Σάββατο 28 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Κερδοφορία με κυβερνητική «βούλα»

Συγκαλύπτει τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα Υγείας

Τη «βούλα» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ φέρνει η κερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας. Οι επιχειρηματίες, για να πετύχουν τα προσδοκώμενα κέρδη καταπατούν και παραβιάζουν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, αξιοποιώντας το καθεστώς των εργασιακών αναδιαρθρώσεων που προώθησε τελευταία η κυβέρνηση.

Και η κυβέρνηση, με τη σειρά της, έρχεται να επιβραβεύσει τους επιχειρηματίες για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αποκαλυπτική είναι η στάση του υπουργείου Εργασίας απέναντι στην κλινική «Ιαση» που ανήκει στον Ομιλο του Ιατρικού Κέντρου του Γ. Αποστολόπουλου.

Το Νοέμβρη του 2003 βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα για τις απολύσεις οκτώ καθαριστριών και μιας τραπεζοκόμου στην Κλινική «Ιαση» και την ταυτόχρονη ανάθεση του έργου καθαρισμού σε ιδιωτικό συνεργείο. Συνολικά ο Ομιλος Ιατρικού Κέντρου του κ. Αποστολόπουλου ανέθεσε την καθαριότητα των Μονάδων Υγείας, που διαθέτει σε ιδιωτική εταιρία.

Στην περίπτωση της «Ιασης», οι εργαζόμενες που δούλευαν και αμείβονταν με βάση τα νόμιμα (Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, 8ωρο, ένσημα, υπερωρίες κλπ.) επαναπροσλήφθηκαν στην εταιρία καθαρισμού «LA BOLAGET SA», υπογράφοντας απλώς αναγγελία πρόσληψης, η οποία δεν προέβλεπε καν το ύψος του μισθού που θα έπαιρναν. Στην πράξη οι εργαζόμενες στο συνεργείο δουλεύουν πλέον κατά μέσο όρο 5,5 ώρες και παίρνουν περίπου 440 ευρώ, ενώ με το προηγούμενο εργασιακό καθεστώς αμείβονταν κατά μέσο όρο με 800 ευρώ και είχαν πλήρη δικαιώματα.

Και σα να μην έφτανε αυτό, η εταιρία που έχει αναλάβει την καθαριότητα και της Βιοϊατρικής, που γειτονεύει με την «Ιαση», χρησιμοποιεί τις ίδιες εργαζόμενες για την καθαριότητα και αυτού του κτιρίου. Μόνο που οι εργαζόμενες γίνονται «λάστιχο», προκειμένου να συμπληρώσουν ένα μισθό και η επιπλέον εργασία τους στη «Βιοϊατρική» είναι ανασφάλιστη. Μάλιστα, μην αντέχοντας το νέο απάνθρωπο καθεστώς εργασίας οι τρεις από τις οκτώ καθαρίστριες αποχώρησαν.

Τις ενέργειες του επιχειρηματία δικαιολογεί ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, απαντώντας στη σχετική Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ. Οπου χαρακτηρίζει αναδιάρθρωση τη δυσμενή μεταβολή των εργασιακών σχέσεων και διαβεβαιώνει ότι πλην της τραπεζοκόμου όλες οι απολυθείσες εργαζόμενες συνέχισαν την εργασία τους, χωρίς να υπάρξει κενό διάστημα ανεργίας!

Το ίδιο διάστημα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης βράβευε τον Γ. Αποστολόπουλο του Ιατρικού Κέντρου για την προσφορά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας!

Καταπατήσεις και στα δημόσια νοσοκομεία

Οι καταπατήσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων γίνονται και στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η κυβέρνηση παρέδωσε σημαντικούς τομείς των νοσοκομείων (καθαριότητα, ιματισμός, φύλαξη, μαγειρεία) στους ιδιώτες, ακόμα και στην περίπτωση που το κόστος στις ιδιωτικές εταιρίες ξεπερνά το κόστος για τη διατήρηση των υπηρεσιών αυτών στο νοσοκομείο, με εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα και ασφάλιση.

Πρόσφατα, στο νοσοκομείο της Κορίνθου οι 28 καθαρίστριες προχώρησαν σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, αφού ο εργοδότης της ιδιωτικής εταιρίας «Biological Service» που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο Νοσοκομείο, από την πρώτη στιγμή καταστρατήγησε κάθε έννοια εργατικού δικαίου, με την ανοχή της διοίκησης του Νοσοκομείου και μάλιστα απέλυσε μια καθαρίστρια, μητέρα έξι ανήλικων παιδιών.

Η σύμβαση που υπέγραψε η εταιρία προέβλεπε πως θα έπρεπε να προσλάβει 33 άτομα εκ των οποίων τα 26 με πλήρες ωράριο και τα 7 ως βοηθούς. Αντί αυτού όμως, ο συγκεκριμένος εργοδότης απασχολούσε 28 άτομα, με τα οποία είχε υπογράψει τετράωρες συμβάσεις εργασίας και ταυτόχρονα τις υποχρέωνε, κραδαίνοντας το ξίφος της ανεργίας να δουλεύουν 7,5 ώρες κάθε μέρα, προκειμένου να βγει η δουλιά. Παράλληλα, οι περισσότερες εργαζόμενες δεν ήταν ασφαλισμένες στο ΙΚΑ με αποτέλεσμα να μην τους κολλάνε ένσημα.

Τελικά, o συνεχής και πεισματικός αγώνας των καθαριστριών στο Νοσοκομείο Κορίνθου, έφερε αποτελέσματα. Ο εργοδότης της ιδιωτικής εταιρίας «Biological Service», αναγκάστηκε να ικανοποιήσει τα κεντρικά αιτήματα τους και η απολυμένη εργάτρια επαναπροσλήφθηκε. Οι τετράωρες συμβάσεις εργασίας μετατράπηκαν σε κλαδικές συμβάσεις και πληρωμή με βάση την 8ωρη ημερήσια εργασία που παρέχουν και ο εργοδότης προχώρησε σε τμηματική καταβολή των δεδουλευμένων και των υπερωριών που χρωστούσε.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ