ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2004
Σελ. /48
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κορυφώνεται η «επιχείρηση εξαπάτησης»

Ολα τα διαθέσιμα μέσα παγίδευσης της λαϊκής δυσαρέσκειας και υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου ρίχνει στη μάχη, πέντε μέρες πριν από τις κάλπες, η ηγεσία της ΝΔ, εμφανιζόμενη ως προστάτης των κατατρεγμένων από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Το «ισχυρό χαρτί» που παίζει είναι να προβάλλεται τάχα ως «αντίπαλος» της κυβέρνησης και της πολιτικής της, ενώ εμφανίζεται και πολέμιος της πόλωσης και οξύτητας και οπαδός της μετριοπάθειας και των χαμηλών τόνων, προκειμένου να προσεταιριστεί τους «αναποφάσιστους». Ούτε στιγμή, βέβαια, δε σταματά τη φιλολαϊκή δημαγωγική ρητορεία, καταγγέλλοντας το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» και ζητώντας ψήφο «τιμωρίας». Παράλληλα, επιχειρεί, μέσω και των «μεγάλων» συγκεντρώσεων, να ενισχύσει την εντύπωση περί «μοιραίας» νίκης την Κυριακή.

Απαντώντας στο χτεσινό «παραλήρημα υποσχέσεων» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αφενός επισημαίνουν τις αντιφάσεις και τη διάσταση μεταξύ λόγων και έργων της κυβέρνησης και αφετέρου ότι λειτουργούν ως μπούμερανγκ λίγες μέρες πριν τις εκλογές. «Νομίζουν ότι μπορεί να τους πιστέψει κανείς; Τι έλεγαν στη Χάρτα; Τι γράφουν στο πρόγραμμά τους; Γιατί τόσες αντιφάσεις;», αναρωτήθηκε ο Κ. Καραμανλής απαντώντας χτες το βράδυ στο Αγρίνιο «σ' αυτούς που ξεκίνησαν ήπια και έφτασαν στα άκρα, σ' αυτούς που ξεκίνησαν με "μοντέρνο λαϊκισμό" και κατέληξαν στα εκβιαστικά διλήμματα και τις υποσχέσεις, δίχως αντίκρισμα».

«Σ' αυτούς που προσπαθούν να πολώσουν, να φανατίσουν, να διχάσουν, απαντούμε με τρεις μόνο λέξεις: Ενότητα - Ενότητα - Ενότητα», ανέφερε συνεπής στη γραμμή περί "κυβέρνησης όλων των Ελλήνων"».

Κινούμενος στην κατεύθυνση της υπονόμευσης των προεκλογικών εξαγγελιών του άλλου μονομάχου υπενθύμισε τις υποσχέσεις για 300.000 θέσεις εργασίας και άλλες τόσες κατάρτισης «με αποτέλεσμα οι άνεργοι να είναι τώρα περισσότεροι από 500.000». Από την άλλη, όμως, επιχείρησε να πείσει ότι δεν υστερεί σε φιλολαϊκές εξαγγελίες, υπενθυμίζοντας τους «στόχους» για «σταδιακή σύγκλιση μισθών και συντάξεων», στη μείωση της ανεργίας κατά τρεις μονάδες την επόμενη τετραετία, την αύξηση της αγροτικής σύνταξης στα 330 ευρώ και του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ, το χαρακτηρισμό ως πολύτεκνης της οικογένειας με τρία παιδιά...

Σε συνέντευξή του, χτες το πρωί στον ΑΝΤ1, επιτέθηκε προσωπικά στον Γ. Παπανδρέου γιατί «ξαφνικά τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια εκτροπή σε υστερίες και πολιτική που θυμίζει τις δεκαετίες του '60 και του '70», ενώ ο ίδιος είχε πιστέψει ότι με την εκλογή του «θα αλλάξει κάπως και το πολιτικό κλίμα της αντιπαράθεσης». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «θα αποφύγω να μπω σ' αυτό το παιχνίδι, επειδή θέλουμε την εμπιστοσύνη εκείνων που δε θα μας ψηφίσουν». Εξέφρασε, όπως είχε κάνει και το βράδυ της Κυριακής μιλώντας στη συγκέντρωση του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη, τη βεβαιότητά του για την εκλογική επικράτηση του κόμματός του: «Πιστεύω ότι ήδη ο ελληνικός λαός έχει πάρει τις αποφάσεις του και ειλικρινά δεν έχω άγχος ή αγωνία για το αποτέλεσμα των εκλογών», είπε χαρακτηριστικά. Στην ίδια κατεύθυνση «διαρροές» από τη Ρηγίλλης θεωρούν ότι οι εκλογές έχουν κριθεί και «το ζήτημα πλέον που παίζεται είναι η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Επιχειρώντας να «αποδομήσει» τα διλήμματα του ΠΑΣΟΚ, όπως «πρόοδος - συντήρηση» ο Κ. Καραμανλής επαναλαμβάνει διαρκώς ότι «το σύστημα ΠΑΣΟΚ είναι κατεστημένο και συνεταιρισμός συμφερόντων μακριά από την κοινωνία». Ταυτόχρονα, δε σταματά να αφήνει αιχμές για τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Στη Θεσσαλονίκη είχε αναδείξει την κακοδιαχείριση σε Ολυμπιακή και ΟΤΕ, ενώ χτες στο Αγρίνιο αναρωτήθηκε με νόημα «γιατί σχεδόν όλα τα δημόσια έργα στοιχίζουν δύο και τρεις φορές πάνω από τον προϋπολογισμό τους, γιατί οι συμβάσεις των αμυντικών εξοπλισμών (που οι ίδιοι υπέγραψαν) έχουν τιμές πολύ πιο ψηλές από εκείνες που εξασφαλίζουν άλλες χώρες, γιατί οι απευθείας αναθέσεις, οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί, οι παράνομες διαδικασίες».

Περισσότερο οξύς ο Γ. Σουφλιάς κατήγγειλε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «διολισθαίνει σε διχαστικά διλήμματα και στην κινδυνολογία, είναι συνεχιστής της πόλωσης και της διχαστικής πολιτικής, που τόσο πολύ την έχει πληρώσει ο τόπος». Ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού ανέλαβε να απαντήσει στις κατηγορίες του Γ. Παπανδρέου περί εναγκαλισμού με την ακροδεξιά. «Οι ισχυρισμοί του ΠΑΣΟΚ μπορώ να πω ότι φθάνουν τα όρια της γελοιότητας. Ακροδεξιό κόμμα υπάρχει στις εκλογές και όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό το ακροδεξιό κόμμα προσπαθεί να το προβάλει το ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά.

Στην εξαγγελία του Γ. Παπανδρέου για κατάργηση της έκτασης εισφοράς στις συντάξεις απάντησε ο εκπρόσωπος του κόμματος, επισημαίνοντας ότι από το 1997, όπως ρητώς προέβλεπε ο νόμος, θα έπρεπε να είχε καταργηθεί. «Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν την κατήργησαν, αλλά παρέτειναν την εφαρμογή του μέτρου αρχικά έως το 2003, με δύο ξεχωριστούς νόμους για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ούτε όμως και τότε το κατήργησαν. Πριν λίγες μόλις βδομάδες - και μάλιστα την τελευταία μέρα των εργασιών της Βουλής - το παρέτειναν εκ νέου ως το 2008», ανέφερε ο Θ. Ρουσόπουλος.


Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του συστήματος

Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσίασε την Κυριακή, στον ΟΛΠ Πειραιά, ο πρόεδρός του, Γ. Παπανδρέου

Τις μέχρι τώρα επιλογές του ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), ώστε να μετατραπεί πλήρως σε θεσμό εξυπηρέτησης του συστήματος, υπερασπίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, διεκδικώντας για λογαριασμό του κόμματός του την προοδευτική άποψη για την Αυτοδιοίκηση, επισυνάπτοντας ταυτόχρονα «βαθιά συντηρητική νοοτροπία στη Δεξιά και στην παραδοσιακή Αριστερά».

Παρουσιάζοντας, την Κυριακή, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος του κόμματος προσπέρασε τους αγώνες της Αριστεράς που συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση μιας Αυτοδιοίκησης η οποία δρα με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη χωρίς να διστάζει να συγκρουστεί με την εξουσία και χαρακτήρισε, εμμέσως πλην σαφώς, προοδευτική την Αυτοδιοίκηση που συνεργάζεται με την κεντρική εξουσία και συμβάλλει στη διατήρηση του νεοφιλελεύθερου συστήματος. Στην κατεύθυνση αυτή ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την ύπαρξη δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, με τις Περιφέρειες - που θέλει να είναι λιγότερες - να αναλαμβάνουν ρόλο υλοποίησης της κεντρικής πολιτικής. Εκανε λόγο για Περιφέρειες με επαρκές μέγεθος «ώστε να μπορούν να συμμετέχουν αυτοδύναμα στον ανταγωνισμό, να διαμορφώνουν οικονομίες κλίμακας».

Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του να μπορεί η Αυτοδιοίκηση να ιδρύει πανεπιστήμια, ενώ υπερασπίστηκε γενικότερα την πολιτική μεταφοράς κρατικών αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, γεγονός που συμβάλλει στη διάσπασή τους και ιδιωτικοποίησή τους. Ισχυρίστηκε ότι η ανάληψη ρόλου από την ΤΑ στον τομέα της εκπαίδευσης δε σημαίνει ιδιωτικοποίηση... επειδή η ΤΑ εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής αντίληψης να απαλλαγεί το κράτος από την υποχρέωσή του να χρηματοδοτεί τους δήμους, ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε νέους πόρους για την ΤΑ, μέσα όμως από τη μεταφορά σε αυτήν της δυνατότητας να επιβάλλει και να εισπράττει φόρους. Μετέφερε δηλαδή το «στόχο» για μια ΤΑ που θα λειτουργεί ουσιαστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τους δημότες να αντιμετωπίζονται ως πελάτες, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν για τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του για τη νέα διοικητική δομή της χώρας, ο Γ. Παπανδρέου έκανε σαφές ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση καταργείται και μετεξελίσσεται - ενσωματώνονται ουσιαστικά οι υπηρεσίες της - στην Περιφέρεια. Οι δήμοι συνενώνονται υποχρεωτικά σε συμπολιτείες, ενώ προωθούνται και οι νέες εθελούσιες ενώσεις δήμων «για να δημιουργούνται έργα και οικονομίες κλίμακας». Ο Γ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ των μητροπολιτικών λειτουργιών και της υποχρεωτικής συνένωσης των νησιών σε συμπολιτείες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ