ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Αυτός ο Αυτιάς!

«

Μην κλαις, αγάπη μου, δε μαλώνουν», εγώ! «Μαλώνουν», αυτή! Η τηλεόραση να έχει πάρει φωτιά και η Ειρήνη, αγουροξυπνημένη, να χώνεται στην αγκαλιά μου, κλαίγοντας. «Μη φοβάσαι, αγάπη μου, συζητάνε! Δεν τους βλέπεις, γελάνε»! να λέω εγώ. «Δε γελάνε, μαλώνουν! Να, αυτός εκεί, φωνάζει. Κουνάει τα χέρια του, κοίτα πώς κάνει»! να επιμένει η μικρή και να χώνεται βαθύτερα στην αγκαλιά μου. «Κούκλα μου, δε φωνάζει αυτός, πλάκα κάνει... ο Κακαουνάκης είναι, δε βλέπεις;»!

Εβλεπε το παιδί, όμως, δεν τη βοηθούσε ο Κακαουνάκης! Είχε σηκώσει το δάχτυλο και, αναψοκοκκινισμένος, το κούναγε πάνω - κάτω, πέρα - δώθε, στον αέρα, για να αποδείξει στον κόσμο(;) στον εαυτό του(;) στη ...θεία του(;) πως τον έπνιγε το δίκαιο. «Μη φοβάσαι αγάπη μου, κοίτα κάτω από τα μουστάκια του, γελάει, δε γελάει; Και τα μάτια του, κοίτα τα πονηρά τα μάτια του, γελάνε και αυτά, δε γελάνε; Δεν ξέρεις τι μπαγάσας είναι ο Κακαουνάκης κορίτσι μου! Κάνει το θυμωμένο, ενώ δεν είναι. Κάνει τον άγριο, ενώ δεν είναι. Τίποτα δεν είναι ο Κακαουνάκης. Τίποτα!

Σχεδόν την έπεισα. Το μωρό άρχισε να ηρεμεί. Για να την ηρεμήσω ακόμα περισσότερο, της παίρνω με ένα αγαπημένο φιλί και το δάκρυ που κύλαγε στο μάγουλό της. Και εκεί που έλεγα «εντάξει, ηρέμησε το παιδί», ξαφνικά παίρνει ξανά φωτιά το εκράν. «Να, πάλι μαλώνουν. Αυτός, τώρα», φωνάζει η μικρή τρομαγμένη. «Ποιος αυτός, αγάπη μου;», ρωτάω χαζά, αφού και εγώ έβλεπα, στην τηλεόραση γινότανε χαμός. «Να αυτός»! και μου δείχνει το μωρό. «Ποιος αυτός ο ψηλός;», τη ρωτάω, δείχνοντας άλλον για να αποσπάσω την προσοχή της. «Οχι ο ψηλός, ο άλλος», μου λέει, «αυτός με τα γυαλιά, αυτός ο αυτιάς, αυτός»!

Η Ειρήνη έδειχνε το σωστό άνθρωπο! Αυτόν με τα γυαλιά, τον Αυτιά! Ο οποίος, όρθιος, να ωρύεται: «Πού 'ναι ο δήμαρχος, γιατί δε βγαίνει ο δήμαρχος! Και αμέσως να βγάζει έναν Φιλιππικό, εγκαλώντας τον δήμαρχο, ο οποίος δε βγαίνει στο τηλέφωνο, ο άθλιος, να απολογηθεί στον κύριο Αυτιά! Να κουνάει τα χέρια του αγανακτισμένος, να κάνει γκριμάτσες, να χτυπιέται και τέλος να καλεί τον άνθρωπο για όλες τις δουλιές, τον κύριο Κακαουνάκη, σε βοήθεια! Και ντουέτο, πια, οι δυο τους, ο χοντρός - λιγνός, πώς λέμε, να πέφτουν πάνω σε δίκαιους και αδίκους. Να κατακεραυνώνουν τους πάντες και τα πάντα. Να εναλλάσσουν ρόλους. Πότε ο ένας τον Ζορό, πότε ο άλλος!..

...Και ...ντριννν, το τηλέφωνο. «Εδώ δήμαρχος! Δε δημιούργησα εγώ τους συμβασιούχους, εγώ τους φορτώθηκα! Δε νομοθετώ εγώ, η κυβέρνηση νομοθετεί. Σιγά, τώρα, μη νοιάζει τον Αυτιά η αλήθεια ή λες και δεν την ξέρει; Μη νοιάζει τον Αυτιά η ουσία του προβλήματος. Τον Αυτιά τον νοιάζει η ακροαματικότητα. Τον νοιάζει η ξανθιά κυρία με τις φράντζες, που, ενώ την έχουν κάνει μπαλάκι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ενώ την έχουν βάλει και οι δυο στο τσεπάκι τους, αυτή τη ...βρίσκει, καταγγέλλοντας τσιριχτά το ΚΚΕ και ανεβάζοντας, με τις άστοχες (αφού αλλού κατευθύνονται), κραυγές της, το θερμόμετρο και τα νούμερα του Αυτιά. «Κυρία μου, το ΚΚΕ έκανε συγκεκριμένη πρόταση νόμου για να λυθεί το ζήτημα. Τα δυο κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση, και σου κλέβουν την ψήφο, δεν ανταποκρίθηκαν...».

«

Κύριε δήμαρχε, τελειώσαμε! Τελείωσε ο χρόνος! Λυπάμαι που σας κλείνω, αλλά πρέπει να πάω στης ...Ρούλας... Και κλείνει ο Αυτιάς το τηλέφωνο και στη συνέχεια την εκπομπή και χάνεται. Και μέχρι να πεις κύμινο, νάτος πάλι. Στο διπλανό πλατό ...στης Ρούλας! Εδώ, όμως, άλλος άνθρωπος! Ενας Αυτιάς γλυκός σαν σιρόπι.

«Κοίτα τον κούκλα μου, κοίτα τον Αυτιά, κοίτα τον! Ξέρει να χαμογελάει, να κάνει φιλοφρονήσεις, να γίνεται τσαχπίνης, να μαγειρεύει και να ανεβάζει, τελικά, τις ακροαματικότητες της Ρούλας! Κάνει ό,τι ακριβώς έκανε ο Κακαουνάκης πριν από λίγο στη δική του εκπομπή κουνώντας το δάχτυλο! Ποιος χέζει τους συμβασιούχους!.. Τα νούμερα είναι το ζητούμενο. Το χρήμα να πέφτει. Ξανθιές με φράντζες να φωνάζουν, δόξα τω «θεώ», υπάρχουν! 250.000 συμβασιούχοι! Και 1.000.000 άνεργοι. Απάνω τους, Αυτιά! Απάνω τους, Κακαουνάκη!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


ΒΑΜΒΑΚΙ - ΚΑΠΝΟΣ - ΛΑΔΙ
Δεν «αναθεωρείται» η κυβερνητική κοροϊδία

ICON

Διαφωνεί ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης ή όχι με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Διαφωνεί με τις αποφάσεις δημοσιονομικής πειθαρχίας της Συνόδου Κορυφής του Οκτώβρη του 2002 για το «πάγωμα» της χρηματοδότησης της ΚΑΠ μέχρι το 2013, όπου με τα χρήματα για τους «15» της ΕΕ θα επιδοτούνται στο εξής οι «25» της ΕΕ; Διαφωνεί μήπως με την περικοπή και μείωση των κονδυλίων για τη γεωργία, προκειμένου να εξευρεθούν πόροι ώστε να «επιδοτηθούν» ο ευρωστρατός και η ευρωαστυνομία; Αν ναι, να βγει να το δηλώσει ευθέως και ν' αφήσει τα «παραμύθια» ότι για όλα φταίνε οι ...πρώην κυβερνώντες.

Μπορεί σε μερικούς να φαίνεται μονότονο, αλλά, δυστυχώς, η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, και της νυν, της ΝΔ, είναι ακριβώς η ίδια και το ίδιο επιζήμια για τους μικρομεσαίους Ελληνες αγρότες. Μόνο και μόνο για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων και ανάδειξης δικομματικών ψευτοδιαφορών, οι τωρινοί καταγγέλλουν τους προηγούμενους και οι προηγούμενοι τους τωρινούς. Κι αν οι αγρότες τούς αφήσουν έτσι, θα συνεχιστεί το ίδιο τροπάρι για πολύ. Αλλωστε, τη βδομάδα που πέρασε ο νέος υπουργός Γεωργίας έδωσε δείγματα επικοινωνιακής γραφής, ανακοινώνοντας, την Τρίτη, εκ Βρυξελλών ότι πέτυχε το «πρώτο κέρδος για τη χώρα»... Εννοούσε ο άνθρωπος, πως το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ θα συνεχιστεί στις 19 και 20 του Απρίλη στο Λουξεμβούργο. Κι αυτό το εμφάνισε ως επιτυχία!

Το τροπάρι «ενίσχυσης» της δικομματικής ψευτοαντιπαράθεσης συνεχίστηκε και προχτές, Παρασκευή 26/3, όπου ο Σ. Τσιτουρίδης σε συνέντευξη Τύπου, αφού τα «φόρτωσε όλα» στον προηγούμενο υπουργό, ανακοίνωσε πως θα πάει στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο για να ζητήσει: «Να εξασφαλιστεί δημοσιονομική ουδετερότητα για τη χώρα μας και τους παραγωγούς μας. Να υπάρξει ευελιξία μεταξύ ποσοστών συνδεδεμένης και αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης. Να υπάρχει μεταβατική περίοδος για την έναρξη των νέων ρυθμίσεων και να διασφαλιστεί ο ίδιος χρονικός ορίζοντας για τη διατήρηση των ενισχύσεων που ισχύουν για τα προϊόντα που αναθεωρήθηκαν τον Ιούνιο του 2003». Δηλαδή, με τις ίδιες ή με λίγο διαφορετικές διατυπώσεις ο Σ. Τσιτουρίδης θα διαπραγματευτεί στο Συμβούλιο ό,τι είχε ανακοινώσει πως θα διαπραγματευόταν αν ήταν στη θέση του και ο Γ. Δρυς, που κι αυτός ως «κορόνα» του είχε τη «δημοσιονομική ουδετερότητα» και ζητούσε να ισχύσουν και για τα μεσογειακά οι αποφάσεις του Ιούνη, όπως, π.χ., η διετής μεταβατική περίοδος μέχρι το 2007.

Καμώθηκε πως δε γνώριζε

Εκτός αυτών προχτές, Παρασκευή, ο Σ. Τσιτουρίδης ανέφερε ότι βρέθηκε προ εκπλήξεων στις Βρυξέλλες για τα όσα αποφασίστηκαν τον Ιούνη του 2003 και κατήγγειλε τον Γ. Δρυ για κρυφή πολιτική... Και μπορεί ο Γ. Δρυς να απέκρυψε αυτά που ψήφισε πέρσι, αλλά ο Σ. Τσιτουρίδης προσβάλλει τη νοημοσύνη των Ελλήνων αγροτών, καθώς και τη δική του νοημοσύνη, όταν λέει ότι δεν ήξερε τι περιλαμβάνει ο βασικός κανονισμός της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ (1782/2003). Ο κανονισμός αυτός ορίζει πως μπορούν να τροποποιούνται τα ποσά, προς τα κάτω προφανώς, όταν κρίνεται απαραίτητο. Ορίζεται, επίσης, πως όταν κρίνεται απαραίτητο μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό της διαφοροποίησης. Δηλαδή, από 5% που ορίστηκε να είναι από το 2008 και μετά θα μπορεί, για παράδειγμα, να γίνει 8%. Ακόμα ορίζεται πως όταν το κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να αναθεωρεί ανά πάσα στιγμή τις Κοινές Οργανώσεις Αγοράς των προϊόντων. Επιπλέον δεν είναι δυνατόν ο Σ. Τσιτουρίδης να προσποιείται τον ανήξερο για το ότι στο όνομα του πυλώνα Β΄ θα κοπούν από τις επιδοτήσεις στην περίπτωση του βαμβακιού 102,9 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ στα καπνά 102,8 εκατ. ευρώ το 2006, που γίνονται 147,2 εκατ. ευρώ το 2007 και 205 εκατ. ευρώ από το 2008 και μετά.

Από τα πεπραγμένα και τα ανακοινωθέντα του «φρέσκου» υπουργού Γεωργίας φαίνεται πως ούτε από τη νέα κυβέρνηση έχουν να ελπίζουν σε τίποτα καλύτερο οι Ελληνες καπνοπαραγωγοί, βαμβακοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί. Η ΝΔ και ο νυν υπουργός Γεωργίας συμφωνούν απολύτως με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και, κατά συνέπεια, με τις συνακόλουθες αρνητικές ευρω-προτάσεις για τα μεσογειακά. Κι αυτό δε γίνεται να το κρύψουν... Ο Σ. Τσιτουρίδης απέφυγε σκοπίμως να κάνει λόγο για ανατροπή και αποτροπή της ψήφισης των νέων καταστροφικών προτάσεων της Κομισιόν. Προτάσεων, που ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ επιδιώκει να τις ψηφίσει το συντομότερο δυνατόν και επ' αυτού δε διαφωνεί κι ο Σ. Τσιτουρίδης. Δεν ανέφερε επίσης τίποτα για αύξηση των κονδυλίων των επιδοτήσεων για τα ελληνικά προϊόντα! Επιπλέον ο νέος υπουργός Γεωργίας δεν έχει βγάλει «άχνα» και δεν ανακοίνωσε τίποτα για την ουσία του προβλήματος, που είναι: Η φτώχεια, το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, η εγκατάλειψη των χωραφιών και της υπαίθρου, καθώς και ο οικονομικός μαρασμός και η ανεργία για όσους εξαρτούν την επιβίωσή τους από τους αγρότες και την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

Αν οι αγρότες πιστέψουν τα νέα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», είναι σίγουρο πως θα βρεθούν πολλαπλώς χαμένοι και λίαν συντόμως ξεκληρισμένοι. Οι νέοι αντιαγροτικοί σχεδιασμοί της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ δε φτιασιδώνονται, μόνο ανατρέπονται με επίμονους, κοινωνικοπολιτικούς, μαζικούς και συντονισμένους αγώνες, αγώνες από κοινού με την εργατική τάξη για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής στη χώρα και της εξουσίας που την ασκεί. Σ' αυτό πρέπει να κατευθύνονται οι αγώνες τους για τις άμεσες διεκδικήσεις τους.


Κ. Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ