Τρίτη 2 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΠΑΤΡΑ
Κερδισμένη ψήφος η ψήφος στο ΚΚΕ

Παρά την καταρρακτώδη βροχή, χιλιάδες Πατρινοί τίμησαν την προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος

Πλημμύρισε από κόσμο η πλατεία τριών Συμμάχων
Πλημμύρισε από κόσμο η πλατεία τριών Συμμάχων
ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).--

«Κοκκίνισε» η Πάτρα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, προχτές την Κυριακή. Η πλατεία Τριών Συμμάχων και οι γύρω δρόμοι γέμισαν ασφυκτικά από κόσμο, ενώ οι κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο ανέμιζαν στον αέρα, παρά τη σφοδρή καταιγίδα που ακολούθησε.

Μια συγκέντρωση, από τις μεγαλύτερες της τελευταίας 15ετίας, μαζική και μαχητική, με τη νεολαία να αποτελεί το πιο δυναμικό κομμάτι της και με τον παλμό, το πάθος και τα συνθήματά της να διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι «δε σκύβει το κεφάλι», αλλά θα πρωτοστατήσει, για να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά και θα ψηφίσει ΚΚΕ.

«Στις 7 του Μάρτη θα 'ναι ωραία μέρα, κόκκινο το μήνυμα από τη νεολαία». «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», ήταν μόνο μερικά από τα πολλά συνθήματα που ακούστηκαν στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Πριν από την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα έγινε η παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Κόμματος στην Αχαΐα, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους υποψήφιους βουλευτές Δημήτρη Κιάμο, φοιτητή και τον Παναγιώτη Κοσιώνη, βουλευτή.

Κίνδυνος είναι ο δικομματισμός

Ανεβαίνοντας στο βήμα υπό καταρρακτώδη βροχή, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε απευθυνόμενη «σ' αυτούς που αισθάνονται και πολύ δικαιολογημένα δυσαρεστημένοι, αγανακτισμένοι»:

«Μη λησμονείτε. Εχετε ξαναζήσει το παραμύθι του κινδύνου επιστροφής της δεξιάς.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τώρα τις τελευταίες μέρες ξέχασε τα ανανεωτικά του κηρύγματα και κατέφυγε στο γνωστό, παλιό επιχείρημα, "ψηφίστε με για να μη γυρίσει η δεξιά".

Η δεξιά πολιτική δε θα γυρίσει, γιατί 8 χρόνια τώρα κυβερνά μέσω του ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε στυλοβάτης της δεξιάς πολιτικής. Θα παραμείνει ως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις εκλογές, αφού το δίδυμο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα μοιραστούν τις δυο πρώτες θέσεις. Αλλά έχει σημασία να είναι μειωμένη, να έχει μπροστά της ένα λαό που αφυπνίζεται, ένα ισχυρό ΚΚΕ που είναι σε θέση να δώσει ώθηση στο λαϊκό κίνημα, στη συσπείρωση, στη συμμαχία.

Πρέπει να τιμωρηθεί το ΠΑΣΟΚ για όσα έκανε για το καλό της ολιγαρχίας του πλούτου και των ιμπεριαλιστών, για τα όσα δεν έκανε υπέρ του λαού.

Ακόμα πιο φανατικά πρέπει να τιμωρηθεί η λογική του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος διακηρύσσει ότι κοιτάζει γύρω του και παντού βλέπει ανθρώπους ευχαριστημένους και αποφασισμένους να μην αλλάξει τίποτε.

Εφθασε μάλιστα, εδώ στην Πάτρα, να μη βλέπει τίποτε! Τα εργοστάσια που έγιναν μπαράκια και ταβέρνες, τους άνεργους, τα προβλήματα υποδομής. Δε συγκινήθηκε καθόλου για τα προβλήματα της αγροτιάς της Αχαΐας, ούτε για τα ΜΑΤ που χτύπησαν τους διαδηλωτές που ζητούσαν αποζημιώσεις.

Βεβαίως και πρέπει οι εργαζόμενοι της Αχαΐας να πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα την υποκρισία της ΝΔ. Που βλέπει τα προβλήματα, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει διαφορετική πολιτική».

Απευθυνόμενη στα επιτελεία που σηκώνουν το μπαμπούλα της δεξιάς τόνισε:

«Αφού σας αρέσει ο όρος δεξιά, εμείς σας λέμε: Δεξιά και η ΝΔ, δεξιά και εσείς. Εσείς αθωώσατε τη ΝΔ και ευθύνεστε, γιατί τα λαϊκά στρώματα παραμένουν σ' αυτή και ορισμένα από αυτά φεύγουν από εσάς για ΝΔ. Βεβαίως, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία λαϊκά στρώματα να τιμωρούν το ΠΑΣΟΚ δίνοντας αέρα στα πανιά της ΝΔ. Οι δικές σας ευθύνες, όμως, είναι υπαρκτές ευθύνες.

Οι ΠΑΣΟΚικοί επικοινωνιολόγοι αντιλήφθηκαν ότι με τα οράματα του τάχα εκσυγχρονισμού και της ιμιτασιόν ειρηνικής επανάστασης τα λαϊκά στρώματα δε συγκινούνται. Ετσι, γύρισαν 50 χρόνια πίσω και ρίχνουν το επιχείρημα "Τι Πλαστήρας. Τι Παπάγος", κατά του ΚΚΕ.

Αν θέλετε, έχουμε και εμείς ράμματα για τη γούνα της Ενωσης Κέντρου, όμως είμαστε στο 2004. Δεν πρόκειται να σας κάνουμε τη χάρη να γυρίσουμε πίσω, για να σας βοηθήσουμε να συγκαλύψετε το παρόν».

Μπροστά στην κάλπη

«Εμείς επιμένουμε, υπάρχουν σήμερα άφθονα στοιχεία, που πρέπει να τα πάρει υπόψη ο λαός μπροστά στην κάλπη.

Η κάλπη πρέπει να γίνει συνέχεια των αγώνων, ειδικά γι' αυτούς που βγήκαν στο δρόμο και πάλεψαν την τελευταία 15ετία.

Γερό ΚΚΕ, αυτό μπορεί να είναι το ποιοτικό στοιχείο των εκλογών, που σημαίνει χτύπημα του δικομματισμού, απεγκλωβισμός δυνάμεων από την πλύση εγκεφάλου, διαφοροποίηση στην πορεία του πολιτικού χάρτη υπέρ της λαϊκής συμμαχίας.

Συμμετοχική δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει, όταν ο λαός βρίσκεται μακριά από την ιδιοκτησία και τη διεύθυνση της παραγωγής. Αυτό που μπορεί να υπάρξει σήμερα είναι δημοκρατικά δικαιώματα, ώστε ο λαός να παλεύει, να μη φοβάται, να μη διώκεται.

Η ψήφος είναι ατομική υπόθεση, το αποτέλεσμά της όμως επηρεάζει όλον τον εργαζόμενο λαό.

Σήμερα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι υποψιασμένοι για το τι αντιπροσωπεύουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Αυτό που μετράει είναι να εμφανιστεί από την κάλπη αυτό που υπάρχει μέσα στο λαό καταγραμμένο: Η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση και η συνείδηση ότι ανάμεσα στα δύο κόμματα δεν υπάρχουν διαφορές.

Η κάλπη πρέπει να δείξει ότι πολλοί περισσότεροι από τους παλιούς ψηφοφόρους - και αυτοί που ψηφίζουν πρώτη φορά - δεν πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε τόσα χρόνια αλλάζει, γιατί άλλαξε ο αρχηγός και το όνομα. Ακόμα και αν αλλάξει το ΠΑΣΟΚ το όνομα, και πάλι θα είναι ένα μεταλλαγμένο προϊόν και όχι ένα κόμμα λαϊκό. Οτι η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει ελπίδα στον εργαζόμενο λαό, γιατί παραμένει κόμμα της ολιγαρχίας.

Νικητής δεν πρόκειται να είναι εκείνος που θα ψηφίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Κερδισμένος θα είναι αυτός που θα καταψηφίσει και τους δύο.

Κερδισμένοι θα είναι οι χειραφετημένοι από τα δύο κόμματα.

Κερδισμένοι μπορούν να νιώθουν αυτοί που θα ψηφίσουν το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ