ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2004
Σελ. /40
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Ηρθε ο καιρός...

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, στο Πεδίον του Αρεως

Με μια φράση του Τζακ Λόντον, εξαιρετικά επίκαιρη για τις στιγμές που ζούμε, ξεκίνησε την ομιλία της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Πέρασε πια ο καιρός, όπου μερικοί ηγέτες πάνω στ' άλογά τους αναλάμβαναν τη σωτηρία της κοινωνίας για λογαριασμό της, και ήλθε ο καιρός που η ίδια η κοινωνία, μ' όλα τα μέλη της, πρέπει ν' αναλάβει τη σωτηρία της», είπε.

«Μας ρωτάνε, συνέχισε, πώς θα βρεθούν τα χρήματα για να ζήσει ο λαός καλύτερα! Απαντάμε:

"Φτωχός και πλούσιος συναντήθηκαν, κοντοστάθηκαν και κοιτάχτηκαν. Και είπε ο φτωχός: Εγώ, αν γλίτωνα τη φτώχεια ετούτη, εσύ στα σίγουρα δε θα έχεις πλούτη".

Ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Το κεφάλαιο σκοτώνει με πολυβόλα, αλλά και δίχως πολυβόλα. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες το μόνο που σκέφτονται είναι μόλις βγάλουν τον πακτωλό πώς θα τον κάνουν ακόμα μεγαλύτερο. Βγάζουν τα κεφάλαια από την Ελλάδα, επενδύουν εκεί που τους συμφέρει, αποδεικνύοντας ένα πράγμα, ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, πατρίδα έχει ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο μικροπαραγωγός.

Μόλις ξεχειλίσουν τα ταμεία τους, τότε σκέπτονται ποια δημόσια επιχείρηση θα αγοράσουν για το δικό τους όφελος. Πώς θα βάλουν στο χέρι τον υπόγειο και υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας. Τις εγκαταστάσεις τουρισμού, τα δημόσια έργα. Επενδύουν σε πολυτελή διαβίωση και αντιπαραγωγικές δαπάνες».

«Εχουμε αγώνες αύριο, μην το ξεχνάτε», είπε συνεχίζοντας η Αλέκα Παπαρήγα και συμπλήρωσε:

«Να είμαστε προετοιμασμένοι και πάνοπλοι, γιατί τώρα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Οι Βρυξέλλες είναι αποφασισμένες να ρίξουν στα κεφάλια των λαών της Ευρώπης και νέα βάρβαρα μέτρα.

Στις εκλογές δεν κρίνονται μόνο κόμματα και υποψήφιοι. Κρίνεται, τελικά, και ο ψηφοφόρος. Θέτει και αυτός μπροστά στην κάλπη υποψηφιότητα. Αν θα αποτελέσει το εμπόδιο στην αντιλαϊκή πολιτική, ή θα χρησιμοποιηθεί ως χαλί για το πέρασμά της.

Το βράδυ των εκλογών, δε θα κρατούν από αγωνία την ανάσα τους μόνο τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Θα καταμετρούν και τα επιτελεία της πλουτοκρατίας, οι πρεσβείες των χωρών - μελών της ΕΕ, η αμερικανική πρεσβεία. Αν τα ποσοστά του δικομματισμού είναι χαμηλωμένα, θα καταλάβουν ότι απέναντί τους μεγαλώνει η αντίσταση, η χειραφέτηση.

Διαφορετικά, θα τους επιτρέψουμε να χαρούν τον ύπνο τους.

Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια, γυρίστε την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενισχύσετε τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα, που συγκρότησε μαζί με συνεργαζόμενες αγωνιστικές δυνάμεις.

Καμία ανοχή σε αυτούς, που καλλιεργούν τη συναίνεση, τη συνήθεια να ζούμε με τον πόλεμο, με τη φτώχεια, με τα ναρκωτικά, με τη ρουσφετολογία και την εξαγορά, με τον εκφοβισμό και τη χειραγώγηση, την πορνεία».

Ποιος κοιτάει το παρελθόν και ποιος το μέλλον;

Απαντώντας σ' όσους κατηγορούν το ΚΚΕ για «αναχρονισμό» η Αλέκα Παπαρήγα παρέθεσε μια σειρά ερωτήματα - θέσεις, που αποκαλύπτουν την πλήρη σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και της ηγεσίας του ΣΥΝ με τον πυρήνα των πλέον αντιδραστικών πολιτικών επιλογών.

«Εχουμε, είπε, συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, όταν μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας, όταν ξεσκεπάζουμε τα οράματα που κατασκευάζει η ΕΕ, τα άλλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ αλλά και η ηγεσία του Συνασπισμού να μας πετάνε το επιχείρημα ότι κοιτάμε στο παρελθόν»

«Είναι λοιπόν, ρώτησε, αναχρονιστικό να καταγγέλλεις τον καταναγκασμό της ΕΕ που επιβάλλει νέους ταξικούς φραγμούς, νέες ανισοτιμίες, που κορυφώθηκαν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία υιοθέτησαν όλα τα κόμματα της Βουλής;

Είναι ξεπερασμένο να ζητάμε κατώτατο μισθό 1.100 ευρώ το μήνα, 880 κατώτατη σύνταξη, 400 ευρώ άμεσα για τον αγρότη και την αγρότισσα και όχι τη φιλανθρωπία του ΕΚΑΣ το 2008 που δε θα το πάρουν μάλιστα όλοι και όλες, όταν κλείσει η κάλπη και έχει υφαρπαγεί η ψήφος;

Είναι ξεπερασμένο, το 2004, όταν έχει ανέβει η παραγωγικότητα της εργασίας, να ζητάμε σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες;

Είναι αναχρονιστικό 215 χρόνια ύστερα από τη γαλλική επανάσταση, να διεκδικείς δωρεάν Παιδεία και υγεία, χωρίς τις αναχρονιστικές ταξικές εισφορές των εργαζομένων στα Ταμεία που τα κλέβουν. Οταν απαιτούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει επιχειρηματική δράση στο χώρο της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας;

Είναι ξεπερασμένο να διαπιστώνουμε ότι, ενώ η Ελλάδα έχει δυνατότητα να λύσει το πρόβλημα της διατροφής του λαού με προϊόντα καλά και φθηνά, μας κατάντησαν σε διατροφική εξάρτηση από την ΕΕ, με συνέπειες να αγοράζουμε ακριβότερα προϊόντα, να μην ξέρουμε τι τρώμε, να αυξάνεται το εμπορικό ισοζύγιο σε βάρος μας;

Θυμώνουν οι ευρωλάγνοι όταν τους υπενθυμίζουμε ότι τα κοινοτικά κονδύλια αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό μέρος από τις ζημιές που έχουμε. Οτι ο κοινοτικός πακτωλός περνάει στα χέρια της πλουτοκρατίας, ότι είναι θερμοκήπιο εξαγοράς και διαφθοράς.

To ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ νιώθουν καλά όταν ξεπουλάνε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας, ακόμα και αυτές που σχετίζονται με την άμυνα. Ρίχνοντας κατάμουτρα στον ελληνικό λαό το ψευτοεπιχείρημα του αντικρατισμού.

Αρνούμαστε να αποχαιρετήσουμε οριστικά το σταθερό 8ωρο και 7ωρο και να προτιμήσουμε να ζούμε δουλεύοντας λίγους μήνες το χρόνο στην καλύτερη περίπτωση και μάλιστα μέχρι τα 69 χρόνια. Το αίτημα για γνήσιο 35 ωρο που δεν έχει σχέση με το νόθο 35ωρο του κ. Ζοσπέν είναι επίκαιρο. Ταυτόχρονα, όμως, χρειάζονται και μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των ΕΒΕ, για να μη γίνει το 35ωρο μέσο καρατόμησής τους».

«Παλεύουμε, τόνισε, για κτίσουμε μια νέα Ευρώπη, στην οποία θα ισχύει ισότιμος καταμερισμός εργασίας, στην οποία πρωταγωνιστές θα είναι οι λαοί και οι λαϊκές κυβερνήσεις τους.

Διακηρύσσουμε ότι κάθε χώρα, κάθε λαός πρέπει αυτός να καθορίζει τι είδους ανάπτυξη θέλει».

«Ενοχλεί, συμπλήρωσε, ότι εμείς καταγγέλλουμε τη συμφωνία που έγινε στη Μαδρίτη ανάμεσα στον κ. Σημίτη και τον τότε πρόεδρο της Τουρκίας Ντεμιρέλ, στην οποία αναγνωρίζονται γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο υπέρ των τουρκικών διεκδικήσεων.

Μήπως είναι εθνικισμός να καταγγέλλεις το ΝΑΤΟ που κυκλοφορεί χάρτες χωρίς σύνορα στο Αιγαίο;

Μήπως είναι έξω από τα πράγματα ότι υπάρχει κίνδυνος από την παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης όλων των διαφορών με την ηγεσία της Τουρκίας; Δηλαδή, τα δικαστήρια θα κρίνουν τα σύνορα;

Εμείς παλεύουμε μαζί με το λαό της Τουρκίας και δε θα επιτρέψουμε να μας χωρίσει το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, οι επιχειρηματίες και οι στρατιωτικοί.

Ηταν λάθος ή υπερβολή, που εμείς υπογραμμίσαμε ότι το "σχέδιο Ανάν" είναι αμερικανοβρετανικό σχέδιο που δυναμιτίζει το αίτημα για ένα κράτος, μια κυριαρχία, μια προσωπικότητα, σε ομοσπονδιακή δικοινοτική διζωνική βάση; Αυτά που εμείς λέμε, τα προβάλλει και η πλειοψηφία των κομμάτων της Κύπρου, η κυπριακή Προεδρία.

Δεν περιμένουμε να σεβαστούν τις θέσεις μας το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Εχουμε όμως το δικαίωμα να ζητάμε και να ξαναζητάμε εξηγήσεις από την ηγεσία του ΣΥΝ: Πώς είναι δυνατόν να ψηφίζεις τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, να θέλεις την ΟΝΕ, τη διεύρυνση και στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και την πλουτοκρατία από τη μια και από την άλλη να ζητάς ευημερία για το λαό, να φτάνεις να μιλάς για Ευρώπη του σοσιαλισμού;

Πώς είναι δυνατόν να θέλεις να απεγκλωβίσεις από το δικομματισμό και την ίδια ώρα να συνεργάζεσαι σε ένα τόσο βασικό πεδίο όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και τα ηγετικά όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος;

Ναι, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός αντιπροσωπεύει σήμερα κορυφαίο κίνδυνο, όμως μπορούμε να κρύψουμε ότι ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός ευθύνεται για εκατομμύρια των νεκρών και πεινασμένων και για τις ενδοφυλετικές σφαγές στην Αφρική; Δεν αναφερόμαστε στο 19ο και στον 20ό αιώνα, αλλά στις μέρες μας. Πρέπει να ξεχάσουμε ότι οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις Ζοσπέν - Ντ' Αλέμα, μαζί με τις ΗΠΑ, ισοπέδωσαν τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας;

Από πότε ο αντίλογος πρέπει να καταργηθεί, από πότε ο αντίλογος ενοχοποιείται ως τσακωμός κ. Κωνσταντόπουλε;»

Κάλεσμα σε αγώνα για τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας

Ειδικό κάλεσμα σε αγωνιστές και αριστερούς, σ' όσους δεν περιορίζονται σ' έναν αγώνα αντίστασης, απηύθυνε και από το βήμα της κεντρικής συγκέντρωσης η Αλέκα Παπαρήγα.

«Καλούμε, είπε, τους αγωνιστές που πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ, έκαναν υπομονή όλα αυτά τα χρόνια περιμένοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει. Ολους αυτούς που παλέψαμε μαζί στους δρόμους από το '74 και μετά, που τους κράτησαν μακριά μας χρόνια τώρα.

Δεν έχετε πια ελπίδα. Μη χάνετε άλλο χρόνο. Ας ξαναβρεθούμε μαζί, στους αγώνες και στην κάλπη. Υπάρχει πολλή δουλειά για όλους μας.

Πρέπει να δημιουργήσουμε το ανεξάρτητο αντίβαρο στο δίδυμο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και στα μεγάλα συμφέροντα που υπηρετούν.

Καλούμε τους αριστερούς που μας ενώνουν ίδια οράματα, αυτούς που μας χώρισαν οι εξελίξεις στις αρχές της 10ετίας του '90, όλους εκείνους που τους πικράναμε ή μας πίκραναν, δεν παράτησαν όμως ιδανικά και διαχρονικές αξίες.

Ολοι εμείς δεν πρέπει να περιοριστούμε απλά σε έναν αγώνα αντίστασης, άμυνας, αντιπολίτευσης. Ολα αυτά έχουν την αξία τους σε μια εποχή που περνάει ο οδοστρωτήρας της συναίνεσης και του φόβου. Ολοι μαζί να πάμε πιο μακριά, να αποκτήσουμε την ευγενική φιλοδοξία να αντεπιτεθούμε, να φέρουμε στην ημερήσια διάταξη την αλλαγή στο επίπεδο της διακυβέρνησης, της εξουσίας.

Δεν αξίζει η αναμονή στον προθάλαμο του ΠΑΣΟΚ πότε θα μας χαμογελάσει, πότε θα μας πετάξει ένα κόκαλο για να πάρουμε μέρος στη διαχείριση, δηλαδή να γίνουμε άλλοθι στην πολιτική του.

Ελάτε όλοι μαζί να κάνουμε πραγματικότητα το κτίσιμο μιας συμμαχίας που αντιστέκεται, κατακτά, διεκδικεί εξουσία, λαϊκή εξουσία και όχι συνδιαχείριση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ