Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Οι ανατιμήσεις δε σταματούν ποτέ...

Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να αναβάλλει επ' αόριστον τις ανατιμήσεις, λένε τώρα κυνικά οι μεγαλοεπιχειρηματίες

«Εάν οι ανατιμήσεις ξεκινούσαν ή σταματούσαν, η αγορά δε θα λειτουργούσε». Η εξόχως αποκαλυπτική ομολογία για το θεμέλιο λίθο της «ελεύθερης αγοράς» και του ανταγωνισμού, από όπου η ατέρμονη άνοδος των τιμών, ανήκει στον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Π. Παντελιάδης, και έγινε χτες, αμέσως μετά τη συνάντησή που είχε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι όσοι υποστηρίζουν πως στην αγορά ξεκίνησαν και πάλι ανατιμήσεις δεν είναι ακριβείς, επειδή, όπως είπε «οι ανατιμήσεις άρχισαν, σημαίνει ότι κάποτε σταμάτησαν. Κάτι τέτοιο, όμως, δε συνέβη. Απλώς υπήρξε μια επιβράδυνση». Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ υπήρξε ουσιαστικά αρκούντως αποκαλυπτικός όσον αφορά στη νέα λαίλαπα ακρίβειας που έχουν εξαπολύσει μεγαλοβιομήχανοι, εισαγωγείς και λιανέμποροι σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Οι δηλώσεις είναι αποκαλυπτικές και για το μέγεθος της κοροϊδίας μεγαλοεπιχειρηματιών- κυβέρνησης, που προεκλογικά πρόβαλαν την προπαγάνδα για δήθεν συγκράτηση των τιμών. Επιπλέον, ισχυριζόμενος ότι «όταν κανείς παρεμβαίνει στην αγορά τεχνηέντως, όπως έγινε, θα το βρει μπροστά του», γιατί, όπως έσπευσε να συμπληρώσει, καμία επιχείρηση δεν μπορεί να αναβάλλει επ' αόριστον τις ανατιμήσεις, ο πρόεδρος των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ επιχείρησε να δικαιολογήσει το τελευταίο κύμα ανατιμήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα, έκανε λόγο για ανατιμήσεις «κυρίως στα μη τρόφιμα», οι οποίες κινούνται «στα πλαίσια του πληθωρισμού και μέχρι 4% με εξαίρεση όσα προϊόντα έχουν να κάνουν με στάρι, λάδι και ελιά όπου οι ανατιμήσεις κινούνται γύρω στο 5% - 7%».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία των επίσημων τιμοκαταλόγων σούπερ μάρκετ που δημοσίευσε πρόσφατα ο «Ρ», οι ανατιμήσεις ξεφεύγουν παρασάγγας από τα όρια του πληθωρισμού σε δεκάδες κατηγορίες προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ελιές που κατά τον πρόεδρο του ΣΕΣΜΕ τα ποσοστά των ανατιμήσεων φτάνουν μέχρι 7%, η πραγματική ανατίμηση έφτανε το 48,62%. Ακόμα, σε είδη προσωπικής υγιεινής οι ανατιμήσεις έφταναν την προηγούμενη βδομάδα μέχρι 33,81%, σε χαρτικά οικιακής χρήσης μέχρι 30%, σε αλλαντικά μέχρι 24,81%, σε καθαριστικά μέχρι 24,16%, σε τυριά μέχρι 7,95%, σε κρασιά μέχρι 14,67%, σε λάδια μέχρι 5,41%, σε τυποποιημένα γλυκίσματα μέχρι 28,42%, σε χυμούς μέχρι 41,05%.

Στο μεταξύ, στην πεπατημένη που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να κινηθεί χτες ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου. Μετά την επίσκεψή του στη Βαρβάκειο Αγορά έσπευσε να εξαπολύσει γενικόλογες κορόνες περί εντατικοποίησης των ελέγχων και επίδειξης «εξαιρετικής αυστηρότητας τόσο σε θέματα τήρησης των κανόνων υγιεινής όσο και στην επαρκή πληροφόρηση του καταναλωτή σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». Οσον αφορά δε, στα θέματα διαμόρφωσης των τιμών, επανέλαβε ότι «δεν πιστεύουμε στην αστυνόμευση των τιμών αλλά στη μελέτη και την αντιμετώπιση των αιτίων που οδηγούν στην αύξηση των τιμών». Μέχρι... τότε, όμως, που είναι φανερό ότι θα τραβήξει στο διηνεκές, αφού η κύρια αιτία που γεννά και θρέφει τις ανατιμήσεις και την οποία «αναζητά» η νέα κυβέρνηση είναι ο «ανταγωνισμός» που έχει σημαία τής πολιτικής της, και μέχρι «να αρχίσει να αποδίδει η νέα πολιτική», ο υφυπουργός δεν μπορεί παρά να περιορίζεται σε λεονταρισμούς του τύπου «δε θα διστάσουμε να πάρουμε σκληρά μέτρα αν διαπιστώσουμε συμπεριφορές αισχροκέρδειας». Ο ίδιος έκανε και πάλι λόγο για αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ δήλωσε ότι «θεωρούμε αδικαιολόγητη από πλευράς ανταγωνισμού την παρεμβολή μεσαζόντων και κυκλωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ