ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
Σελ. /48
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Είναι καιρός να (ξανα)συναντηθούμε

Τώρα που η εκλογική μάχη πλησιάζει στο τέλος της, και ο κυρίαρχος λαός θα εκφραστεί με την ψήφο του στις 7 Μάρτη, μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» θέλω να κάνω τη δική μου προτροπή για την όλο ισχυρότερη ενίσχυση του ΚΚΕ. Απευθύνομαι κύρια σε όλους εκείνους τους συντρόφους που μαζί βρεθήκαμε χρόνια ολόκληρα σε κοινούς αγώνες, σε μεγάλες πορείες, σε ατέλειωτα μέτωπα πάλης για λαϊκή κυριαρχία και λαϊκή εξουσία. Στη δίνη των χρόνων κύρια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και των σοσιαλιστικών κρατών, πάρα πολλοί λύγισαν - φοβήθηκαν - απογοητεύτηκαν και χάθηκαν από κοντά μας, είτε μένοντας απαθείς σπίτια τους, είτε βρίσκοντας στέγη σε άλλα πολιτικά σχήματα.

Πέρασαν 13 χρόνια από τότε (το κόμμα μας το τιμημένο ΚΚΕ που εδώ και οκτώμισι δεκαετίες κρατά ψηλά τη σημαία του αγώνα, τη σημαία των αξιών και της τιμής) τους έχει ανάγκη σήμερα.

Το πολιτικό καρναβάλι τελείωσε, οι μάσκες έπεσαν. Αυτοί που πρωτοστάτησαν στα γεγονότα του '91 θέλοντας να διαλύσουν το Κόμμα μας βρέθηκαν στο ίδιο ψηφοδέλτιο με υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, κεντροαριστερό στήριγμα μιας αντιλαϊκής αυταρχικής κυβέρνησης, που από τη μία καλεί σε συνεργασία και από την άλλη ψηφίζει ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, συνεργάζεται σε δήμους και νομαρχίες με το κόμμα εκείνο που έδωσε τη Σούδα για να μπορούν οι Αμερικάνοι να σφάξουν άνετα το λαό του ΙΡΑΚ.

Σ' εσάς λοιπόν τους παλιούς συντρόφους απευθύνομαι και σας καλώ σε τούτη την εκλογική μάχη να ξαναβρείτε πάλι το κόμμα σας. Το ΚΚΕ είναι εδώ, πάντα ήταν εδώ, όρθιο στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης, ενάντια στις επιλογές της ΟΝΕ, κόντρα στους πολέμους των ιμπεριαλιστών κατά των λαών του κόσμου.

Δεν μπορεί σύντροφοι να βρίσκεστε σήμερα μακριά από το κόμμα σας, είναι καιρός να συναντηθούμε ξανά όλοι στα τίμια μονοπάτια του αγώνα, όλοι μαζί να παλέψουμε για παραπέρα ενίσχυση του ΚΚΕ στις 7 του ΜΑΡΤΗ και να το κάνουμε αγκάθι στα πλευρά του δικομματισμού, ανάχωμα στα δεινά που μας περιμένουν από τη Δευτέρα το πρωί όταν θα σβήσουμε τα φώτα της γιορτής και κάποιο κόμμα της Δεξιάς θα κυβερνά την πατρίδα μας.

Ψήφο κόκκινη την Κυριακή σύντροφοι, γιατί από την άλλη μέρα έχουμε αγώνες να δώσουμε και πρέπει να είμαστε περισσότεροι τώρα.

Ψήφο κόκκινη ανυπόταχτη μαζί με τις χιλιάδες λαού που επιμένουν κομμουνιστικά, το ΑΥΡΙΟ μας ανήκει και πρέπει να το φτιάξουμε στα μέτρα μας.

Εξάλλου, σε κάθε εκλογική Κυριακή εμάς μας παραστέκουν οι αθέατες μορφές των ηρώων μας που πέθαιναν φωνάζοντας ΚΚΕ, το Κόμμα σου λαέ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΤΗΣ


Με το ΚΚΕ σε κοινή προσπάθεια και αγώνα

Σήμερα πια όλοι καταλαβαίνουμε την ολομέτωπη επίθεση απέναντι στον εργαζόμενο λαό. Την προσπάθεια που γίνεται από τα δύο μεγάλα κόμματα για χειραγώγηση του λαϊκού κινήματος και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Από πού να ξεκινήσουμε; Από την ανεργία; Αν με ρωτούσε κάποιος τι είναι η ανεργία θα απαντούσα: Στέρηση του δικαιώματος για ζωή. Ειδικότερα για τους νέους ανθρώπους. Νέοι εργασιακοί νόμοι δε μας πάνε απλά σε εργασιακό μεσαίωνα αλλά στη δουλοκτητική εποχή. Κοντολογίς, η ανεργία που δημιουργεί από μόνο του το καπιταλιστικό σύστημα, ως κοινωνικοπολιτική ιδεολογία θα μπορούσαμε να πούμε είναι φτιαχτή και κατευθυνόμενη.

Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις (Μάαστριχτ) σκοπό έχουν τον εκμαυλισμό συνειδήσεων και την περιθωριοποίηση του πιο ζωντανού δυναμικού του τόπου μας, που είναι η νεολαία.

Αντίσταση λοιπόν, πρόταση ζωής του ΚΚΕ. Αντίσταση και καθημερινός αγώνας να μην απεμποληθούν δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση (Σιούφας - Ρέππας) είναι δείγμα γραφής του τι πρόκειται να ακολουθήσει για τον εργαζόμενο.

Η ιδιωτικοποίηση της Υγείας είναι ένα άλλο στοιχείο της πρακτικής των δύο μεγάλων κομμάτων. Η λογική, επενδύσεις με μόνο το κέρδος σαν άξονα αναφοράς, δεν αφορά στο αυτονόητο δικαίωμα για μια αξιοπρεπή περίθαλψη και σεβασμό στη ζωή του ανθρώπου, που είναι υποχρέωση του κράτους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προτάσεις τους για Παιδεία δύο ταχυτήτων, τόσο μέσα από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που τα ονόμασαν μη κερδοσκοπικά, όσο και από την πρόσφατη πρόταση του Γ. Παπανδρέου για σχολεία χωρίς ενιαίο αναλυτικό πρόγραμμα και προγράμματα σπουδών που θα διαμορφώνονται από γονείς, δασκάλους-καθηγητές, δήμους, γνωρίζοντας τις ανισότητες που επικρατούν από συνοικία σε συνοικία και από πόλη σε πόλη. Με αυτό τον τρόπο θα παρέχεται στα λαϊκά στρώματα γνώση χαμηλού επιπέδου.

Κάτι παρόμοιο όμως δε γίνεται με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ; Προσπάθεια δηλαδή ένταξής τους στους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς.

Δεν είναι, ακόμη, συμπτωματικοί οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι τόσο στην περιοχή μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων με γνώμονα πάντα το κέρδος.

Να θυμηθούμε τον απροκάλυπτο πόλεμο απέναντι στη Γιουγκοσλαβία; Να θυμηθούμε την επέμβαση στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν αλλά και στην Κύπρο παλαιότερα, όπου πρόσφατα (τελευταίες εξελίξεις) πάνε να ξεπουλήσουν το νησί, με μια λύση που μόνο τα συμφέροντα του κυπριακού λαού δεν εξυπηρετεί;

Και οι δυο μονομάχοι, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να σιγοντάρουν, να προωθούν, να υπηρετούν τα συμφέροντα των πατρώνων τους, είτε αυτοί είναι η ΕΕ είτε οι ΗΠΑ.

Να θυμηθούμε ότι στον πόλεμο κατά του Ιράκ - και αυτός απρόκλητος... - η Ελλάδα ήταν η 4η χώρα που στήριξε την επίθεση των γερακιών του Πενταγώνου.

Ναι, με το ΚΚΕ σε μια κοινή προσπάθεια και αγώνα, ενισχύοντας τους αγωνιστικούς συνδυασμούς των ανθρώπων της εργασίας, των ανθρώπων που θέλουν να σκέφτονται, να αξιολογούν και να αποφασίζουν για την τύχη τους. Γιατί η πρόταση του ΚΚΕ, μέσα από το σύνθημα μέτωπο λαϊκό - λαϊκή εξουσία, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να πείθει αυτόν το λαό να γίνει αφέντης στον τόπο του.


Γιάννης ΤΣΙΜΠΗΣ


Ο ρεαλισμός σήμερα είναι ΚΚΕ!

«Να είσαι ρεαλιστής», «κοίτα την πραγματικότητα», «είσαι νέος σήμερα και φοιτητής, αύριο να δούμε τι θα λες» και άλλες γνωστές φράσεις, που ακούει ο κάθε νέος που είναι προβληματισμένος, που διεκδικεί, που δε γυρίζει τις πλάτες του στο μέλλον, που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή.

Και τι είναι ρεαλισμός; Ρεαλισμός είναι να δυσκολεύεσαι να γεννηθείς, διότι η δήθεν δημόσια και δωρεάν Υγεία είναι ακριβή. Να δυσκολεύεσαι να μεγαλώσεις, διότι οι γονείς σου πρέπει να δουλεύουν συνέχεια για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ζωής. Να δυσκολεύεσαι να μάθεις, διότι συνεχώς μπαίνουν φραγμοί στην κατακρεουργούμενη Παιδεία. Να δυσκολεύεσαι να περάσεις στα κατωτατοποιημένα ΑΕΙ ή στα ανωτατοποιημένα - γι' αυτούς - ΤΕΙ, διότι το κόστος από τα φροντιστήρια που απαιτούνται στη δική τους Παιδεία είναι δυσβάσταχτο. Να δυσκολεύεσαι να φοιτήσεις, διότι το κόστος για μια λαϊκή οικογένεια των 800 ευρώ μηνιαίως είναι υψηλό, νά 'ναι καλά το φοιτητικό επίδομα των 2,5 ευρώ ημερησίως. Να δυσκολεύεσαι να βρεις δουλιά, διότι απαιτείται να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Να δυσκολεύεσαι να ζήσεις, διότι ο μισθός των 500 ευρώ, αν δεν είναι ημιαπασχόληση, επαρκεί μόνο για τα προσωπικά σου έξοδα αν ζεις με τους γονείς σου βέβαια. Να δυσκολεύεσαι να κάνεις οικογένεια, να δυσκολεύεσαι να πάρεις ανθρώπινη σύνταξη, αν πάρεις, διότι με την ημιαπασχόληση απαιτούνται τα διπλάσια χρόνια (70 χρονών πάνω στα μαδέρια!), που να επαρκεί για να ζήσεις. Και όταν έρθει η ώρα του αποχωρισμού για τον άλλο κόσμο, να δυσκολεύεσαι να πεθάνεις, διότι είναι πανάκριβο το ταξίδι στον άλλο κόσμο.

Αν αυτός είναι ο ρεαλισμός που προτείνουν, εγώ διαλέγω το ρεαλισμό του Δημόσιου και Δωρεάν συστήματος Υγείας, της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, της σταθερής εργασίας με κατώτερο μισθό τα 1.100 ευρώ, 35ωρο-5ήμερο-7ωρο, της δημόσιας καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης. Διαλέγω το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που θα απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, που θα συμβάλλουν στην πραγματική ανάπτυξη του τόπου προς το συμφέρον αυτών που παράγουν.

Διαλέγω την πολιτική που θα μετατρέψει τους Ελληνες νοικοκύρηδες του τόπου τους, που θα καθορίζουν οι ίδιοι το μέλλον. Διαλέγω το ρεαλισμό του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που στην 85χρόνή του πορεία παραμένει σταθερό στις αρχές και στις αξίες του. Που παραμένει στο πλευρό του εργάτη, που αγωνίζεται ενάντια σε κάθε επέμβαση στη χώρα του, που συμβάλλει με την αλληλεγγύη του στην ανάπτυξη του παγκόσμιου κινήματος, που αντιστέκεται στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και στους πολέμους που εξαπολύουν οι ιμπεριαλιστές. Διαλέγω να είμαι Ανθρωπος και όχι ανθρωπάκι, όπως έλεγε ο μεγάλος δάσκαλος, Δ. Γληνός.

Καλώ λοιπόν τη νεολαία και τις λαϊκές οικογένειες να είναι ρεαλιστές, να ψηφίσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

«Να είσαι ρεαλιστής, να κυνηγάς το αδύνατο»

Commandante Ernesto Che Guevara

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΥΡΝΑΣ

Ναυτιλιακός Οικονομολόγος

Υποψήφιος Διδάκτορας


ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Θυμηθείτε πριν ψηφίσετε!

Χρήστος Χριστοδουλάκης, μέλος ΕΕΛ. Θυμηθείτε πριν ψηφίσετε! Πάντα πως μας ξεγελούνε τα δυο κόμματα που χρόνια την πατρίδα κυβερνούνε.

Θυμηθείτε πριν ψηφίσετε! Του λαού τη δυστυχία και τα σπιτικά που είναι μ' άδειες τσέπες κι ανεργία.

Θυμηθείτε πριν ψηφίσετε! Τη λιτότητα, τη φτώχεια, την ΟΝΕ που μας τυλίγει με τ' αρπακτικά της βρόχια.

Θυμηθείτε πριν ψηφίσετε! Και το κόμμα το δικό μας που, σε κάθε πρόβλημά μας, στέκει πάντα στο πλευρό μας.

Θυμηθείτε πριν ψηφίσετε! Η ευθύνη μας μεγάλη. Βουλευτές το Κου Κου Ε μας στη Βουλή πολλούς να βγάλει.

Το ΚΚΕ συσπειρώνει

Βρυώνη Αγγελική, αγρότισσα. Για την κ. Δαμανάκη και τον κ. Ανδρουλάκη και τους άλλους που προσήλθαν να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ θέλω να πω πως η ιδεολογία τους αντικαταστάθηκε από τις καρέκλες της εξουσίας. Ομως πρέπει να γνωρίζει ο καθένας ότι αυτοί που είναι συνεπείς ενάντια στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έστω και λάθη να έκανε το ΚΚΕ, δεν ψηφίζουν άλλο κόμμα. Γιατί οι κομμουνιστές βγαίνουν στους δρόμους και πρωτοστατούν, πχ στο αντιπολεμικό κίνημα και αγωνίζονται για την ειρήνη. Το απέδειξαν με τους αγώνες πως δε συμβιβάζονται να επεμβαίνουν οι Ευρω-Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές στα εσωτερικά των άλλων χωρών. Να σκοτώνουν με τις βόμβες τους αμάχους. Θέλουμε με όλους τους λαούς να ζήσουμε ειρηνικά και δεν αποδεχόμαστε να συμμετέχουμε σε πολέμους να σκοτώνονται τα παιδιά κάθε μάνας. Γι' αυτό και στηρίζουμε το ΚΚΕ να συσπειρώνει όλο το λαό στο αντιπολεμικό κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ