ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 2004
Σελ. /48
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Χρυσωρυχείο η ώρα της ανάγκης

Είχε τζίρο πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δραχμές την περίοδο 1997-2001, αποκαλύπτοντας έτσι γιατί οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας έφτασαν στο 44% των συνολικών δαπανών υγείας

Οι ασφαλισμένοι για να παρακάμψουν την προσμονή στις ουρές αναγκάζονται να πληρώσουν αλμυρά για να έχουν προσπέλαση στις υπηρεσίες υγείας
Οι ασφαλισμένοι για να παρακάμψουν την προσμονή στις ουρές αναγκάζονται να πληρώσουν αλμυρά για να έχουν προσπέλαση στις υπηρεσίες υγείας
Σε παράδεισο της επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει μετατρέψει το χώρο της υγείας η πολιτική εμπορευματοποίησης που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα απ' το 1996 και εντεύθεν. Στην περίοδο 1997-2001 οι επιχειρήσεις που δρουν στο χώρο της υγείας έκαναν τρελούς τζίρους, που έφτασαν κοντά στα 3,3 δισ. ευρώ - δηλαδή πάνω από 1,1 τρισεκατομμύρια δραχμές - σύμφωνα με μελέτη της ICAP. Ετσι δικαιολογείται και το υψηλό ποσοστό των ιδιωτικών δαπανών που φτάνουν το 44% των συνολικών δαπανών υγείας.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να κοντύνουν την περηφάνια του Γ. Παπανδρέου για το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας που διασφαλίζει ίσες, όπως είπε, δυνατότητες πρόσβασης στους κατοίκους της χώρας. Η επόμενη μέρα των εκλογών προοιωνίζεται τα καλύτερα για το κεφάλαιο στο χώρο της υγείας, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντιγράφουν αλλήλους στις υποκλίσεις προς αυτό: Ετσι χτες ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε τη «θέσπιση σύγχρονων κανόνων λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα για να υπάρχει συμπληρωματική λειτουργία και όφελος για το κοινωνικό σύνολο και το δημόσιο συμφέρον», ενώ στις 14.1.2004 η ΝΔ υποσχέθηκε ενιαίο νομικό πλαίσιο για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας.

Η μελέτη της ICAP εκπονήθηκε το 2002 και αναφέρεται στην πενταετία 1997-2001.

Στον Πίνακα που δημοσιεύουμε υπάρχει ο κατά κλάδο κύκλος των εργασιών στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι, λοιπόν, ο συνολικός κύκλος των εργασιών από 506 εκατ. ευρώ το 1997 αυξήθηκε σε 833,5 εκατ. ευρώ το 2002. Παρουσιάζει δηλαδή μια αύξηση 64,7%. (Για να υπάρχει μια σύγκριση της αύξησης, σημειώνουμε ότι στη δεκαετία 1993-2003 στο δημόσιο τομέα υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 70% στις υποδομές του, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας). Αθροιστικά, ο κύκλος των εργασιών ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ ή 1,124 τρισ. δραχμές.

Ετήσια αποδοτικότητα μέχρι 187%


Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δείκτες αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων, αλλά και του συνόλου των απασχολουμένων κεφαλαίων. (Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων εκφράζεται ως ποσοστό των προ φόρων κερδών στα ίδια κεφάλαια, ενώ η αποδοτικότητα των απασχολούμενων κεφαλαίων υπολογίζεται ως ποσοστό των προ φόρων κερδών και τόκων κερδών στο σύνολο των απασχολουμένων κεφαλαίων - δηλαδή τα ίδια κεφάλαια συν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις).

Ετσι:

  • Στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών η μέση - δηλαδή η ετήσια - αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε την περίοδο 1997-2001 σε 112,3%, ενώ η μέση αποδοτικότητα ως προς τα απασχολούμενα κεφάλαια ανήλθε στο 107,36%. Μάλιστα το 1997 οι παραπάνω δείκτες εκτινάχτηκαν σε 187,63% και 175,62% -αντίστοιχα - για να πέσουν σε 90,61% και 87,51% -αντίστοιχα - το 2001.
  • Στον κλάδο των μαιευτικών κλινικών η μέση αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 62,2%, ενώ η μέση αποδοτικότητα ως προς τα απασχολούμενα κεφάλαια ανήλθε στο 62,19%. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων και των απασχολούμενων κεφαλαίων παρουσιάζουν την υψηλότερη τιμή το 1998 (75,07% και 75,09%) για να μειωθούν το 2001 στο 42,85% και το 43,4% αντίστοιχα.
  • Στον κλάδο των διαγνωστικών κέντρων η μέση αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 111,84%, ενώ η μέση αποδοτικότητα ως προς τα απασχολούμενα κεφάλαια ανήλθε στο 101,46%. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων και των απασχολούμενων κεφαλαίων παρουσιάζουν την υψηλότερη τιμή το 1999 (119,4% και 110,45%) για να μειωθούν το 2001 στο 113,85% και 106,82% αντίστοιχα.
192.543 ευρώ έσοδα από 1 κρεβάτι!

Τα περιθώρια των κερδών (καθαρών και μεικτών) ποικίλλουν από κλάδο σε κλάδο. Συνολικά πάντως 115 επιχειρήσεις είχαν κέρδη 99 εκατ. ευρώ - δηλαδή 33 δισ δραχμές μόνο το 2001.

Η κερδοφορία αυτή είναι αποτέλεσμα των υψηλών νοσηλίων που καταβάλλονται: Υπάρχουν κλινικές στις οποίες ένα κρεβάτι αποφέρει έσοδα που φτάνουν μέχρι 192.543 ευρώ (65,6 εκατ. δραχμές) το χρόνο.

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του ιδιωτικού τομέα υγείας ήταν 13,3% για την περίοδο 1997-2001, ενώ η πρόβλεψη ήταν ότι το μέγεθος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας θα συνεχίσει την ανοδική πορεία. Μάλιστα, για την περίοδο 2003-2004 γίνεται η πρόβλεψη ότι οι ιδιωτικές κλινικές θα παρουσιάσουν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 14%, τα μαιευτήρια 5% και τα διαγνωστικά κέντρα 9%.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κερδοφορία με κυβερνητική «βούλα»

Συγκαλύπτει τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα Υγείας

Τη «βούλα» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ φέρνει η κερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας. Οι επιχειρηματίες, για να πετύχουν τα προσδοκώμενα κέρδη καταπατούν και παραβιάζουν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, αξιοποιώντας το καθεστώς των εργασιακών αναδιαρθρώσεων που προώθησε τελευταία η κυβέρνηση.

Και η κυβέρνηση, με τη σειρά της, έρχεται να επιβραβεύσει τους επιχειρηματίες για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αποκαλυπτική είναι η στάση του υπουργείου Εργασίας απέναντι στην κλινική «Ιαση» που ανήκει στον Ομιλο του Ιατρικού Κέντρου του Γ. Αποστολόπουλου.

Το Νοέμβρη του 2003 βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα για τις απολύσεις οκτώ καθαριστριών και μιας τραπεζοκόμου στην Κλινική «Ιαση» και την ταυτόχρονη ανάθεση του έργου καθαρισμού σε ιδιωτικό συνεργείο. Συνολικά ο Ομιλος Ιατρικού Κέντρου του κ. Αποστολόπουλου ανέθεσε την καθαριότητα των Μονάδων Υγείας, που διαθέτει σε ιδιωτική εταιρία.

Στην περίπτωση της «Ιασης», οι εργαζόμενες που δούλευαν και αμείβονταν με βάση τα νόμιμα (Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, 8ωρο, ένσημα, υπερωρίες κλπ.) επαναπροσλήφθηκαν στην εταιρία καθαρισμού «LA BOLAGET SA», υπογράφοντας απλώς αναγγελία πρόσληψης, η οποία δεν προέβλεπε καν το ύψος του μισθού που θα έπαιρναν. Στην πράξη οι εργαζόμενες στο συνεργείο δουλεύουν πλέον κατά μέσο όρο 5,5 ώρες και παίρνουν περίπου 440 ευρώ, ενώ με το προηγούμενο εργασιακό καθεστώς αμείβονταν κατά μέσο όρο με 800 ευρώ και είχαν πλήρη δικαιώματα.

Και σα να μην έφτανε αυτό, η εταιρία που έχει αναλάβει την καθαριότητα και της Βιοϊατρικής, που γειτονεύει με την «Ιαση», χρησιμοποιεί τις ίδιες εργαζόμενες για την καθαριότητα και αυτού του κτιρίου. Μόνο που οι εργαζόμενες γίνονται «λάστιχο», προκειμένου να συμπληρώσουν ένα μισθό και η επιπλέον εργασία τους στη «Βιοϊατρική» είναι ανασφάλιστη. Μάλιστα, μην αντέχοντας το νέο απάνθρωπο καθεστώς εργασίας οι τρεις από τις οκτώ καθαρίστριες αποχώρησαν.

Τις ενέργειες του επιχειρηματία δικαιολογεί ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, απαντώντας στη σχετική Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ. Οπου χαρακτηρίζει αναδιάρθρωση τη δυσμενή μεταβολή των εργασιακών σχέσεων και διαβεβαιώνει ότι πλην της τραπεζοκόμου όλες οι απολυθείσες εργαζόμενες συνέχισαν την εργασία τους, χωρίς να υπάρξει κενό διάστημα ανεργίας!

Το ίδιο διάστημα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης βράβευε τον Γ. Αποστολόπουλο του Ιατρικού Κέντρου για την προσφορά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας!

Καταπατήσεις και στα δημόσια νοσοκομεία

Οι καταπατήσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων γίνονται και στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η κυβέρνηση παρέδωσε σημαντικούς τομείς των νοσοκομείων (καθαριότητα, ιματισμός, φύλαξη, μαγειρεία) στους ιδιώτες, ακόμα και στην περίπτωση που το κόστος στις ιδιωτικές εταιρίες ξεπερνά το κόστος για τη διατήρηση των υπηρεσιών αυτών στο νοσοκομείο, με εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα και ασφάλιση.

Πρόσφατα, στο νοσοκομείο της Κορίνθου οι 28 καθαρίστριες προχώρησαν σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, αφού ο εργοδότης της ιδιωτικής εταιρίας «Biological Service» που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο Νοσοκομείο, από την πρώτη στιγμή καταστρατήγησε κάθε έννοια εργατικού δικαίου, με την ανοχή της διοίκησης του Νοσοκομείου και μάλιστα απέλυσε μια καθαρίστρια, μητέρα έξι ανήλικων παιδιών.

Η σύμβαση που υπέγραψε η εταιρία προέβλεπε πως θα έπρεπε να προσλάβει 33 άτομα εκ των οποίων τα 26 με πλήρες ωράριο και τα 7 ως βοηθούς. Αντί αυτού όμως, ο συγκεκριμένος εργοδότης απασχολούσε 28 άτομα, με τα οποία είχε υπογράψει τετράωρες συμβάσεις εργασίας και ταυτόχρονα τις υποχρέωνε, κραδαίνοντας το ξίφος της ανεργίας να δουλεύουν 7,5 ώρες κάθε μέρα, προκειμένου να βγει η δουλιά. Παράλληλα, οι περισσότερες εργαζόμενες δεν ήταν ασφαλισμένες στο ΙΚΑ με αποτέλεσμα να μην τους κολλάνε ένσημα.

Τελικά, o συνεχής και πεισματικός αγώνας των καθαριστριών στο Νοσοκομείο Κορίνθου, έφερε αποτελέσματα. Ο εργοδότης της ιδιωτικής εταιρίας «Biological Service», αναγκάστηκε να ικανοποιήσει τα κεντρικά αιτήματα τους και η απολυμένη εργάτρια επαναπροσλήφθηκε. Οι τετράωρες συμβάσεις εργασίας μετατράπηκαν σε κλαδικές συμβάσεις και πληρωμή με βάση την 8ωρη ημερήσια εργασία που παρέχουν και ο εργοδότης προχώρησε σε τμηματική καταβολή των δεδουλευμένων και των υπερωριών που χρωστούσε.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ