ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάρτη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

Γρηγοριάδης Κώστας

Η Αλ Κάιντα πίσω από τα τραγικά στην Ισπανία; Καταλάβαμε...

***

Διότι αφού δεν πιάστηκε ακόμη ο Μπιν, τι περίμενες;

***

Ξαναβγήκαν οι «ειδικοί» στα κανάλια, για να εξηγήσουν το φαινόμενο!

***

Ευκαιρία να φέρετε από ένα ΝΑΤΟικό στρατιώτη σε κάθε ελληνικό σπίτι, ενόψει Ολυμπιακών...

***

Γιατί πού να ξέρεις τι θα συμβεί κι εδώ! Ο κόσμος είναι πολύ μικρός και ο Μπιν βρίσκεται παντού...

***

Αν και ένας από τους πολλούς κακοπροαίρετους τηλέπαθους μάς σφύριξε στο αυτί, πως η βρωμοδουλιά μυρίζει μυστικές υπηρεσίες άνευ Μπιν!...

***

Τηλέπαθος είναι, τι περιμένετε ν' ακούσετε;

***

Πολιτικός πολιτισμός! Υποκρισία, δηλαδή, στον κύβο! Γιατί να μην υπάρχει τέτοιος πολιτισμός, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν ίδια πολιτική; Συναίνεση...

***

Οπως βλέπετε, τηλέπαθοι, κι άλλος πολιτισμός μάς προέκυψε...

***

Προς θαμπωμένους, επειδή ο Καραμανλής ανέλαβε και υπουργός Πολιτισμού: Μη την πάθετε σαν την αλεπού, που έτρεχε πίσω από τα «κρεμαστά» του κριαριού, περιμένοντας πότε θα πέσουν, για να τα φάει!... Προσοχή!!!

***

Μεγάλη πλάκα με έναν εικονολήπτη: Μη γνωρίζοντας ποιος είναι ο Χριστοδουλάκης, του λέει κατά την τελετή της παράδοσης: Εσύ με τα γυαλιά, δεν κάνεις λίγο πιο πέρα, να πάρω πλάνα; Σύξυλος ο Χριστοδουλάκης!...

***

Μανώλη (ΝΔ): Ετοιμος για τους νέους αγώνες;

***

Κούγια - Τριανταφυλλόπουλο (Μάκη): Η γελοιοποίηση έχει όρια;

***

Ακου πολιτισμός...


Γρηγοριάδης Κώστας


ΓΑΛΛΙΑ
Στους δρόμους για την Παιδεία

Associated Press

Χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, μαζί με τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους, βγήκαν χτες στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, διαδηλώνοντας εναντίον των σχεδίων περιστολής του προϋπολογισμού για την Παιδεία και των γενικότερων σχεδίων της εκπαιδευτικής (αντι)μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Ραφαρέν


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι μέρες της Κομμούνας...

«Σκλάβε λύτρωση πού θα 'βρεις; / Οσοι με το μόχτο ζούνε / μόν' αυτοί κραυγές ακούνε / της απελπισιάς της μαύρης / απ' αυτούς λύτρωση θα 'βρεις» (Μπρεχτ)

Ο πολιτικός όρος «κομμούνα» δεν ήταν άγνωστος, για την εργατική τάξη. Ηταν γνωστός στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης (1789). Το έργο της Κομμούνας του Παρισιού άρχιζε να λειτουργεί (3/3/1871), μέχρι την ημέρα που ο επαναστατημένος λαός δέχεται τα πρώτα πυρά του Θιέρσου (18/3/1871). Οι φτωχογειτονιές αντιστέκονται. Στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού ενώνονται με τον εξεγερμένο λαό. Τη νύχτα, η εθνοφρουρά (και παιδιά) ελέγχει όλο το Παρίσι. Καταδιώκει τους κυβερνητικούς στρατιώτες στις Βερσαλλίες. Η Κομμούνα βάζει την ιστορική της σφραγίδα. Ξεσπούν επαναστατικές εξεγέρσεις, σε Λιόν, Μασσαλία, Τουλούζη, Σεντ Ετιέν, Κρεζό, Λιμόζ Ναρμπού, Αλγερία. Τοπικές εξεγέρσεις, που δεν μπόρεσαν να συνδεθούν με τον ιδεολογικό χαρακτήρα της Κομμούνας. Καταπνίγονται στο αίμα απ' τον πρωθυπουργό Θιέρσο.

Η Κομμούνα είχε προλεταριακό περιεχόμενο: Θεσμοθέτησε τη 10ωρη εργασία. Κατήργησε τις νυχτερινές βάρδιες στους αρτεργάτες. Απαγόρευσε τις ποινές των καπιταλιστών, να μειώνουν τα μεροκάματα, επιβάλλοντας πρόστιμα ανάλογα με τις ορέξεις τους. Τα κλειστά εργαστήρια παραδίδονται στις συνεταιριστικές κομμούνες. Ολα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανοίγονται δωρεάν για το λαό. Ιδρύονται βρεφικοί, παιδικοί σταθμοί. Οι δήμοι ιδρύουν επαγγελματικά σχολεία θηλέων. Ιδρύεται η Εθνοφυλακή - Πολιτοφυλακή. Ολοι οι εργαζόμενοι αμείβονται ισόποσα με 6.000 φράγκα σε «δημόσιο», ιδιωτικό τομέα. Οι μοναστηριακές περιουσίες μοιράζονται σε ακτήμονες - φτωχούς. Η τοκογλυφία θεωρείται εγκληματική πράξη. Τα εγκαταλειμμένα σπίτια των κεφαλαιοκρατών προσφέρονται στους άστεγους. Τα οφειλόμενα νοίκια χαρίζονται.

Οι αγρότες ενώνονται με τους εργάτες:

«Ποιος σου δίνει να χορτάσεις; / Κοινός στο ψωμί σε φέρνει / μ' άλλους π' όμοια πείνα δέρνει. / Δρόμο, σαν μ' αυτούς κοπιάσεις / στους πεινώντες θα χορτάσεις. / Πού εκδίκηση θε να 'βρεις; / Μια και χτύπησαν και σ' ένα / γίνε με τους άλλους ένα / θύμα ανημπόριας μαύρης / με εμάς το δίκιο θα 'βρεις/. Ποιος το τόλμημα θα κάνει; / Οποιος στη δυστυχία φτάνει / που μπαίνει στο ανθρωπομάνι / που κινεί ανάγκη φόρα / τ' αύριο να το φέρει τώρα. / Κανένας ή όλοι. / Ενας δεν έχει ελπίδες. / Οπλα ή αλυσίδες. / Κανένας ή όλοι όλα ή μηδέν».

Την Κομμούνα του Παρισιού κατέπνιξαν οι αστικές κυβερνήσεις Γαλλίας, Γερμανίας (Μπίσμαρκ).

Οι ημέρες του Μάη ήταν ματωμένες: 40 χιλιάδες εκτελέσεις, 45 χιλιάδες συνελήφθησαν, 15 χιλιάδες εξορίζονται. Τα στρατοδικεία συνέχιζαν τις καταδίκες των κομμουνάριων μέχρι το 1875. Οι εκτελέσεις γίνονταν συνοπτικά με πολυβόλα!!! Ο εργατικός πληθυσμός μειώνεται, κατά 120 χιλιάδες. Η Κομμούνα έδωσε σάρκα και οστά στα όνειρα των προλεταρίων. Ηταν ένα επαναστατικό διάβημα, εναντίον του καπιταλισμού. Ο Λένιν τη χαρακτήρισε «εργατική λαϊκή κυβέρνηση. Προσπάθησε να πραγματοποιήσει αυτό που ονομάζουμε τώρα, ελάχιστο πρόγραμμα του σοσιαλισμού».

Το ιστορικό έργο της Κομμούνας του Παρισιού φωτίζει αενάως τους αγώνες της εργατικής τάξης, όλου του κόσμου, πλάι στην Οχτωβριανή Επανάσταση του 1917. Καταγράφεται, στην Ιστορία των αγώνων της εργατικής τάξης, που είναι διαλεκτικά ικανή για τις μεγάλες ανατροπές.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ