ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αντιλαϊκή πολιτική σε κλίμα συναίνεσης...

Συνάντηση με θέμα τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα, είχαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Σήμερα εξάλλου, για το ίδιο θέμα, έχει προγραμματιστεί και νέα συνάντηση μεταξύ του Γ. Αλογοσκούφη και του υπουργού Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλου, ενώ στα πλαίσια των επαφών με τις «παραγωγικές τάξεις» ο υπουργός Οικονομίας θα συναντηθεί σήμερα και με το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας.

Στο θέμα τώρα των προγραμματικών δηλώσεων οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το κλίμα συναίνεσης που έχει διαμορφωθεί με το ΠΑΣΟΚ, ώστε με τη στήριξη του τελευταίου να προχωρήσουν στις μεγάλες «τομές» και «ρήξεις» για τις οποίες μίλησε κατά την προεκλογική περίοδο το κόμμα της ΝΔ. Να προωθήσουν δηλαδή, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση, στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ στο δημοσιονομικό τομέα θα επιδιωχτεί η εφαρμογή «σφικτής» πολιτικής, με στόχο τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών, αλλά και την αύξηση των εσόδων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα βαρύ φορτίο αντιλαϊκών μέτρων, την προώθηση του οποίου απαιτούν οι Βρυξέλλες, στη λογική της προώθησης της στρατηγικής της Λισαβόνας, αλλά και οι άλλοι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί. Στα πλαίσια αυτά, τις επόμενες μέρες πρόκειται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία ακριβώς επισημαίνει τις καθυστερήσεις της οικονομικής πολιτικής στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ ανάλογες επισημάνσεις γίνονται και από τις προπαρασκευαστικές εκθέσεις της ΕΕ, ενόψει της εαρινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες στις 25 και 26 Μάρτη. Εκτος από τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διασφαλίσει και τη συναίνεση των «παραγωγικών τάξεων», κυρίως της ΓΣΕΕ - αφού η στήριξη των βιομηχάνων θεωρείται δεδομένη - ώστε και δημοκρατική επίφαση να δώσει στην ασκούμενη πολιτική, αλλά και να ελαχιστοποιήσει την προοπτική εκδήλωσης αγωνιστικών κινητοποιήσεων, οι οποίες αναπόφευκτα θα εκδηλωθούν στην πορεία εφαρμογής της οικονομικής της πολιτικής.


ΠΑΣΟΚ
Αναζητούν αντιπολιτευτική τακτική...

Τις συναντήσεις του με στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνέχισε και χτες ο Γ. Παπανδρέου, πριν την πρώτη αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, αλλά και προκειμένου να προετοιμαστεί, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Αύριο το πρωί, ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του μπροστά στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να προσδιορίσει την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του, η οποία από τα πρώτα δείγματα γραφής φαίνεται ότι θα... περιοριστεί σε μια κριτική μόνο απέναντι στις διαχειριστικές ικανότητες της νέας κυβέρνησης και όχι στην ουσία των πολιτικών επιλογών της, αφού μ' αυτές συμφωνεί απόλυτα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Βέβαια, την ίδια στιγμή τόσο από μερίδα του Τύπου φιλικά προσκείμενη προς το ΠΑΣΟΚ, όσο και από κορυφαία στελέχη του κόμματος γίνεται μια συντονισμένη επιχείρηση να εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ σαν... υπερασπιστής των «κατακτήσεων του ελληνικού λαού». Μάλιστα, κυρίως, πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη ισχυρίζονται ότι θα προστατεύσουν τις κατακτήσεις του λαού, που μοίρασαν κατά τη διάρκεια των χρόνων της διακυβέρνησής τους!

Φταίει η αλαζονεία και όχι η πολιτική τους!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χτες το πρωί, στη Χαριλάου Τρικούπη, συναντήθηκε διαδοχικά με τον Απ. Κακλαμάνη, τον Ακ. Τσοχατζόπουλο, τον Γ. Παπαντωνίου, την Μ. Αποστολάκη και τον Χ. Καστανίδη.

Ο Απ. Κακλαμάνης μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι συζήτησαν διαδικαστικά θέματα σχετικά με τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

Από την πλευρά του, ο Ακ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι συζήτησε με τον Γ. Παπανδρέου θέματα που έχουν σχέση με την προετοιμασία των ευρωεκλογών, εκλογική αναμέτρηση στην οποία το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ρίξει ιδιαίτερο βάρος, μετά την πανωλεθρία των εθνικών εκλογών. Κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του πρώην υπουργού, ο οποίος, επιχειρώντας από τώρα να ενισχύσει το κλίμα της πόλωσης ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού και να θέσει νέα ψευτοδιλήμματα στον ελληνικό λαό, υποστήριξε: «Στις ευρωεκλογές θα κριθούν πολύ σημαντικές πολιτικές για θέματα δικαιωμάτων του πολίτη, ανάπτυξης και δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Συγχρόνως, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ακ. Τσοχατζόπουλος θεώρησε «φυσιολογική» την κριτική που ασκείται από στελέχη του Κινήματος για αλαζονεία της εξουσίας κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Ακολουθώντας την πάγια τακτική, που πρώτος εισήγαγε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ... ανακαλύπτουν «λάθη» από το παρελθόν, τα οποία φυσικά δεν επιρρίπτουν στην εφαρμογή της πολιτικής τους, αλλά στην... απομάκρυνσή τους από το λαό.

Ο Γ. Παπαντωνίου, με τη σειρά του, δήλωσε ότι συζήτησε με τον Γ. Παπανδρέου την «επόμενη μέρα» και υποστήριξε: «Είναι βούληση όλων μας να προχωρήσουμε γρήγορα την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και την ανανέωση του πολιτικού μας λόγου στην κατεύθυνση της κοινωνίας και του πολίτη, η ανάπτυξη μιας δυναμικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Η Μ. Αποστολάκη, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, σε δήλωσή της επιχείρησε και αυτή με τη σειρά της να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν το κόμμα που «οργανώνεται, αναδιατάσσει τις δυνάμεις του», προκειμένου όπως ισχυρίστηκε να αποτελέσει μια «ιδιαίτερα μαχητική αντιπολίτευση».

Πάντως, την ίδια στιγμή ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και μέλος της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» κίνησης στελεχών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η οποία... μετεκλογικά «θυμήθηκε» να αναλάβει... δράση, δήλωσε: «Ηρθε η ώρα το ΠΑΣΟΚ να θέσει το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων, χωρίς εξωραΐσμούς» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές και ανατροπές με αυτούς που ευθύνονται για την ήττα». Σ' αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση ασκεί κριτική και ρίχνει ευθύνες για την ήττα στην «αμφίπλευρη διεύρυνση».

Μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την πρώτη βδομάδα του Απρίλη η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της οποίας θα οριστικοποιηθεί και η σύγκληση του τακτικού συνεδρίου του κόμματος για τον επόμενο Νοέμβρη.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζει αλλαγές και σε πρόσωπα στα οποία θα χρεώσει νέα καθήκοντα σε διάφορους τομείς, τα ονόματα των οποίων όμως δεν έχει ανακοινώσει ακόμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ