Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΕΔΚΕ
Στην ίδια ρότα της φορομπηχτικής πολιτικής

Αόριστες υποσχέσεις από τον υπουργό για τους παρακρατηθέντες πόρους. Τοπική φορολογία ζητά η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ

Το δήθεν σεβασμό τους στο νόμο 1828, που διέπει τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), στην καταστρατήγηση του οποίου συνέβαλαν αμφότερες πλευρές, διατύπωσαν χτες η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ - συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Αθ. Νάκο και τον γενικό γραμματέα, Θ. Βεζυργιάννη - ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, υποσχέθηκε τη σταδιακή, από το 2005, απόδοση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), που έχουν παρακρατηθεί από τους δήμους και τους οποίους η κυβέρνηση υπολογίζει στα περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. «Ξέχασε» ο νέος υπουργός πως το κόμμα στο οποίο πρόσκειται πρωτοστάτησε στην καταστρατήγηση του νόμου, παρακρατώντας με το «καλημέρα» της εφαρμογής του, το 1990, περίπου 20.185 ευρώ από τους ΚΑΠ, τακτική που συνέχισε το ΠΑΣΟΚ. Προσπέρασε ότι οι αιρετοί που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, σε πλήρη σύμπνοια με τις υπόλοιπες παρατάξεις της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ - δεν προέβησαν σε καμία ουσιαστική διεκδίκηση των παρακρατημένων, παρά χρησιμοποίησαν αυτήν ακριβώς την κλοπή ως «δικαιολογία» για την παραπέρα φορολόγηση των δημοτών, επιλογή που διέπει τα περισσότερα επίσημα κείμενα και αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ, κάτω από το μανδύα της «οικονομικής αυτοτέλειας». Επιλογή που επαναφέρεται από την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ στο υπόμνημα που κατέθεσε χτες στον υπουργό, στο οποίο σημειώνεται το αίτημα για «την καθιέρωση ίδιων πόρων με τοπική φορολογία».

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου δε διευκρίνισε πώς και πότε θα δοθούν τα παρακρατημένα. Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι αρνήθηκε ουσιαστικά την απόδοση των περίπου 159 εκατομμυρίων ευρώ που υπολείπονται να δοθούν στους δήμους, με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι προηγούμενες ηγεσίες Εσωτερικών και Οικονομικών. Οπως είπε χτες ο Π. Παυλόπουλος, ο προϋπολογισμός του 2004 είναι δεσμευτικός, που σημαίνει ότι τίποτα επιπλέον - ή μάλλον από αυτά που δικαιούνται - δε θα δοθεί στους δήμους. Σημειώνουμε πως η νέα ηγεσία υπολογίζει τα παρακρατημένα από το 1997 και όχι από το 1990, οπότε και πρωτοεφαρμόστηκε ο νόμος, επειδή μετά την παρέλευση συγκεκριμένων ετών, τα χρέη παραγράφονται. Κατά τα άλλα, ο νέος υπουργός είπε ότι ο νόμος 1828 είναι αδιαπραγμάτευτος και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα.

Ανοίγει ο Κώδικας

Από την αρχή θα συζητηθεί το θέμα του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς, όπως είπε χτες ο Π. Παυλόπουλος, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία του προγράμματος της ΝΔ, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο Κώδικα που έχει διαμορφωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από αυτά είναι το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των δημοτικών πλειοψηφιών. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται να εκλέγεται δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, εφόσον έχει συγκεντρώσει το 42% των ψήφων. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί Επιτροπή η οποία μέχρι τέλος του 2004 θα έχει ολοκληρώσει το έργο της και ζήτησε από την ΚΕΔΚΕ να καταθέσει τις προτάσεις της μέχρι τις 15 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ