ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΦΑΡΑΝ
Ενοχή των κατηγορουμένων προτείνει η εισαγγελέας

Την ενοχή των κατηγορουμένων για την κατάρρευση του εργοστασίου, πρότεινε η εισαγγελέας.
Την ενοχή των κατηγορουμένων για την κατάρρευση του εργοστασίου, πρότεινε η εισαγγελέας.
Την ενοχή των τεσσάρων εκ των πέντε κατηγορουμένων για την κατάρρευση του εργοστασίου της ΦΑΡΑΝ στο σεισμό της 9ης Σεπτέμβρη 1999 πρότεινε χτες η εισαγγελέας της έδρας. Συγκεκριμένα, ζήτησε την καταδίκη για ανθρωποκτονία κατά συρροή και απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο των Δημήτρη, Μάριου και Νίκου Κάτσικα, καθώς και του πολιτικού μηχανικού Ιωάννη Κολιόπουλου, ενώ για τον πέμπτο των κατηγορούμενων Νίκο Μάρκου πρότεινε την απαλλαγή, με το σκεπτικό ότι δε γνώριζε τις πράξεις των προηγουμένων.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας είπε ότι ο ιδρυτής της ΦΑΡΑΝ, Δ. Κάτσικας, όταν το 1961 χτίστηκε το εργοστάσιο, σε συνεργασία με τους μηχανικούς, με σκοπό τη μείωση του κόστους, κατασκεύασε κτίριο διαφορετικό από αυτό που υπήρχε στα σχέδια. Στη συνέχεια, αν και γνώριζε τις κακοτεχνίες μετά το σεισμό του 1981, ο οποίος είχε πλήξει το κτίριο, παρέλειψε να προβεί στις απαιτούμενες επισκευές. Ο πολιτικός μηχανικός Ιωάννης Κολιόπουλος από τη μεριά του παρέλειψε να προβεί στην αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός του 1981, θέλοντας να μειώσει το κόστος και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών. Οι Μ. και Ν. Κάτσικας από το 1981, δεδομένου ότι η επιχείρηση ήταν οικογενειακή, γνώριζαν την επικινδυνότητα του κτιρίου.

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, στην αγόρευσή του, επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας περίσσεψαν οι τεχνοκρατικές αναλύσεις, αλλά τίποτα σχεδόν δεν ακούστηκε για τα ίδια τα θύματα. Για τον τρόπο που πέθαναν και για το δράμα των οικογενειών τους. «Ξεχάστηκε ότι δύο απανθρακώθηκαν, δύο πέθαναν από ασφυξία και τέσσερις λόγω των κακώσεων που είχαν υποστεί, χωρίς να γνωρίζει κανείς αν είχαν ακαριαίο ή αργό θάνατο κάτω από τα χαλάσματα», είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Οι δικαστές πρέπει να αποφασίσουν με βάση τον άνθρωπο. Γιατί πέθαναν αυτοί οι οκτώ; Γιατί τραυματίστηκαν άλλοι δώδεκα;», ενώ επισήμανε ότι κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εξέφρασαν τη λύπη τους για τα θύματα.

Τέλος, ο Π. Ρουμελιώτης μετέφερε στο δικαστήριο δήλωση του πατέρα τού Σπύρου Σπύρου που πέθανε στα ερείπια της ΦΑΡΑΝ. «Εγώ βρίσκομαι εδώ γιατί δε διαπραγματεύτηκα τη ζωή του παιδιού μου», είπε ο Γιώργος Σπύρου.

Σχολιάζοντας την εισαγγελική πρόταση οι συνήγοροι υπεράσπισης, οι αγορεύσεις των οποίων αρχίζουν σήμερα, είπαν ότι τους εξέπληξε. Υποστήριξαν ότι δε στηρίζεται σε κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ότι έγινε για το θεαθήναι και προέβλεψαν πως ή θα υπάρξει αθωωτική απόφαση, ή οι πελάτες τους θα καταδικαστούν από το δικαστήριο για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Ανούσια αντιπαράθεση για τις εξετάσεις

Αφορμή για ανούσια αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ έδωσαν οι προχτεσινές εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β' Λυκείου και μείωση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ' τάξης σε έξι.

Ο τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε προχτές το βράδυ, ανέφερε πως «γίνεται φανερό ότι όχι μόνο δεν υπήρξε προπαρασκευή πέρυσι αλλά ότι τώρα μόλις συνειδητοποιεί η ΝΔ ότι χρειάζεται διάλογος, ώστε να διαμορφώσει κάποια πρόταση για το μέλλον», σημειώνοντας ότι «τώρα αποδεικνύεται ο καθαρά προεκλογικός χαρακτήρας των σχετικών ανακοινώσεων της ΝΔ του Μαΐου 2003». Η υπουργός Παιδείας απάντησε χτες με δηλώσεις περί συνέπειας της ΝΔ στο πρόγραμμά της και σεβασμού στις προσδοκίες των μαθητών, σημειώνοντας πως «σε πολιτικό επίπεδο, αποδεικνύεται ότι το ΠΑΣΟΚ, ενώ συμφωνεί και υπερθεματίζει για την κατάργηση των εξετάσεων της Β' Λυκείου, δεν τόλμησε ούτε να το παραδεχτεί, ούτε να το εφαρμόσει».

Και από αυτή την ανταλλαγή ανακοινώσεων ανάμεσα στα δύο κόμματα γίνεται φανερή η ταύτισή τους στα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας. Γιατί οι προχτεσινές εξαγγελίες για το εξεταστικό δεν επηρεάζουν την ουσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην προσαρμογή της Παιδείας στις ανάγκες του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ και το αγωνιστικό εκπαιδευτικό κίνημα έχουν προβάλει την ανάγκη για άλλο σχολείο που θα δίνει ουσιαστική μόρφωση, μέσα από το ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ως μοναδικό τύπο εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά και την αποσύνδεση του σχολείου από τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ζήτημα, φυσικά, που αποτελεί αίτημα διεκδίκησης και δεν περιορίζεται στα μερεμέτια του δικομματισμού που εξωραΐζουν απλώς το ίδιο επιλεκτικό ταξικό εκπαιδευτικό σύστημα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Βλέπει» φορείς της Αυτοδιοίκησης

Το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα επίπεδα διοίκησης και η κατανομή των σχετικών πόρων για την άσκησή τους είναι η πρώτη προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ στο «ψυγείο» μπαίνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, τα σχέδια της προηγούμενης ηγεσίας για την προώθηση της Μητροπολητικής Αυτοδιοίκησης και την αλλαγή της λειτουργίας των Περιφερειών. Στο «τραπέζι» ωστόσο αναμένεται να μπουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του «Καποδίστρια».

Σε κάθε περίπτωση οι προθέσεις της νέας ηγεσίας για το τι μέλλει γενέσθαι στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, θα διαφανούν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Μέχρι τότε η ηγεσία του υπουργείου θα έχει ολοκληρώσει τις επαφές της με τα συνδικαλιστικά όργανα του θεσμού. Στο πλαίσιο αυτό συναντάται σήμερα με τα Διοικητικά Συμβούλια της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ). Πάντως υπολογίζεται ότι μέχρι τον Ιούνη θα είναι έτοιμος ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων που επεξεργάστηκε η προηγούμενη ηγεσία, στη βασική φιλοσοφία του οποίου τόσο η ΝΔ όσο και οι αιρετοί που πρόσκεινται σε αυτήν, συναινούν. Αμφότερα τα δύο λεγόμενα μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν κοινό προσανατολισμό στη μετατροπή της ΤΑ σε ένα διοικητικό μηχανισμό με τον οποίο θα εφαρμόζεται πιο εύκολα, αποτελεσματικά και ταχύτερα η κυρίαρχη πολιτική.

Στη σημερινή συνάντηση με την ΚΕΔΚΕ αναμένεται να τεθεί επίσης το ζήτημα της χρηματοδότησης των δήμων από το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το ζήτημα των παρακρατημένων υπέρ του θεσμού πόρων, για τους οποίους η κυβέρνηση αναγνωρίζει μεν ότι πρέπει να δοθούν, αρνείται όμως να προσδιορίσει το ύψος τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μεθοδεύουν το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής»

Τη βεβαιότητα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί πλήρως με τις Βρυξέλλες για το ξεπούλημα των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», εκφράζει η Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λογιόλα ντε Παλάθιο.

Στο ίδιο πνεύμα ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπης δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αρχίζει έρευνα για να διαπιστώσει αν είναι σύννομες προς το κοινοτικό δίκαιο οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, που δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η Επίτροπος δήλωσε χτες ότι εάν η διαδικασία ιδιωτικοποίησης δε διενεργηθεί σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τότε η εταιρία θα πρέπει να τεθεί υπό εκκαθάριση. Τη δήλωση Παλάθιο συμπλήρωσε λίγο αργότερα ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπης, λέγοντας: «Ασφαλώς θα σεβαστούμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής... και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στα μέτρα πλέον του εφικτού, για τη σωτηρία των Ολυμπιακών Αερογραμμών».

Είναι πασιφανές ότι τόσο η Επίτροπος όσο και ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, με τις κινδυνολογικές τους δηλώσεις περί «εκκαθάρισης» και περί «σωτηρίας στα μέτρα του εφικτού», επιχειρούν να προλειάνουν το έδαφος για τις δυσμενείς εξελίξεις σε βάρος της εταιρίας και των εργαζομένων σε αυτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ