Τρίτη 2 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του συστήματος

Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσίασε την Κυριακή, στον ΟΛΠ Πειραιά, ο πρόεδρός του, Γ. Παπανδρέου

Τις μέχρι τώρα επιλογές του ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), ώστε να μετατραπεί πλήρως σε θεσμό εξυπηρέτησης του συστήματος, υπερασπίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, διεκδικώντας για λογαριασμό του κόμματός του την προοδευτική άποψη για την Αυτοδιοίκηση, επισυνάπτοντας ταυτόχρονα «βαθιά συντηρητική νοοτροπία στη Δεξιά και στην παραδοσιακή Αριστερά».

Παρουσιάζοντας, την Κυριακή, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος του κόμματος προσπέρασε τους αγώνες της Αριστεράς που συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση μιας Αυτοδιοίκησης η οποία δρα με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη χωρίς να διστάζει να συγκρουστεί με την εξουσία και χαρακτήρισε, εμμέσως πλην σαφώς, προοδευτική την Αυτοδιοίκηση που συνεργάζεται με την κεντρική εξουσία και συμβάλλει στη διατήρηση του νεοφιλελεύθερου συστήματος. Στην κατεύθυνση αυτή ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την ύπαρξη δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, με τις Περιφέρειες - που θέλει να είναι λιγότερες - να αναλαμβάνουν ρόλο υλοποίησης της κεντρικής πολιτικής. Εκανε λόγο για Περιφέρειες με επαρκές μέγεθος «ώστε να μπορούν να συμμετέχουν αυτοδύναμα στον ανταγωνισμό, να διαμορφώνουν οικονομίες κλίμακας».

Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του να μπορεί η Αυτοδιοίκηση να ιδρύει πανεπιστήμια, ενώ υπερασπίστηκε γενικότερα την πολιτική μεταφοράς κρατικών αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, γεγονός που συμβάλλει στη διάσπασή τους και ιδιωτικοποίησή τους. Ισχυρίστηκε ότι η ανάληψη ρόλου από την ΤΑ στον τομέα της εκπαίδευσης δε σημαίνει ιδιωτικοποίηση... επειδή η ΤΑ εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής αντίληψης να απαλλαγεί το κράτος από την υποχρέωσή του να χρηματοδοτεί τους δήμους, ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε νέους πόρους για την ΤΑ, μέσα όμως από τη μεταφορά σε αυτήν της δυνατότητας να επιβάλλει και να εισπράττει φόρους. Μετέφερε δηλαδή το «στόχο» για μια ΤΑ που θα λειτουργεί ουσιαστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τους δημότες να αντιμετωπίζονται ως πελάτες, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν για τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του για τη νέα διοικητική δομή της χώρας, ο Γ. Παπανδρέου έκανε σαφές ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση καταργείται και μετεξελίσσεται - ενσωματώνονται ουσιαστικά οι υπηρεσίες της - στην Περιφέρεια. Οι δήμοι συνενώνονται υποχρεωτικά σε συμπολιτείες, ενώ προωθούνται και οι νέες εθελούσιες ενώσεις δήμων «για να δημιουργούνται έργα και οικονομίες κλίμακας». Ο Γ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ των μητροπολιτικών λειτουργιών και της υποχρεωτικής συνένωσης των νησιών σε συμπολιτείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ