ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Οι ανατιμήσεις δε σταματούν ποτέ...

Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να αναβάλλει επ' αόριστον τις ανατιμήσεις, λένε τώρα κυνικά οι μεγαλοεπιχειρηματίες

«Εάν οι ανατιμήσεις ξεκινούσαν ή σταματούσαν, η αγορά δε θα λειτουργούσε». Η εξόχως αποκαλυπτική ομολογία για το θεμέλιο λίθο της «ελεύθερης αγοράς» και του ανταγωνισμού, από όπου η ατέρμονη άνοδος των τιμών, ανήκει στον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Π. Παντελιάδης, και έγινε χτες, αμέσως μετά τη συνάντησή που είχε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι όσοι υποστηρίζουν πως στην αγορά ξεκίνησαν και πάλι ανατιμήσεις δεν είναι ακριβείς, επειδή, όπως είπε «οι ανατιμήσεις άρχισαν, σημαίνει ότι κάποτε σταμάτησαν. Κάτι τέτοιο, όμως, δε συνέβη. Απλώς υπήρξε μια επιβράδυνση». Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ υπήρξε ουσιαστικά αρκούντως αποκαλυπτικός όσον αφορά στη νέα λαίλαπα ακρίβειας που έχουν εξαπολύσει μεγαλοβιομήχανοι, εισαγωγείς και λιανέμποροι σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Οι δηλώσεις είναι αποκαλυπτικές και για το μέγεθος της κοροϊδίας μεγαλοεπιχειρηματιών- κυβέρνησης, που προεκλογικά πρόβαλαν την προπαγάνδα για δήθεν συγκράτηση των τιμών. Επιπλέον, ισχυριζόμενος ότι «όταν κανείς παρεμβαίνει στην αγορά τεχνηέντως, όπως έγινε, θα το βρει μπροστά του», γιατί, όπως έσπευσε να συμπληρώσει, καμία επιχείρηση δεν μπορεί να αναβάλλει επ' αόριστον τις ανατιμήσεις, ο πρόεδρος των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ επιχείρησε να δικαιολογήσει το τελευταίο κύμα ανατιμήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα, έκανε λόγο για ανατιμήσεις «κυρίως στα μη τρόφιμα», οι οποίες κινούνται «στα πλαίσια του πληθωρισμού και μέχρι 4% με εξαίρεση όσα προϊόντα έχουν να κάνουν με στάρι, λάδι και ελιά όπου οι ανατιμήσεις κινούνται γύρω στο 5% - 7%».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία των επίσημων τιμοκαταλόγων σούπερ μάρκετ που δημοσίευσε πρόσφατα ο «Ρ», οι ανατιμήσεις ξεφεύγουν παρασάγγας από τα όρια του πληθωρισμού σε δεκάδες κατηγορίες προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ελιές που κατά τον πρόεδρο του ΣΕΣΜΕ τα ποσοστά των ανατιμήσεων φτάνουν μέχρι 7%, η πραγματική ανατίμηση έφτανε το 48,62%. Ακόμα, σε είδη προσωπικής υγιεινής οι ανατιμήσεις έφταναν την προηγούμενη βδομάδα μέχρι 33,81%, σε χαρτικά οικιακής χρήσης μέχρι 30%, σε αλλαντικά μέχρι 24,81%, σε καθαριστικά μέχρι 24,16%, σε τυριά μέχρι 7,95%, σε κρασιά μέχρι 14,67%, σε λάδια μέχρι 5,41%, σε τυποποιημένα γλυκίσματα μέχρι 28,42%, σε χυμούς μέχρι 41,05%.

Στο μεταξύ, στην πεπατημένη που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να κινηθεί χτες ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου. Μετά την επίσκεψή του στη Βαρβάκειο Αγορά έσπευσε να εξαπολύσει γενικόλογες κορόνες περί εντατικοποίησης των ελέγχων και επίδειξης «εξαιρετικής αυστηρότητας τόσο σε θέματα τήρησης των κανόνων υγιεινής όσο και στην επαρκή πληροφόρηση του καταναλωτή σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». Οσον αφορά δε, στα θέματα διαμόρφωσης των τιμών, επανέλαβε ότι «δεν πιστεύουμε στην αστυνόμευση των τιμών αλλά στη μελέτη και την αντιμετώπιση των αιτίων που οδηγούν στην αύξηση των τιμών». Μέχρι... τότε, όμως, που είναι φανερό ότι θα τραβήξει στο διηνεκές, αφού η κύρια αιτία που γεννά και θρέφει τις ανατιμήσεις και την οποία «αναζητά» η νέα κυβέρνηση είναι ο «ανταγωνισμός» που έχει σημαία τής πολιτικής της, και μέχρι «να αρχίσει να αποδίδει η νέα πολιτική», ο υφυπουργός δεν μπορεί παρά να περιορίζεται σε λεονταρισμούς του τύπου «δε θα διστάσουμε να πάρουμε σκληρά μέτρα αν διαπιστώσουμε συμπεριφορές αισχροκέρδειας». Ο ίδιος έκανε και πάλι λόγο για αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ δήλωσε ότι «θεωρούμε αδικαιολόγητη από πλευράς ανταγωνισμού την παρεμβολή μεσαζόντων και κυκλωμάτων».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αισιόδοξοι για τα κέρδη τους

Αισιόδοξοι για την πορεία της βιομηχανίας όχι μόνο για την τρέχουσα οικονομική χρήση, αλλά και για τα επόμενα χρόνια εμφανίζονται οι Ελληνες βιομήχανοι. Θεωρώντας δεδομένο ότι η ένταση του ανταγωνισμού θα έχει επιπτώσεις σε πολλούς τομείς, αφού νέοι ανταγωνιστές με το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους, εισέρχονται στην αγορά, παρ' όλα αυτά όμως ο ΣΕΒ εκτιμά ότι οι προϋποθέσεις ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας είναι ενθαρρυντικές. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι η ελληνική βιομηχανία εισέρχεται σ' αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον με θετικούς οιωνούς, έχοντας ξεπεράσει οριστικά την κρίση των τελευταίων ετών, ευρισκόμενη σε μια διαδικασία δυναμικής μεγέθυνσης και αναδιοργάνωσης. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι κατά την τελευταία οχταετία, η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής ξεπέρασε σωρευτικά το 18%, όταν κατά την προηγούμενη οχταετία η συνολική μεταβολή ήταν αρνητική.

Σύμφωνα με το ΣΕΒ, πολλές είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν κατανοήσει τις ανάγκες της αύξησης της ανταγωνιστικότητάς τους, και έχουν προσαρμόσει ανάλογα τη στρατηγική τους. Δηλαδή, εισάγουν με επιτυχία προηγμένη τεχνολογία, αναζητούν και βρίσκουν νέες αγορές, προωθούν τις επιχειρηματικές τους συνεργασίες, διαφοροποιούν τα προϊόντα τους, επεκτεινόμενες σε νέους τομείς.

Κατά το ΣΕΒ, σήμερα, οι πέντε μεγαλύτεροι κλάδοι της ελληνικής βιομηχανίας, όπως καταγράφτηκε μέσα στην 12ετία 1990 - 2002 είναι οι εξής: Τα τρόφιμα - ποτά, τα παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα, τα χημικά προϊόντα, τα βασικά μέταλλα, τα μη μεταλλικά ορυκτά. Οι συγκεκριμένοι κλάδοι αντιπροσωπεύουν ποσοστό 62% των συνολικών πωλήσεων. Αντίθετα, ο μεγάλος χαμένος είναι ο κλάδος της υφαντουργίας, ο οποίος περιορίζεται από το 11% των συνολικών πωλήσεων της μεταποίησης το 1990 σε μόλις 4% το 2002.

Βέβαια, παρά τις θετικές εκτιμήσεις των βιομηχάνων για την παραπέρα πορεία των κερδών τους δε χάνουν την ευκαιρία να επαναθέσουν τις αξιώσεις τους. Ανάμεσα σ' αυτές είναι η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η απελευθέρωση των «κλειστών αγορών», ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος στις ανάγκες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας...

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Απελπιστική ομοιότητα!

Η πρώτη επιτυχία του νέου υπουργού ήταν ότι θα ξαναγίνει Συμβούλιο στις 19 του Απρίλη...

Την πρώτη του ...επιτυχία είχε ο νέος υπουργός Γεωργίας Σ. Τσιτουρίδης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που έγινε, για λίγο χτες και για λίγο προχτές, στις Βρυξέλλες. Οπως ανακοινώθηκε χτες από το γραφείο του, το «πρώτο κέρδος για τη χώρα» είναι πως θα ...συνεχιστεί το Συμβούλιο στις 19 και 20 Απρίλη στο Λουξεμβούργο.

Οσοι έχουν διαβάσει ανάλογες ανακοινώσεις που έστελνε προ των εκλογών ο προκάτοχος του Σ. Τσιτουρίδη από τα Συμβούλια των Βρυξελλών και του Λουξεμβούργου, μάλλον θα νόμισαν πως... ο Γ. Δρυς άλλαξε το όνομά του σε Τσιτουρίδης. Με βάση αυτά που ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Γεωργίας ή όπως λέγεται τώρα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μόνο το όνομα του Ελληνα υπουργού άλλαξε όσον αφορά το περιεχόμενο!.. Αναφέρεται στην ανακοίνωση πως ο υπουργός στην ομιλία του στο Συμβούλιο ζήτησε να τηρηθεί η δημοσιονομική ουδετερότητα και η έναρξη ισχύος των νέων ΚΟΑ για βαμβάκι, καπνό και λάδι να γίνει όπως με τα προϊόντα που αναθεωρήθηκαν πέρσι τον Ιούνη. Δηλαδή να υπάρχει και μεταβατικό προαιρετικό στάδιο μέχρι το 2007. Δηλαδή κάτι πέτυχε τελικά κι ο Γ. Δρυς πέρσι και δεν ήταν εντελώς αναποτελεσματικός, όπως τον εμφάνιζαν προεκλογικά η ΝΔ και τα στελέχη της... Επίσης, όπως και ο Γ. Δρυς, ανακοίνωσε πως είχε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις με τον επίτροπο Γεωργίας, καθώς επίσης και στις συναντήσεις και τους γύρους συναντήσεων με τους ομολόγους στην ΕΕ.

Από τα πεπραγμένα και τα ανακοινωθέντα του «φρέσκου» υπουργού Γεωργίας φαίνεται πως ούτε από τη νέα κυβέρνηση έχουν να ελπίζουν σε τίποτα καλύτερο οι Ελληνες καπνοπαραγωγοί, βαμβακοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί, ενόψει και της επικείμενης συνεδρίασης του εκτάκτου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 19 και 20/4 στο Λουξεμβούργο και, ενδεχομένως, από την τακτική συνεδρίαση που ήταν ήδη προγραμματισμένη για τις 26 και 27 του Απρίλη στις Βρυξέλλες, αν στο μεταξύ δεν υπάρξει συμφωνία στο έκτακτο Συμβούλιο.

Το ζήτημα όμως είναι ότι η ΝΔ και ο νυν υπουργός Γεωργίας συμφωνούν απολύτως με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και, κατά συνέπεια, με τις συνακόλουθες αρνητικές ευρω-προτάσεις για τα μεσογειακά. Κι αυτό δε γίνεται να το κρύψουν... Ο Σ. Τσιτουρίδης ούτε χτες, ούτε προχτές, έκανε λόγο για ανατροπή και αποτροπή της ψήφισης των νέων καταστροφικών προτάσεων της Κομισιόν. Προτάσεων, που ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ επιδιώκει να τις ψηφίσει το συντομότερο δυνατόν και επ' αυτού δε διαφωνεί ο Σ. Τσιτουρίδης. Το ίδιο ισχύει και για τον υφυπουργό Ε. Μπασιάκο, που ήταν κι αυτός παρών στο Συμβούλιο. Κι οι δύο τους επίσης δεν έβγαλαν άχνα και δεν ανακοίνωσαν τίποτα για την ουσία του προβλήματος, που είναι: Η φτώχεια, το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, η εγκατάλειψη των χωραφιών και της υπαίθρου, καθώς και ο οικονομικός μαρασμός και η ανεργία για όσους εξαρτούν την επιβίωσή τους από τους αγρότες και την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ