ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 2004
Σελ. /28
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδού η Ρόδος!

Επειδή πολλή κουβέντα έγινε και συνεχίζεται, όπως φαίνεται, θα ήθελα να αναφερθώ σε δυο ζητήματα που πιπιλίζουν σαν καραμέλα πολλοί και διάφοροι, νομίζοντας πως μπορεί να στριμώξουν το ΚΚΕ, μας αναφέρει ο Νίκος Ιωαννίδης και συνεχίζει:

Μεγάλος πόνος και καημός τους πιάνει για την περίφημη «ενότητα της Αριστεράς» και, συχνά-πυκνά, κατηγορούν το ΚΚΕ για ...«περιχαράκωση» που δεν πραγματοποιείται το πάντρεμα των αριστερών δυνάμεων, σαν «τρίτος πόλος» στο πολιτικό σκηνικό κλπ. Φυσικά, μας κατηγορούν γιατί το ΚΚΕ δε στέργει στην ευκαιριακή εκλογική συγκόλληση στις κορυφές, που την επομένη θα διαλυόταν «εις τα εξ ων συνετέθη».

Κατ' αρχάς πρέπει να δούμε τι είναι «αριστερός», «προοδευτικός» κλπ. Αν ήταν όποιος αυτοχαρακτηρίζεται έτσι τότε θα έπρεπε να περιληφθεί στις «αριστερές δυνάμεις» και το ΠΑΣΟΚ, αφού έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται. Είναι όμως; Οχι βέβαια! Είναι δεξιοτάτη Δεξιά, που μαζί με τη ΝΔ εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Αλλά ας δούμε και τι είδους «αριστεροσύνη» διακρίνει τον κάθε «αριστερό». Φυσικά, όχι η «ουδέτερη στάση» ανάμεσα στα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου και στο ΚΚΕ... Στη Φιλοσοφία και στην Πολιτική «ουδέτερη θέση», «μέσος δρόμος» δεν υπάρχει!!! Αντικειμενικά: `Η είναι κανείς με την πρόοδο, ή με την οπισθοδρόμηση. Κι αυτό κρίνεται όχι από το τι ισχυρίζεται καθένας, αλλά από το τι πράττει. Πώς πολιτεύεται. Και δεν είναι αριστερό και αριστεροσύνη, π.χ., να ψηφίζεις και στηρίζεις το Μάαστριχτ, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για το λαό. Να συνεργάζεσαι με το αντιλαϊκό κυβερνών κόμμα στο συνδικαλισμό, στους συνεταιρισμούς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να γίνεσαι ουρά και κολαούζος του. Γι' αυτό, άλλωστε, πολλά τέτοια «αριστερά» στελέχη «μετακυλίονται» με μεγάλη ευκολία στο ΠΑΣΟΚ. Τι είδους λοιπόν συνεργασία της Αριστεράς θέλουν τέτοιου είδους «αριστεροί»;

Το δεύτερο: Αναφέρονται στο ποσοστό του ΚΚΕ και προβάλλουν το ερώτημα, αφού οι θέσεις του είναι σωστές και συμφέρουσες για το λαό, γιατί αυτό δεν εκφράζεται στην κάλπη. Θα θυμίσω το γνωστό «λαέ αγαπημένε, πάντοτε ευκολόπιστε και πάντα προδομένε».

Ομως, υπάρχει και η ατομική ευθύνη καθενός, τελικά, γιατί σύρεται πίσω από τα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου. Στην πατρίδα μας υπάρχουν πεντακόσιες και πάνω χιλιάδες άνεργοι. Εννιακόσιες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι. Ενάμισι εκατομμύριο χαμηλόμισθοι. Και το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ψηφοφόρων, αντί να καταδικάσουν τα κόμματα του δικομματισμού που τους έχουν φέρει σ' αυτή τη δεινή θέση, να απεγκλωβιστούν από αυτά και να στηρίξουν το μόνο κόμμα που αγωνίζεται για τα συμφέροντά τους, το ΚΚΕ, ξεγελιούνται συνεχώς, ελπίζοντας ότι ίσως αυτή τη φορά «κάτι θα γίνει» με τη ρουσφετολογία, την υποσχεσιολογία κλπ. Τους φλομώνουν με ψέματα. Υπόσχονται πράγματα που ποτέ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Ας λέγανε στο λαό πως, π.χ., ψηφίστε μας και θα σας ταράξουμε στη λιτότητα, στην ανεργία, στη φτώχεια. Θα καθηλώσουμε μισθούς, συντάξεις, λοιπές παροχές (Υγεία, Παιδεία κλπ.). Θα ξεπουλήσουμε την κρατική περιουσία. Θα πάρουμε από τους πολλούς φτωχούς και με την ανακατανομή του εισοδήματος θα τα δώσουμε στους χρυσοκάνθαρους. Κι αν διαμαρτύρεστε και διαδηλώνετε ζητώντας το δίκιο σας, θα στέλνουμε τα ΜΑΤ να σας περιποιούνται ανάλογα. Θα στήνουμε «αγροτοδικεία», «μαθητοδικεία» κλπ. για να συνετιστείτε. Τότε, αν δηλώσουν την πραγματική τους πρόθεση, θα δούμε πόσα απίδια θα έχει ο σάκος τους μέσα, όταν καταμετρηθούν οι ψήφοι. Ιδού η Ρόδος!

ΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Διαμορφώνουν γκρίζες ζώνες

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων σε δρόμους, συνοικίες και χώρους δουλιάς. Αρκετές τέτοιες περιπτώσεις έχει αναφέρει ο «Ριζοσπάστης». Με το πρόσχημα της ασφάλειας χώρων, προσώπων, αλλά και «εθνικών στόχων», όπως η Ολυμπιάδα, επιχειρείται το σφίξιμο του κλοιού γύρω από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες.

Καταθέτω τη δική μου μαρτυρία. Τον τελευταίο μήνα έχω υποβληθεί, είτε ως οδηγός είτε ως συνοδηγός, σε αστυνομικό έλεγχο, τρεις φορές! Την πρώτη φορά ήταν σωματικός. Οι ερωτήσεις, εκτός των άλλων, επικεντρώθηκαν στο αν είχαμε «κάτι παράνομο» - το οποίο δε βρήκαν. Τη δεύτερη, εγώ και δύο συνεπιβάτες μου υποβληθήκαμε σε έλεγχο στοιχείων, γιατί, στην πολυσύχναστη παραλιακή περιοχή της Ραφήνας όπου σταθμεύαμε, «αλβανικά στοιχεία προβαίνουν σε παράνομες πράξεις», όπως μας είπαν. Αραγε, μόνον οι ξένοι μετανάστες προβαίνουν σε παράνομες πράξεις;

Το τρίτο περιστατικό συνέβη στις 6/3/04, 10.30 μ.μ. πολύ κοντά στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου στη Ραφήνα. Πρόκειται για το ωραιότερο σημείο της πόλης, βρίσκεται πάνω από το λιμάνι, με απέραντη θέα στη θάλασσα, που συγκεντρώνει καθημερινά δεκάδες πολίτες. Σταθμεύοντας σε δρόμο πολύ κοντά στο εκκλησάκι και βρισκόμενος εντός του αυτοκινήτου μου, άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά με υπέβαλαν σε έλεγχο στοιχείων και με υποχρέωσαν να φύγω από την περιοχή. Στο σημείο δεν υπήρχε κανένα απαγορευτικό και ουδέποτε είχα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Στις διαμαρτυρίες μου, απάντησαν πως εκτελούσαν εντολές χωρίς καμία άλλη αιτιολόγηση, και με απείλησαν με προσαγωγή αν παραμείνω.

Τέτοιοι αστυνομικοί έλεγχοι είναι πλέον καθημερινοί σε όλη τη χώρα και σίγουρα όχι τυχαίοι. Πίσω από το πρόσχημα της ασφάλειας, στόχος τους είναι η τρομοκράτηση του λαού. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία συμβάλλουν συνειδητά, στις επιδιώξεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για την πρόληψη και καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων που γεννά και που θα γεννήσει η αντιλαϊκή πολιτική τους. Ο λαός αποκλείεται συνεχώς από τη δημόσια Παιδεία, την Υγεία, την εργασία. Ο φυσικός πλούτος ξεπουλιέται στο κεφάλαιο. Σταδιακά διαμορφώνονται «γκρίζες ζώνες» για το λαό, όπου δε θα έχει πρόσβαση. Η απάντηση πρέπει να είναι η λαϊκή πάλη για το δυνάμωμα και την επιτυχία της οποίας παλεύει 85 χρόνια το ΚΚΕ. Γι' αυτό, γύρω από το ΚΚΕ, πρέπει να συσπειρωθεί ο λαός.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΧΟΛΟΣ

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Ο αγώνας συνεχίζεται...

Παντελής Μύτικας. Από τη μεταπολίτευση δε σταμάτησα να παίρνω μέρος στη διακίνηση - εξόρμηση του «Ριζοσπάστη» μας. Δέκα χρόνια στον εμφύλιο άρχισα να καταλαβαίνω τη διαφορά του εκμεταλλευτή από τον εκμεταλλευόμενο. Ολα αυτά τα χρόνια είμαι στρατιώτης. Το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, από το 1919, ίσως το μοναδικό στον πλανήτη, δεν άλλαξε ούτε χρώμα αλλά και το όνομά του. Είναι επαναστατικό και δεν πρόδωσε την τάξη του ποτέ. Το ΚΚΕ θα ζει και θα υπάρχει πάντα, όπως μας διδάσκουν οι μεγάλοι κλασικοί του Μαρξισμού - Λενινισμού που μας έδειξαν πως κανένας δε γεννιέται σκλάβος. Ολοι εμείς οι κομμουνιστές γνωρίζουμε πως θα 'ρθει η ώρα που ο καπιταλισμός θα ανατραπεί και η εργατική τάξη με τους συμμάχους της αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες θα πάρουν την εξουσία. Γι' αυτό ο αγώνας συνεχίζεται για το δυνάμωμα του ΚΚΕ, για νέους αγώνες ταξικούς λαϊκούς.

Τιμημένο ΚΚΕ

Τιμημένο, δοξασμένο ΚΚΕ/με τους πολλούς αγώνες./ Είσαι το άστρο οδηγός/ στους νέους μας αγώνες.

Είσαι το άστρο της αυγής/ χαράζεις την ημέρα/ και τη φτωχολογιά στον τόπο μας/ στηρίζεις κάθε μέρα.

Στέκεσαι όρθιο, πολεμάς/ Οδηγητής μπροστάρης/ και τους αγώνες του λαού/ εσύ μόνο χαράζεις.

Από το αίμα γεννημένο/ των Ελλήνων αγωνιστών/ κι όπως πάντα ανδρειωμένο/ είσαι δίπλα στο λαό.

Ο ακούραστος λαός μας/ σε θαυμάζει σε τιμά/ ο λαός θα σε διαλέξει/ για αιώνιο ΟΔΗΓΗΤΗ.

Το ΚΚΕ δικαιώθηκε

Κώστας Βουγιουκλάκης, Κερατσίνι. Το ΚΚΕ έλεγε και λέει ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ασκούν την ίδια πολιτική. Οτι έχουν όμοια προγράμματα και δε διαφέρουν μεταξύ τους, στην ουσία. Πολλοί αφελείς το θεωρούσαν αυτό ως υπερβολή. Η ζωή έδειξε την αλήθεια, την ξεσκέπασε. Τα ίδια κόμματα στον ανταγωνισμό τους για την «κουτάλα» της εξουσίας ξεμασκαρεύτηκαν. Το ΚΚΕ δικαιώθηκε. Γι' αυτό ας κάνουμε ένα θαρραλέο βήμα μπροστά. Κι αν δεν το ψηφίσαμε τώρα - κακό του κεφαλιού μας... - μπροστά μας είναι οι αγώνες και οι ευρωεκλογές για να επανορθώσουμε ψηφίζοντάς το. Είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να φρενάρει τη βουλιμία και την ασυδοσία των «φρακοφόρων - μασκοφόρων» και να οδηγήσει το λαό σε αγώνες λυτρωτικούς. Αυτοί στα συρτάρια τους έχουν κρυμμένα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα για να εφαρμόσουν αφού κατόρθωσαν να κλέψουν την ψήφο με τους γνωστούς τρόπους -υποσχέσεις για... λαγούς με πετραχήλια.

Ο ΚΥΡ-ΜΕΝΤΙΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ

-- «Τώρα που κατακάθισε των εκλογών ο κουρνιαχτός

Μήτσο, πες μου για δεν αισθάνομαι κυρίαρχος λαός;

γιατί πάλι στο σβέρκο μου αφέντες κάθονται καβάλα;»

-- «Κυρ-Μέντιο, σταμάτα ν' απορείς κι αρχίνα την τρεχάλα».

***

-- «Από τα "θα" που μοίρασαν, γέμισε η κοιλιά μου

νηστικός κοιμήθηκα και χορτάτος ξύπνησα, γαμώ την αφέλειά μου,

ένιωσα υπερήφανος που για την ψήφο μου δεν ήμουν ο Κυρ-Μέντης,

γάιδαρος να 'μαι για λίγο έπαψα κι έγινα λαός αφέντης.

***

Τις όμορφες στην τηλεόραση καμάρωσα όσες φορές τις δείξαν

και γκάριξα χαρούμενα μόλις το στόμα ανοίξαν,

για τα βόδια αμέσως είπα: «βρήκε ο γύφτος τη γενιά του»

των γαϊδουριών τον αντιπρόσωπο από παλιά γνώριζα απ' τη μακριά μύτη και τα τρανά αυτιά του.

***

Ομως όπως όλα τα ωραία στη ζωή οι εκλογές τελείωσαν

το γαϊδουροκουβάλημα ξανάρχισα και οι φόλες μου όλες λιώσαν

κι όταν ξαποσταίνω το σοφό προπάππο μου θυμάμαι που μ' είχε προειδοποιήσει

«αν οι εκλογές είχαν δύναμη τον κόσμο ν' αλλάξουνε, θα τις είχαν καταργήσει»!

(ΥΓ:Αποσπάσματα από ποίημα της ΓΙΑΝΝΑΣ ΣΠΥΡΟΓΛΟΥ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ