ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2004
Σελ. /48
Πανίσχυρος δικομματισμός;

Το πραγματικό δίλημμα - διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι αν θα υποστεί γερό πλήγμα ο δικομματισμός ή θα αισθάνεται λυμένα τα χέρια του για «ανανέωση» της αντιλαϊκής επίθεσης

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Ο μόνος υπαρκτός φόβος που μπορεί να διακατέχει τις λαϊκές μάζες για τις εκλογές της Κυριακής είναι να βγει ενισχυμένος ο δικομματισμός. Εχουν κάθε λόγο να φοβούνται για το χειρότερο, για επιδείνωση της κατάστασης των ίδιων και των παιδιών τους, αν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το βράδυ της Κυριακής θριαμβολογούν για τη νίκη του δικομματισμού και τα «ολοκληρωτικά» ποσοστά του. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος, η αληθινή απειλή και ο ζωντανός εφιάλτης. Το πραγματικό δίλημμα - διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι αν θα υποστεί γερό πλήγμα ο δικομματισμός ή θα αισθάνεται λυμένα τα χέρια του για «ανανέωση» της αντιλαϊκής επίθεσης.

Δίλημμα να διαλέξουν μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπορούν να έχουν μόνο οι έχοντες και κατέχοντες, για το ποιος θα διαχειριστεί τα συμφέροντα της τάξης τους. Η λυσσαλέα μάχη των συγκροτημάτων Τύπου - καναλιών και πάσης φύσεως παπαγαλακίων και φερέφωνων, επιβεβαιώνει ακριβώς ότι έχουν πολύ ...«υλικούς» λόγους να αγωνιούν, για το αν θα νικήσει ο ένας ή ο άλλος μονομάχος. Είναι πολλά τα λεφτά, είναι μεγάλο το κομμάτι της πίτας που μοιράζονται... Αντίθετα, το κομμάτι που παίρνουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι σίγουρα θα μικραίνει... Υπαρκτός είναι, επίσης, ο φόβος να προχωρήσουν τα σχέδια για «αμερικανοποίηση» της πολιτικής ζωής, να διαθέτει, δηλαδή, ο λαός μόνο τις επιλογές που θέλει το σύστημα...

Η επιχείρηση νόθευσης της λαϊκής ετυμηγορίας που κορυφώνεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις κάλπες, με πόλωση, (ψευδο)διλήμματα και εμπόριο (φρούδων) ελπίδων, αυτή τη φορά, θα πέσει στο κενό. Ποιος πιστεύει ότι «οπισθοδρόμηση» είναι (μόνο) η ΝΔ, όταν το ΠΑΣΟΚ τής έχει «κλέψει» την πολιτική; Ποιος «τσιμπάει» στις ψηφοθηρικές υποσχέσεις, όταν ακόμα περιμένουν τις συντάξεις των 152.000 δρχ. που έταξαν και οι δύο μονομάχοι το 2000;


«ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ» - ΣΤΟΧΟΣ - «ΝΙΚΗ»

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ...«Ολα τα μέσα θα χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα για να ανεβάσει τη συσπείρωση των οπαδών του, η οποία είναι ένα από τα "κλειδιά" για να φτάσει στη νίκη. Το άλλο είναι να πάρει διαφορά στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου ψηφίζει το ένα τρίτο του συνόλου των ψηφοφόρων. Ο Γιώργος ανεβάζει τους τόνους κατά της ΝΔ» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΣΤΟΧΟΣ «44,5% +44%»...«Σε εξαήμερο φίνις για τη νίκη στην κούρσα των εκλογών αποδύεται από σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου. Στόχος της τελικής επίθεσης είναι να συγκεντρώσει το ΠΑΣΟΚ ένα ποσοστό που θα φτάνει τουλάχιστον στο 44,5% των ψήφων, καθώς η ΝΔ θα λάβει ποσοστό ανώτερο του 43,5%, ίσως και 44%» («ΕΘΝΟΣ»). - «Λέξη δεν είπε ο Κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη για τη βαριά κατηγορία που διατυπώνει εδώ και μέρες ο Γ. Παπανδρέου ότι είναι δέσμιος του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της Ακροδεξιάς» («ΝΕΑ»).

ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ...«Ακάθεκτοι προς τη νίκη στις εκλογές της 7ης Μαρτίου βαδίζουν η ΝΔ και ο Κ. Καραμανλής. Την πορεία νίκης του προέδρου της ΝΔ πιστοποιούν οι υπερμεγέθεις συγκεντρώσεις των οπαδών και φίλων του κόμματος σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, με αποκορύφωμα τη χθεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, ενώ οι συγκεντρώσεις στα Γιάννενα, στη Μυτιλήνη και στο Ηράκλειο Κρήτης αποτελούν απόδειξη της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί» («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΟ «ΧΡΙΣΜΑ»...«Η αρχή του τέλους γράφηκε στην... Αριστοτέλους! Οι Θεσσαλονικείς, "έχρισαν" πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή, αναβιώνοντας για χάρη του, ημέρες του '74, όταν η πόλη υποδεχόταν τον "εθνάρχη"! Τον υποχρέωσαν να "βουρκώσει" από συγκίνηση, "σφραγίζοντας" με κουβέντες καρδιάς την "επιταγή" εμπιστοσύνης που υπέγραψαν οι συμπολίτες του με την παρουσία τους!» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ...«Εχει ζωτική σημασία ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός, ο Γ. Παπανδρέου ή ο K. Καραμανλής, και ποια θα είναι η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ ή η NΔ. Βεβαίως κανείς δε θέλει να σβήσει από τον χάρτη τα άλλα μικρότερα κόμματα ή να παραγνωρίσει την αξία και τη χρησιμότητα του ρόλου τους. Ομως οι πολίτες οφείλουν να επιλέξουν ποιον εμπιστεύονται να κυβερνήσει τη χώρα, με ποιο πρόγραμμα και ποια στελέχη» (Κ. Λαλιώτης - «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ».

ΕΘΝΟΣ: Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ 44,5%.

ΤΑ ΝΕΑ: ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θεσσαλονίκη - Ηράκλειο - Μυτιλήνη - ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΙΣΧΥΡΗ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Θεσσαλο-ΝΙΚΗ - ΝΔ: ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μεγάλη συγκέντρωση του Κ. Καραμανλή στην πλατεία Αριστοτέλους - ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ.

ΧΩΡΑ: ΣΑΡΩΤΙΚΟ ΚΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΜΗΝΥΜΑ ΘεσσαλοΝΙΚΗΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΝΟΥΜΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΓΓΡΑΦΟ - ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ.

ΕΣΤΙΑ: ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΑΥΞΗΣΙΣ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 1981.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Το δίλημμα... «Ενώ απομένουν πια μόνο έξι εικοσιτετράωρα από την "ώρα της κάλπης", το δίλημμα, το οποίο σαφέστατα θέτει στον ελληνικό λαό με το σημερινό άρθρο του στο "Εθνος" ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, είναι απλούστατο: Θα συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε ήδη διανοίξει για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον ή θα επιλέξουμε ένα κόμμα, το οποίο αρνείται επίμονα τα όσα έχουμε επιτύχει την τελευταία 8ετία και επαγγέλλεται να τα ανατρέψει χωρίς μάλιστα ν' αποκαλύπτει με ποιο τρόπο θα το κάνει;» (Από το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ).

Κορύφωση προπαγάνδας... «Δυστυχώς, καθώς η αγωνία για την εξουσία κορυφώνεται, πληροφορίες θέλουν την τελευταία στιγμή η ευπρέπεια να δίνει τη θέση της στη μαύρη προπαγάνδα και σε ανάκληση παλαιότερων μεθόδων και πρακτικών. Καλό είναι οι πληροφορίες να διαψευστούν. Και όσοι από τους συμβούλους εισηγούνται την υιοθέτηση ξεχασμένων μεθόδων να απομονωθούν» (Από το άρθρο της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ).

Επιχειρήματα... «Μετά την κακή εμφάνισή του στην τηλεοπτική αναμέτρηση των 5 αρχηγών, ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να θέσει διλήμματα στην εκλογική βάση, χωρίς όμως να διαθέτει πειστικά επιχειρήματα. Για παράδειγμα, όταν επαινεί την οικονομική πολιτική του κ. Σημίτη, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που σύμφωνα με όλες τις έρευνες, είδαν τα εισοδήματά τους να περιορίζονται από την παρατεταμένη λιτότητα και την ακρίβεια» (Πάνος Αμυράς -ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Η επόμενη μέρα... «Την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας και προσαρμοστικότητας στην αγορά εργασίας, βιώσιμων ασφαλιστικών και δημοσιονομικών συστημάτων, αλλά και την αύξηση της απασχόλησης κρίνουν αναγκαίες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τις σχετικές προτάσεις αναμένεται ότι θα οριστικοποιήσουν στο επόμενο Εκοφίν (9 Μαρτίου) με στόχο να δώσουν νέα πνοή στη στρατηγική της Λισαβόνας» (ΒΗΜΑ της Κυριακής).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ