ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Χορός εκατομμυρίων για διαφημιστικούς λόγους...

Τα δισεκατομμύρια χορεύουν για να φτιαχτεί το Ολυμπιακό προσωπείο της Αθήνας και να κρυφτεί ό,τι χαλάει τη μόστρα της πόλης.

ICON

Τα δισεκατομμύρια χορεύουν για να φτιαχτεί το Ολυμπιακό προσωπείο της Αθήνας και να κρυφτεί ό,τι χαλάει τη μόστρα της πόλης.
Το εξωφρενικό ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ θα δαπανήσει η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων για να προβάλλει - μέσω ιδιώτη - την πρωτεύουσα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ποσό που θα δοθεί από τα ταμεία του δήμου και θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες της πρωτεύουσας. Αυτό αποφάσισε το προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με τις ψήφους της Διοίκησης. Οξύτατη κριτική άσκησε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος καταψήφισε την πρόταση.

Η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με την προχτεσινή της απόφαση, θα προκηρύξει ανοιχτό διαγωνισμό με σκοπό την ανάδειξη αναδόχου, «για την ανάπτυξη προγράμματος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων για το Δήμο Αθηναίων, ως διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό». Ο προϋπολογισμός της δαπάνης είναι 1.200.000 ευρώ και μαζί με το ΦΠΑ αγγίζει το ποσό του 1.416.000 ευρώ.

Οπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών και αναπληρωτής δημάρχου Θ. Σκυλλακάκης, στόχος της «καμπάνιας» είναι «η προβολή της Αθήνας ως τόπος προορισμού» καθώς και «η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας της πρωτεύουσας». Και ισχυρίστηκε πως «οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα μοναδικό παράθυρο στο χρόνο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε, για να προσελκύσουμε επισκέπτες στην Αθήνα».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ενίσχυση του εθελοντισμού, ενόψει των Αγώνων (κόστος 250.000 ευρώ) την παρουσίαση της Αθήνας και της ιστορικής και πολιτισμικής της ταυτότητας στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου, με προβολή ντοκιμαντέρ κλπ., (200.000 ευρώ) την παρουσίαση της Αθήνας διεθνώς, μέσω των διεθνών ΜΜΕ, (500.000 ευρώ) και την υποστήριξη ενεργειών δημόσιων σχέσεων εντός της χώρας, (250.000 ευρώ).

«Υποτιμούμε την Αθήνα
και την κληρονομιά της»

«Η αντίληψη που περιγράφεται από την εισήγηση δε μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους», σημείωσε εξαρχής στην τοποθέτησή του, ο Σπ. Χαλβατζής. Και συμπλήρωσε: «Με αυτό τον τρόπο, υποτιμούμε όχι μόνο την ίδια την Αθήνα και την κληρονομιά της, αλλά ακόμη και τους ανθρώπους στους οποίους απευθυνόμαστε. Αλλωστε, η Αθήνα, η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της, δεν προβάλλονται μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ήδη γνωστή».

Ο Σπ. Χαλβατζής, σημείωσε, πως όλα τα ποσά για έργα και αναθέσεις, που έχουν δοθεί το τελευταίο διάστημα από το Δήμο Αθηναίων στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι πάρα πολλά δισεκατομμύρια δραχμές. Λεφτά που, όπως τόνισε, πληρώνει ο Ελληνας εργαζόμενος. Επίσης, άσκησε οξύτατη κριτική αναφορικά με το ύψος της δαπάνης που αγγίζει τα 500 εκατ. δραχμές. Τέλος, αναφορικά με τον εθελοντισμό, ο Σπ. Χαλβατζής, επισήμανε πως η Συμπαράταξη είχε πολλές συναντήσεις με την «Αθήνα 2004 ΑΕ», απ' όπου και προέκυψε πως όλες οι δραστηριότητες - συνεπώς και ο εθελοντισμός - είναι στην εποπτεία του «2004». Και τόνισε: «Αυτοί που καλούν τη νεολαία για εθελοντισμό, είναι οι ίδιοι που πληρώνονται με πολλά εκατομμύρια δραχμές το μήνα...».

ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2004
Σύσκεψη για τα εναέρια μέσα

Σύσκεψη, με θέμα «Διαχείριση των εναέριων μέσων αντιπυρικής περιόδου 2004», πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη. Σ' αυτήν συμμετείχαν ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, η ηγεσία και οι αρμόδιοι επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ, ΓΕΣ, Λιμενικό Σώμα, ΥΠΑ).

Ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη της έγκαιρης προετοιμασίας, καθώς είναι και η χρονιά που η χώρα μας θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτης Φούρλας, τόνισε πως πέρσι ήταν η καλύτερη χρονιά από πλευράς καμένων εκτάσεων. Στη σύσκεψη, παρουσιάστηκε ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός για τα εναέρια μέσα, ενώ επισημάνθηκαν και οι διορθωτικές κινήσεις που χρειάζεται να γίνουν για να μην παρουσιαστούν προβλήματα.

Σύσταση αποστολής αλληλεγγύης

Ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε δημοκρατικό πολίτη απευθύνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν, να συμμετάσχει στη σύσταση της επόμενης αποστολής στην Τουρκία, η οποία θα παρευρεθεί στη δική των Δαρδανελίων, από 28/3 μέχρι 1/4.

Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία της Επιτροπής, Ζωοδόχου Πηγής 34, στις 7μ.μ. την Τετάρτη, 17 Μάρτη.

Θυμίζουμε ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχουν ξεκινήσει μια σειρά από δίκες 563 αστυνομικών και στρατιωτών που εμπλέκονται στις επιθέσεις που έγιναν μέσα στις φυλακές, ενάντια σε πολιτικούς κρατούμενους. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν με την τριήμερη στρατιωτική επιχείρηση στις 19-22 Δεκέμβρη 2000 (όπου μόνο τότε σκοτώθηκαν 28 άτομα), και μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί δολοφονίες εν ψυχρώ δεκάδων κρατουμένων αλλά και τραυματισμοί εκατοντάδων.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή για την αποστολή η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ
Σε αναμονή της απάντησης από το Φανάρι

Την απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο τελευταίο έγγραφό της, που παρέδωσε Επιτροπή Ιεραρχών στον οικουμενικό πατριάρχη, αναμένει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, σύμφωνα με χτεσινή της ανακοίνωση. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, σχετικά με την εγγραφή στον κατάλογο και τον τρόπο επίλυσης, δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Εσείς θεωρείτε δεδομένο, την εγγραφή στον κατάλογο, εμείς δεν τη θεωρούμε δεδομένη. Εμείς, αυτή τη στιγμή, έχουμε δεδομένη τη μη διαγραφή, αυτό έχει συμφωνηθεί, για την αναγραφή δεν έχουμε κάτι σχετικό. Ακόμα κι αν εγγραφούν, ευελπιστούμε ότι θα βρούμε τρόπο να ξεπεράσουμε το νομικό κώλυμα».

Επίσης, απέκλεισε το να τεθεί θέμα νομοθετικής ρύθμισης από την Εκκλησία για την αυτόματη εγγραφή στον κατάλογο υποψηφίων προτεινόμενων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ χαρακτήρισε εθιμοτυπική την επικείμενη συνάντηση με τη νέα υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Μ. Κουτσίκου, ενώ για το αν τεθεί θέμα ταυτοτήτων, είπε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της υπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα ο Γ. Καλός, αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, πριν από τις εκλογές, είχε πει στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας ότι το θέμα των ταυτοτήτων δεν είναι αμιγώς θέμα Εκκλησίας και είχε ταχθεί υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ