ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΚΟΦΙΝ
Ερχονται νέες θύελλες...

Παράταση του εργάσιμου βίου, κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης, μεγαλύτερη ευελιξία της αγοράς εργασίας, ανατροπές στα δημόσια συστήματα υγείας και συντάξεων, θα συζητηθούν τη Δευτέρα, 8 του Μάρτη, στις Βρυξέλλες

Ενα βαρύ πακέτο αντιλαϊκών μέτρων (επιμήκυνση του εργάσιμου βίου, κατάργηση πρόωρων συντάξεων, αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, νέες ανατροπές στα δημόσια συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας, καθώς και σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές) συζητούνται την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, γνωστή και ως Σύνοδο ΕΚΟΦΙΝ. Οι πολιτικές αυτές, που αποτελούν τις προτεραιότητες της Ιρλανδικής Προεδρίας για το 2004 (οι οποίες και εντάσσονται στην περιβόητη στρατηγική της Λισαβόνας), είναι δεσμευτικές για τις χώρες - μέλη. Οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών καλούνται στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί και πάλι στις Βρυξέλλες, στις 26 -27 Μάρτη, να παρουσιάσουν τις θέσεις προόδου που έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα σε όλους αυτούς τους τομείς, καθώς και τα μέτρα πολιτικής, που θα πρέπει να εφαρμόσουν μέσα στο 2004.

Ο Ελληνας ψηφοφόρος πρέπει, επομένως, να γνωρίζει ότι, την επομένη των εκλογών, στις 8 του Μάρτη, η ελληνική αντιπροσωπεία στο ΕΚΟΦΙΝ θα παρουσιάσει τις θέσεις προόδου της ελληνικής κυβέρνησης, σε όλο αυτό το πλέγμα των αντιλαϊκών μέτρων.

Ειδικότερα, στις Βρυξέλλες, την επαύριο των ελληνικών εκλογών θα συζητηθούν:

  • Η προώθηση μέτρων για την παράταση του εργάσιμου επαγγελματικού βίου. Για το σκοπό αυτό, συνιστάται η λήψη από τις εθνικές κυβερνήσεις κινήτρων, ώστε οι εργαζόμενοι να παρατείνουν την παραμονή τους στην αγορά εργασίας, στα 67, 69, ίσως και στα 70 τους χρόνια. Τη θέση αυτή ενσωματώσει το ΠΑΣΟΚ και στο πρόγραμμά του.
  • Η κατάργηση των οικονομικών κινήτρων, που ευνοούν την πρόωρη συνταξιοδότηση.
  • «Ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων συστημάτων Υγείας, ώστε να αυξηθεί η χρηματοοικονομική βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητα τους». Ζητάνε, δηλαδή, τα συστήματα Υγείας να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στην κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησής τους.

Η έκθεση εφαρμογής των γενικών προσανατολισμών οικονομικής πολιτικής για την περίοδο 2003 - 2005, η οποία επίσης θα συζητηθεί στο ΕΚΟΦΙΝ και στη Σύνοδο Κορυφής, επικεντρώνει τις προτεραιότητες της, στην:

  • Προώθηση της ανάπτυξης.
  • Αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.
  • Εξασφάλιση βιώσιμων δημόσιων οικονομικών.

Παρά την επισήμανση ότι τα μέτρα για την ευελιξία στην αγορά εργασίας έχουν επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, ζητούνται και επιπρόσθετα μέτρα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευελιξίας και επισημαίνεται ότι αν οι μεταρρυθμίσεις δε συνεχιστούν υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι στόχοι της Λισαβόνας...

Σαφής αναφορά γίνεται προς την Ελλάδα και τις χώρες που έχουν δημόσιο χρέος υψηλότερο του 60% του ΑΕΠ να προχωρήσουν σε νέες μεταρρυθμίσεις στα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά τους συστήματα, με την αιτιολογία ότι πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τους.

Με λίγα λόγια, μετά τις 7 του Μάρτη, έρχονται ισχυρές αντιλαϊκές θύελλες. ΚΚΕ δαγκωτό για να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Νέες διώξεις αγροτών

Η απάντηση να δοθεί στην κάλπη με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ

Ακόμα και στην προεκλογική περίοδο συνεχίζεται το πογκρόμ διώξεων αγωνιστών της αγροτιάς που, μετεκλογικά, θα κληθούν να καθίσουν στο εδώλιο των αγροτοδικείων επειδή θέλησαν ν' αγωνιστούν για το δίκιο τους και το ψωμί τους.

Επί ημερών της «συμμετοχικής δημοκρατίας» του ΠΑΣΟΚ, εκατοντάδες Θεσσαλοί αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κυβερνητικό αυταρχισμό και οι διώξεις τους έρχονται να προστεθούν σ' αυτές 10.000 περίπου, αγροτών πολλών περιοχών της χώρας που συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων.

Στη Λάρισα, λίγες βδομάδες μετά από τη βάρβαρη επίθεση που δέχτηκαν από τα ΜΑΤ οι ελαιοπαραγωγοί της Αιγιάλειας και τις καταδίκες αγροτών της Μακεδονίας, εκατοντάδες αγρότες, καλούνται από την αστυνομία σε προανάκριση, επειδή συμμετείχαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις το Φλεβάρη και το Μάρτη του 2002, στα Τέμπη και στους κόμβους του Κιλελέρ και του Πλατυκάμπου. Επίσης, λίγες μέρες μετά τις εκλογές, στις 29 Μάρτη, δεκάδες Καρδιτσιώτες αγρότες θα δικαστούν για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις και συγκεκριμένα σ' αυτές που έγιναν το Μάρτη του 2002 στο «Δέλτα» Καρδίτσας. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από ένα μήνα, περίπου, επρόκειτο να δικαστούν και δεκάδες αγωνιστές αγρότες του Νομού Τρικάλων σε δύο δίκες, οι οποίες αναβλήθηκαν για το Δεκέμβρη του 2004.

Οι αγρότες που κατηγορούνται για «παρακώλυση των συγκοινωνιών», στην πραγματικότητα διώκονται για την αγωνιστική διεκδίκηση του δικαιώματός τους να παραμείνουν στα χωράφια τους και στα χωριά τους. Και ξεκάθαρος στόχος των διώξεων σε βάρος τους, είναι να τους τρομοκρατήσουν για να μην τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι και να μην ξαναβγούν στους δρόμους κατά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των νέων αντιαγροτικών μέτρων, που θα εφαρμοστούν στα πλαίσια της ενδιάμεσης αναθεώρησής της, είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη ΝΔ.

Ανακοίνωση καταδίκης του αυταρχισμού της κυβέρνησης εναντίον του αγροτικού κινήματος εξέδωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Οι νέες διώξεις και η νέα αντιαγροτική λαίλαπα που έρχεται μετά τις εκλογές αναδεικνύουν περίτρανα, για μια ακόμα φορά, την επιχείρηση εξαπάτησης του αγροτικού κόσμου τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ, που καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έδωσαν μια σειρά ανέξοδων και ψεύτικων υποσχέσεων για την υφαρπαγή της αγροτικής ψήφου. Ομως, οι «μάσκες έπεσαν» και οι αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι οι πραγματικοί συμπαραστάτες τους και ποιοι όχι και έχουν χρέος και υποχρέωση να προσέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν με βάση το συμφέρον τους. Και το συμφέρον τους είναι να «μαυρίσουν» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που προετοιμάζονται για το πώς θα τους ξεπαστρέψουν από την επομένη των εκλογών, εντείνοντας την εφαρμοζόμενη πολιτική ξεκληρίσματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεπάγεται και κλιμάκωση του αυταρχισμού σε βάρος τους.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, πρέπει, λοιπόν, να καταδικάσουν παμψηφεί σε αποδυνάμωση το δικομματισμό και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, για να γίνουν πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί οι αγώνες τους και για ν' ανοίξει ο δρόμος της Λαϊκής Εξουσίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Τ0 50,01% στους Γάλλους...

Χτες Παρασκευή, προπαραμονή των βουλευτικών εκλογών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποίησε τις δεσμεύσεις της για το ξεπούλημα της Γενικής Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό το Μετοχικό Ταμείο Στρατού μεταβίβασε, μέσω Χρηματιστηρίου, το 22,35% του μετοχικού κεφαλαίου στη γαλλική τράπεζα Societe Generale. Ταυτόχρονα οι Γάλλοι τραπεζίτες κάλυψαν ολόκληρη την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καταβάλλοντας περίπου 89,1 εκατ. ευρώ. Μετά και την αύξηση οι Γάλλοι κατέχουν πλέον το 50,01% της Γενικής Τράπεζας.

ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΟΙ
Θέλουν τσάμπα τη φετινή σοδειά

Την αντίδραση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, προκάλεσε η αξίωση των μεγαλεμπόρων που θέλουν να αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές τη φετινή σοδειά καπνών ποικιλίας Βιρτζίνια (προσφέρουν μόλις 31 ως 50 λεπτά του ευρώ, από 1,80 που ήταν η τιμή πέρσι). Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία καλεί τους καπνοπαραγωγούς να μην πουλήσουν τη σοδειά τους στις εξευτελιστικές τιμές που αξιώνουν οι μεγαλέμποροι και τονίζει πως «μετά τα ολέθρια μέτρα της ΕΕ κατά της καπνοκαλλιέργειας στη χώρα μας, έρχονται παραμονές των εκλογών νέα πλήγματα κατά των καπνοπαραγωγών».

Επίσης, η Ομοσπονδία, αφού τονίζει ότι η πολιτική που υπαγορεύουν οι καπνοβιομήχανοι στο υπουργείο Γεωργίας ανάβει το «"πράσινο φως" στους καπνεμπόρους να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των φτωχών βιοπαλαιστών», καλεί τους καπνοπαραγωγούς να αγωνιστούν για να μην πάει χαμένος ο κόπος τους και να τιμωρήσουν με την ψήφο τους στις εκλογές της Κυριακής τα κόμματα που στήριζαν και στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης.

ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ στις ερχόμενες εκλογές τη σκληρή αντιαγροτική πολιτική τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ και να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, καλεί τους αγρότες της Λέσβου με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κόμματος στο νησί. Στην ανακοίνωση καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την επίλυση όλων των αιτημάτων που έχουν σχέση με την προοπτική της ελαιοκαλλιέργειας.

Η ΕΤΑ ξεπουλά και στην Κεφαλονιά

Η προεκλογική περίοδος δε σταματάει την «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» (ΕΤΑ ΑΕ) από το «έργο» του συστηματικού ξεπουλήματος μικρών και μεγάλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Αυτή τη φορά προκηρύσσει ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη «μακροχρόνια εκμίσθωση» ακινήτου (ένα τριώροφο κτίριο 123 τ.μ. σε οικόπεδο 53 τ.μ. από τα οποία τα 12 τ.μ. είναι αυλή) που βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό του Φισκάρδου στην Κεφαλονιά. Από το κτίριο σώζονται σήμερα «οι τρεις πλευρές της εξωτερικής λίθινης τοιχοποιίας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΤΑ ΑΕ, κάτι που φανερώνει ότι πρόκειται για ακίνητο με μακρόχρονη ιστορία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ