Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Αντιμέτωποι με ταλαιπωρία και δικαιολογητικά

Παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τα Δελτία Μετακίνησης μέχρι τις 23.4.2004

Αντιμέτωποι με τη μεγάλη ταλαιπωρία - που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ προς τους ανθρώπους με αναπηρίες - τα εισοδηματικά κριτήρια και το πλήθος των δικαιολογητικών, ήρθαν και φέτος χιλιάδες ανάπηροι προκειμένου να προμηθευτούν για ένα χρόνο το Δελτίο Μετακίνησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Το Δελτίο Μετακίνησης δίνει - ανάλογα με την κατηγορία και την εισοδηματική κατάσταση των ΑμεΑ - τη δυνατότητα να μετακινούνται με 50% έκπτωση ή και δωρεάν με τα μέσα αστικής μεταφοράς, τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και τον ΟΣΕ. Πέρα απ' τις όποιες «γαλάζιες» ή «πράσινες» εξαγγελίες ευαισθησίας για τα ΑμεΑ και τη δυνατότητά τους να μετακινούνται στις πόλεις και στην επαρχία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε εισοδηματικά κριτήρια ακόμα και γι' αυτή την παροχή προς τους αναπήρους, και η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να τα εφαρμόζει.

Η συγκεκριμένη διαδικασία βέβαια αποτελεί και πηγή τεράστιας ταλαιπωρίας για εκατοντάδες ανάπηρους κυρίως της Αττικής, οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες στη μετακίνησή τους, στήνονταν τις προηγούμενες δυο μέρες, οπότε και ξεκίνησε η υποβολή των δικαιολογητικών, απ' τα άγρια χαράματα και έως το μεσημέρι στις υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών.

Τελικά, μετά τη διαμαρτυρία των αναπήρων για την ταλαιπωρία το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποφάσισε απλώς την παράταση της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών και την ισχύ των περσινών δελτίων, από τις 31 του Μάρτη που είχε οριστεί, στις 23 του Απρίλη 2004.

Δικαιούχοι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση της 10.2.2004 των Δελτίων Μετακίνησης, είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω εφόσον το συνολικό ατομικό τους εισόδημα είναι κατώτερο των 17.000 ευρώ ή το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από 23.000 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται με 4.400 ευρώ για κάθε επιπλέον ανάπηρο άτομο που συνοικεί και βαρύνει την οικογένεια. Οσοι υπερβαίνουν το παραπάνω όριο εισοδήματος δικαιούνται κάρτα με έκπτωση 50% για τα υπεραστικά συγκοινωνιακά μέσα.

Η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται, στην Αττική, στις Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας Αθηνών. Για τον κεντρικό τομέα στην Κηφισίας 125, για τον ανατολικό στη Μεσογείων 459 στην Αγία Παρασκευή, για το δυτικό στην οδό Μαρμαρά 26 και Κωνσταντινουπόλεως στο Αιγάλεω, για το νότιο στις οδούς Θησέως 273 και Σόλωνος 133 στην Καλλιθέα, καθώς και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών των δήμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ