ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Αντιμέτωποι με ταλαιπωρία και δικαιολογητικά

Παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τα Δελτία Μετακίνησης μέχρι τις 23.4.2004

Αντιμέτωποι με τη μεγάλη ταλαιπωρία - που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ προς τους ανθρώπους με αναπηρίες - τα εισοδηματικά κριτήρια και το πλήθος των δικαιολογητικών, ήρθαν και φέτος χιλιάδες ανάπηροι προκειμένου να προμηθευτούν για ένα χρόνο το Δελτίο Μετακίνησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Το Δελτίο Μετακίνησης δίνει - ανάλογα με την κατηγορία και την εισοδηματική κατάσταση των ΑμεΑ - τη δυνατότητα να μετακινούνται με 50% έκπτωση ή και δωρεάν με τα μέσα αστικής μεταφοράς, τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και τον ΟΣΕ. Πέρα απ' τις όποιες «γαλάζιες» ή «πράσινες» εξαγγελίες ευαισθησίας για τα ΑμεΑ και τη δυνατότητά τους να μετακινούνται στις πόλεις και στην επαρχία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε εισοδηματικά κριτήρια ακόμα και γι' αυτή την παροχή προς τους αναπήρους, και η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να τα εφαρμόζει.

Η συγκεκριμένη διαδικασία βέβαια αποτελεί και πηγή τεράστιας ταλαιπωρίας για εκατοντάδες ανάπηρους κυρίως της Αττικής, οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες στη μετακίνησή τους, στήνονταν τις προηγούμενες δυο μέρες, οπότε και ξεκίνησε η υποβολή των δικαιολογητικών, απ' τα άγρια χαράματα και έως το μεσημέρι στις υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών.

Τελικά, μετά τη διαμαρτυρία των αναπήρων για την ταλαιπωρία το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποφάσισε απλώς την παράταση της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών και την ισχύ των περσινών δελτίων, από τις 31 του Μάρτη που είχε οριστεί, στις 23 του Απρίλη 2004.

Δικαιούχοι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση της 10.2.2004 των Δελτίων Μετακίνησης, είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω εφόσον το συνολικό ατομικό τους εισόδημα είναι κατώτερο των 17.000 ευρώ ή το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από 23.000 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται με 4.400 ευρώ για κάθε επιπλέον ανάπηρο άτομο που συνοικεί και βαρύνει την οικογένεια. Οσοι υπερβαίνουν το παραπάνω όριο εισοδήματος δικαιούνται κάρτα με έκπτωση 50% για τα υπεραστικά συγκοινωνιακά μέσα.

Η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται, στην Αττική, στις Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας Αθηνών. Για τον κεντρικό τομέα στην Κηφισίας 125, για τον ανατολικό στη Μεσογείων 459 στην Αγία Παρασκευή, για το δυτικό στην οδό Μαρμαρά 26 και Κωνσταντινουπόλεως στο Αιγάλεω, για το νότιο στις οδούς Θησέως 273 και Σόλωνος 133 στην Καλλιθέα, καθώς και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών των δήμων.

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Αναμονή μέχρι και 7,5 χρόνια

Από 3-7,5 χρόνια αναμονής σε λίστα για μεταμόσχευση οργάνων συμπληρώνουν εκατοντάδες ασθενείς στη χώρα μας εξαιτίας της έλλειψης μοσχευμάτων, όπως προκύπτει από στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Σήμερα στη χώρα μας σε αναμονή για μεταμόσχευση νεφρού βρίσκονται 824 ασθενείς, 70 για μεταμόσχευση ήπατος, τρεις για μεταμόσχευση καρδιάς και δυο για μεταμόσχευση πνευμόνων. Η χαμηλή προσφορά οργάνων όμως και κυρίως από πτωματικούς δότες έχει σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να περιμένουν για πολλά χρόνια στη λίστα αναμονής. Ο μέσος χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση ήταν το 2003 5,74 έτη για τους ασθενείς στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, 4,57 έτη στο «Ιπποκράτειο», 3,22 έτη στον «Ευαγγελισμό» και 2,72 έτη στο Νοσοκομείο Πατρών. Ασθενείς που μεταμοσχεύτηκαν το 2002 είχαν συμπληρώσει μέχρι και τα 7,38 έτη αναμονής!

Το 2003 στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, έγιναν 134 μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικούς δότες, αριθμός που βρίσκεται στα επίπεδα των μεταμοσχεύσεων που γίνονταν την περίοδο '90 - '91. Τριάντα πέντε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας ανέφεραν το 2003 συνολικά 89 δότες από τους οποίους αξιοποιήθηκαν οι 71. Την πρωτιά στην αναφορά εγκεφαλικά νεκρών δοτών είχαν το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΠΑΠΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΠΑΠΙΟΥ
Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η πολυαγαπημένη και αξέχαστη μητέρα, γιαγιά, αδελφή, θεία και φίλη

ΓΕΩΡΓΊΑ Νικολάου ΠΑΠΙΟΥ

Επιχειρηματίας

Την Κυριακή 21 Μάρτη και ώρα 1.30 μ.μ. τελούμε Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών για την ανάπαυση της ψυχής της.

Τα παιδιά: Δημήτρης και Νίτσα, Μαρία, Αρης, Βασίλης

Τα εγγόνια: Γεωργία, Νίκος

Τα αδέλφια, τα ανίψια, οι φίλοι και οι συγγενείς

ΠΕΑΦΕ
Εκδήλωση για τα 61 χρόνια της ΕΠΟΝ

Εκδήλωση για τα 61 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ διοργανώνει το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52), την Κυριακή 21 Μάρτη 2004, και ώρα 17.00. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους μεγάλους δασκάλους και φίλους της ΕΠΟΝ, ενώ θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο επιμελήθηκε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.

Το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ καλεί όλους τους ασπρομάλληδες ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες, τους φίλους της ΕΠΟΝ και όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, να τιμήσουν με την παρουσία τους την 61η επέτειο από την ίδρυση της θρυλικής νεολαιίστικης οργάνωσης, που άφησε έντονο το αγωνιστικό της στίγμα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού λαού και που από τις δικές της «δεξαμενές» εφοδιάστηκε με άξιους αγωνιστές ο αγώνας ενάντια σε ξένους και ντόπιους ιμπεριαλιστές.

Προσκλήσεις διατίθενται: στα γραφεία της ΠΕΑΦΕ (Πειραιώς 6, 4ος όροφος, τηλ. 210.5225.497, που είναι ανοιχτά κάθε μέρα 10-12 το πρωί και 5-7 το απόγευμα). Στο κατάστημα της Αργυρής Τσιρίκου (πλ. Κάνιγγος, Βερανζέρου 5, τηλ. 210.3835.927, ανοιχτά ώρες καταστημάτων). Στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Μαυροματαίων 12, τηλ. 210.8831.368, ώρες 8 π.μ.-1 μ.μ.). Στην ταμία της ΠΕΑΦΕ Ευγενία Ακριτίδου (τηλ. 210.2818.180 και 697.2057.731).

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

Αντώνης Μαρκάκης
Αντώνης Μαρκάκης
Φωτ.

Σήμερα, Πέμπτη 18 Μάρτη, συμπληρώνονται 6 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο Αντώνης Μαρκάκης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύντροφός του Αννα

Η κόρη του Αριάδνη.

Θάνατος Αγωνιστή

φωτο

Εφυγε από κοντά μας σε ηλικία 43 χρόνων ο σύντροφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΣΣΟΣ. Ηταν υπόδειγμα συμπεριφοράς με τη σεμνότητα, την απλότητα, αλλά και την αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των ιδανικών του Κόμματος.

Ο σ/φος Γιώργος υπήρξε για χρόνια στέλεχος της Αχτίδας των Αν. Συνοικιών του ΚΚΕ. Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός σε όσους τον γνώρισαν και ιδιαίτερα στη νεολαία.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει σήμερα, Πέμπτη 18 Μάρτη, στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Καισαριανή στις 10.00 π.μ. και η ταφή στην ιδιαίτερη πατρίδα στην Πρέβεζα στις 17.00.

Στη μνήμη του προσφέρουν στο ΚΚΕ οι σύντροφοί του από ΚΟΒ Παιδείας 250 ευρώ, ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης 150 ευρώ, ΚΟΒ ΕΥ 150 ευρώ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Θάνατος αγωνίστριας

«Εφυγε», χτες το πρωί η συντρόφισσα Λίτσα Βάη, σύζυγος του συντρόφου Πολυχρόνη Βάη, γνωστού ως Αχιλλέα Πετρίτη, διοικητή της 139ης επίλεκτης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ. Η κηδεία της γίνεται σήμερα στις 11 πμ, στη Ζίτσα Ιωαννίνων.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και υιό

ΙΩΑΝΝΗ ΑΘ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟ

Φυτοριούχο Γεωπόνο

ετών 67

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 18-3-2004 και ώρα 4 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Αττικής (οδός Μεσογείων).

Η σύζυγος: Ανθή. Τα παιδιά: Αθανάσιος, Εύη. Ο πατέρας: Αθανάσιος Καραμπάτσος. Οι λοιποί συγγενείς.

Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τηλ. 210-5200.500.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και τα Παραρτήματα της Εθνικής Αντίστασης Μεγαλόπολης - Σπάρτης - Καλαμάτας - Τρίπολης οργανώνουν, την Κυριακή 21.3.2004 και ώρα 11.30 π.μ., στη θέση ΒΙΓΛΕΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 212 εκτελεσθέντες, εκεί, πατριώτες στις 24.2.1944 από τους Γερμανούς κατακτητές. Πούλμαν για την εκδήλωση στις Βίγλες θα αναχωρήσουν την ίδια μέρα (21.3.2004), ώρα 7.30 π.μ., από την Κάνιγγος (τηλ.: 210.8234.296 και 210 8831.368).

-- Η ΠΕΑΕΑ Παράρτημα Γκύζη - Πολυγώνου πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνέλευσή του, την Κυριακή 21.3.04 ώρα 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Νικηφόρου Λύτρα 26 - πίσω από τον Αγιο Ελευθέριο Αρεως).

-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Βύρωνα και ο Δήμος διοργανώνουν, την Κυριακή 21.3.04 και ώρα 11 π.μ., εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ