ιουλιέτα», παράσταση, με τίτλο «Ρομέο και Ιουλιέτα: Η τρίτη μνήμη (ένα μπαλέτο για πάντα)». Η δραματουργική σύλληψη, το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Μιχαήλ Μαρμαρινού. Η μετάφραση των αυθεντικών αποσπασμάτων του σαιξπηρικού δράματος είναι των Κ. Καρθαίου, Ν. Φλέσσα, Γ. Βουδικλάρη, η μουσική του Δ. Καμαρωτού, κοστούμια Γ. Μετζικώφ, κίνηση Μέντη Μέγα. Αυτή η ελκυστική, θερμή, με ψυχή, παράσταση στηρίζεται καθοριστικά και στις εξαιρετικές ερμηνείες ταλαντούχων ηθοποιών: Γιώργος Βαλαής, Χρήστος Πασσαλής, Αγγελική Παπούλια, Ρένα Ανδρεαδάκη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Βασίλης Καραμπούλας, Δήμητρα Παπαχρήστου.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ
  • Ο Νίκος Πορτοκάλογλου ξεκινά τις εμφανίσεις του στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύππου 37), όπου εκτός από γνωστά κομμάτια του θα παρουσιάζει και τον καινούριο δίσκο του «Δίψα». Μαζί του οι Ανδριάνα Μπάμπαλη και Οδυσσέας Τσάκαλος.
  • Η Σαβίνα Γιαννάτου, οι «Πριμαβέρα εν Σαλόνικο» και το σύνολο κρουστών «Κρόταλα» παρουσιάζουν στο «Gagarin» (Λιοσίων 205) την παράσταση «Terra Nostra».
  • Οι «Χαΐνηδες» εμφανίζονται σήμερα και αύριο (10.30 μμ) στο «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ