ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2004
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τους «ξύπνησε» ο εφιάλτης του '86

Τα σπίτια που είχαν χτυπηθεί από το σεισμό του '86 υπέστησαν σοβαρές ζημιές

Eurokinissi

Τα σπίτια που είχαν χτυπηθεί από το σεισμό του '86 υπέστησαν σοβαρές ζημιές
Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 2.36' χτες τα ξημερώματα, προκάλεσε έντονη ταραχή στους κατοίκους της Καλαμάτας, «ξυπνώντας» ταυτόχρονα θλιβερές μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 1986.

Η δόνηση του χτεσινού σεισμού ήταν τέτοια, που μια 65χρονη έπαθε καρδιακή προσβολή από το φόβο της και διακομίστηκε διασωληνωμένη σε νοσοκομείο της Αθήνας, αφού νωρίτερα της προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ ένας νεαρός αλλοδαπός στον πανικό του πήδηξε από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται με πολλαπλά κατάγματα στις φτέρνες.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν ρωγμές σε τοιχοποιίες και επιχρίσματα αρκετών σπιτιών, να καταρρεύσουν δύο ακατοίκητα σπίτια και ένα μπαλκόνι ενός διατηρητέου κτιρίου να πέσει επάνω σε αυτοκίνητο, το οποίο κατέστρεψε ολοσχερώς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, εξειδικευμένα συνεργεία μέχρι χτες το βράδυ είχαν πραγματοποιήσει ελέγχους σε 69 κτίρια (πολυκατοικίες και σχολεία). Από τα 906 διαμερίσματα των πολυκατοικιών που ελέγχτηκαν, μόνο τα 12 κρίθηκαν «κίτρινα» (δηλαδή προσωρινά ακατοίκητα και με ζημιές που μπορούν να επισκευαστούν), ενώ τα υπόλοιπα κρίθηκαν «πράσινα», δηλαδή κατοικήσιμα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και σήμερα σε άλλα 40 κτίρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.

Στους δρόμους πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι της πόλης

Eurokinissi

Στους δρόμους πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι της πόλης
Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης, λίγο έξω από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, στον Ταΰγετο, αλλά συνεργεία της Νομαρχίας καθάρισαν από νωρίς το πρωί το δρόμο, με αποτέλεσμα να ξαναδοθεί κανονικά στην κυκλοφορία που προς στιγμήν είχε κλείσει.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τρία σεισμολογικά κέντρα της χώρας ανακοίνωσαν και τρία διαφορετικά μεγέθη για το χτεσινό σεισμό. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έδωσε 5,4 Ρίχτερ, το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Πάτρας 5,5 και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 5,6. Ολα, ωστόσο, συμφωνούν ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν 7 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοανατολικά της Καλαμάτας (από το ίδιο, δηλαδή, ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1986) και ότι το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν πολύ μικρό (10 - 12 χιλιόμετρα).

Εκείνο, πάντως, που προβληματίζει ιδιαίτερα τους σεισμολόγους είναι το γεγονός ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι ιδιαίτερα ισχνή, φαινόμενο όχι απίθανο, αλλά εξαιρετικά σπάνιο. Αυτό έχει κάνει τους σεισμολόγους πολύ επιφυλακτικούς στην πρόβλεψη, για το αν θα επακολουθήσει ή όχι κάποιος νέος και μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή. Ωστόσο, δεν παύουν να δηλώνουν πως για πιο ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να συμπληρωθούν τουλάχιστον 48 ώρες από την εκδήλωση του χτεσινού σεισμού, συνιστώντας κατά τις ώρες αυτές να αποφεύγεται η παραμονή σε παλιά σπίτια ή σ' αυτά όπου έχουν διαπιστωθεί ρωγμές.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο χτεσινός σεισμός έγινε ακόμη αισθητός σε Λακωνία, Ηλεία και Αρκαδία. Επίσης προσθέτουμε ότι παρά τον αρχικό φόβο των κατοίκων της Καλαμάτας, οι περισσότεροι των οποίων πέρασαν τη νύχτα τους στην κεντρική πλατεία της πόλης και στα αυτοκίνητά τους, τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες λειτούργησαν κανονικά, ενώ δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα και στην υπόλοιπη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της πόλης.

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Επτά μήνες κυβερνητικής κοροϊδίας...

Επτά μήνες έχουν περάσει από το μεγάλο σεισμό της 14ης Αυγούστου και τίποτα από όσα είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα, ως μέτρα αποκατάστασης, δεν έχουν γίνει. Η Λευκάδα όχι μόνο βρίσκεται στο ίδιο σημείο, αλλά επιπλέον η κυβέρνηση εμπαίζει τους σεισμοπαθείς.

Αρμόδιοι, υπεύθυνοι, κυβερνητικοί και τεχνοκράτες που πέρασαν από το νησί δεν έκαναν τίποτα, ενώ ο Κ. Σημίτης χτες μιλώντας στις Λαϊκές Κατοικίες Λευκάδας, δήλωσε ότι έχουν δοθεί στο νησί τα περισσότερα χρήματα από ό,τι σε άλλες σεισμόπληκτες περιοχές. Οπως επισημαίνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ, οι πληγές που άνοιξε για τη Λευκάδα ο σεισμός είναι ακόμα ανοιχτές. 1.500 αιτήσεις για αποζημιώσεις οικοσυσκευής είναι ακόμα εκκρεμείς. Οι επαγγελματίες δεν πήραν καμία επιδότηση ή βοήθεια, εκτός από εκείνους που έχουν βεβαίωση σεισμόπληκτων που δικαιούνται δάνειο με επιδοτούμενο επιτόκιο, και που ακόμα δεν έχουν πάρει τίποτα. Για τις λαϊκές κατοικίες στις 26 Φλεβάρη βγήκε απόφαση για την κατεδάφισή τους από το ΥΠΕΧΩΔΕ και μόλις χτες ξεκίνησε η κατεδάφιση. Πολλοί από τους κατοίκους των λαϊκών κατοικιών, που εγκατέλειψαν βίαια τα σπίτια τους, δεν έχουν πάρει ακόμα την επιδότηση ενοικίου του δεύτερου τριμήνου για την οποία τους ζητάνε νέες διαδικασίες.

Τα δάνεια για επισκευή κατοικίας δεν έχουν ακόμα «ανοίξει» και τα δικαιούνται μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι της Λευκάδας. Τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν έφεραν στην επιφάνεια το γεγονός ότι ο μονόπλευρος προσανατολισμός προς την τουριστική ανάπτυξη αποδείχτηκε καταστροφικός. Πρώτα θύματα αυτής της εξέλιξης ήταν προφανώς οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματοβιοτέχνες του νησιού.

Η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ αλλά και μαζικοί φορείς του νησιού και ολόκληρης της Βορειοδυτικής Ελλάδας, έχουν απαιτήσει την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής, με συγκεκριμένες προτάσεις και καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό να παλέψουν για την υλοποίηση των προτάσεων αυτών, και να απομονώσουν αυτούς που προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση και να αποκρύψουν τις ευθύνες τους.

«Ανοιχτό» το θέμα του εφάπαξ

Περιπλέκεται επικίνδυνα η υπόθεση με την επιβολή πλαφόν στο εφάπαξ βοήθημα των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, όταν είναι να συνταξιοδοτηθούν, καθώς νέα εισήγηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας του «νόμου Σιούφα».

Οπως είναι γνωστό, με το νόμο 2084/1992 (γνωστό ως νόμος Σιούφα) θεσπίστηκε ανώτατο όριο για το εφάπαξ των τραπεζών και μερικών ΔΕΚΟ. Αυτή τη στιγμή κάποια δικαστήρια θεωρούν το «νόμο Σιούφα» αντισυνταγματικό και συνεπώς παράνομη την επιβολή του πλαφόν και άλλα δικαστήρια τάσσονται υπέρ της συνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου.

Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον το θέμα της συνταγματικότητας του «νόμου Σιούφα», καθώς στο Α' Τμήμα του ΣτΕ, όπου συζητήθηκαν χτες προσφυγές ασφαλισμένων σε Ταμεία τραπεζών (Τράπεζα Ελλάδας, Εθνική, Αγροτική κ.ά.), οι οποίοι ζητούσαν να τους καταβληθεί η διαφορά του εφάπαξ, η σύμβουλος επικρατείας Μ. Σαρπ υποστήριξε ότι το άρθρο 57 του νόμου 2084/92 είναι στα πλαίσια του συντάγματος και επομένως ορθώς επιβάλλεται το εφάπαξ.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η «μικρή» Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατά πλειοψηφία, κρίνοντας προσφυγή που αφορούσε συνταξιούχους του ΟΤΕ τάχθηκε κατά πλειοψηφία υπέρ της αντισυνταγματικότητας του «νόμου Σιούφα», αλλά λόγω μείζονος σημασίας παρέπεμψε την υπόθεση στην «πλήρη» Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Πάντως, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο η απόφαση της «πλήρους» Ολομέλειας του Αρείου Πάγου όσο και του Α' Τμήματος του ΣτΕ. Σημειώνεται ότι με νομοθετική ρύθμιση διάφορα Ταμεία Πρόνοιας των τραπεζών μετατράπηκαν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και ουσιαστικά άρχισε η απελευθέρωση του εφάπαξ. Ωστόσο, η «λύση» που επέλεξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη μετατροπή των Ταμείων σε ΝΠΙΔ για να επουλώσει δήθεν τις αρνητικές επιπτώσεις από το «νόμο Σιούφα», σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιεί τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ, οι οποίοι βλέπουν και με τις νέες ρυθμίσεις να παίρνουν εφάπαξ πολύ λιγότερο από αυτό που δικαιούνται και γι' αυτό προσέφυγαν στα δικαστήρια, διεκδικώντας αναδρομικά τη λήψη εφάπαξ, χωρίς τους περιορισμούς του πλαφόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ