ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 31ης ΜΑΡΤΗ
Καμιά επανάπαυση με στόχο την επιτυχία της

Ολοι και όλα για την επιτυχία της απεργίας! Μ' αυτό το σύνθημα δίνουν τη μάχη οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, για να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, στην πανεργατική απεργία στις 31 Μάρτη και την προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

«Ολοι στην απεργία. Ολοι στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης». Το παραπάνω κάλεσμα απευθύνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ που συνεδρίασε χτες και συζήτησε τα τελευταία μέτρα που πρέπει να παρθούν για την επιτυχία της απεργίας στις 31 του Μάρτη, αλλά και τη μαζικότητα της προσυγκέντρωσης του ΠΑΜΕ. Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα σωματεία να πάρουν την επιτυχία της απεργίας στα χέρια τους με συνεδριάσεις των διοικήσεων των σωματείων, συγκεντρώσεις και περιοδείες στους χώρους δουλιάς, για να εκφραστεί η θέληση των εργαζομένων, να αντισταθούν στις αντεργατικές επιλογές και να διεκδικήσουν λύσεις με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες.

«Να βρεθούμε έξω από τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, περιφρουρώντας την απεργία. Κανείς εργαζόμενος να μην πάει για δουλιά. Να νεκρώσουν τα γιαπιά και οι επιχειρήσεις», σημειώνει στο κάλεσμά της η Γραμματεία.

«Η σύνοδος της ΕΕ στις 25 Μάρτη, σημειώνει, ετοίμασε νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης. Επέκταση της μερικής απασχόλησης, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ακόμα πιο σκληρή λιτότητα κ.ά. Αυτά αποτελούν την πολιτική των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ βαριές ευθύνες έχει και ο ΣΥΝ, γιατί έβαλε την υπογραφή του στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ και της Λευκής Βίβλου».

«Ολοι στο πόδι». Με αυτή τη φράση η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο της Αθήνας καλούν όλους τους Ελληνες και ξένους οικοδόμους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία. Απόφαση πήρε επίσης η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, ενώ ομόφωνα αποφάσισαν συμμετοχή και οι διοικήσεις των τεσσάρων σωματείων εργαζομένων στα μπλε και πράσινα λεωφορεία, στον ηλεκτρικό και στο Μετρό. Ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ δηλώνει και ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού - Θεάτρου - Κινηματογράφου.

Επί ποδός βρίσκονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στον Πειραιά. Η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Λουδοβίκου, μπροστά από τον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά. Να πάρει απόφαση για απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων καλούν την ΠΝΟ τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο ρυθμό της απεργίας

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 31ης Μάρτη και στην απεργιακή προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 π.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου, καλούν τους εργαζόμενους οι ταξικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης. Το ΠΑΜΕ και πολλά πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, ανάμεσά τους των Οικοδόμων, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, των Συνταξιούχων ΙΚΑ, αλλά των Χημικών Βιομηχανιών, του Δέρματος, των Τεχνικών Ανελκυστήρων, των Καπνεργατών, και των Εμποροϋπαλλήλων, καλούν την εργατική τάξη να κλιμακώσει τον αγώνα κόντρα στην αδιαλλαξία του ΣΕΒ, για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και δε θα προσαρμόζει τις διεκδικήσεις στο συμβιβαστικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ. Καθημερινά κλιμάκια συνδικαλιστών πραγματοποιούν εξορμήσεις σε βιομηχανίες, σε μεγάλα εργοτάξια, σε χώρους δουλιάς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Αντίστοιχο είναι το κλίμα και στους άλλους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην Κοζάνη η απεργιακή προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 11 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει τα Σωματεία Οικοδόμων, Γουνεργατών, Οδηγών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ θα συμμετέχουν μαζικά και ταξικές δυνάμεις από το χώρο της ΔΕΗ.

Επίσης, απεργιακές συγκεντρώσεις και προσυγκεντρώσεις οργανώνει το ΠΑΜΕ και τα σωματεία που συσπειρώνονται σ' αυτό, σε: Κατερίνη στις 9 π.μ. στον Πλάτανο. Βέροια στις 9.30 π.μ. στην Πλατεία Ωρολογίου. Ξάνθη στις 9.30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία. Σέρρες στις 10 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία. Αλεξανδρούπολη, στις 10 π.μ. έξω από το Δημαρχείο. Πτολεμαΐδα στις 11 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία. Καβάλα στις 11 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία. Κομοτηνή, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στη Νάουσα το Εργατικό Κέντρο καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο χώρο του ΕΚΝ.


Προετοιμασία και συγκεντρώσεις

Σε Ηπειρο και Κρήτη

Περιοδείες σε χώρους εργασίας, διακίνηση ανακοινώσεων, αφισοκολλήσεις, συνεδριάσεις των διοικήσεων των Σωματείων, συσκέψεις των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ και κουβέντα εργάτη τον εργάτη, αποτελούν καθημερινό όπλο στη μάχη για τη συσπείρωση της εργατικής τάξης με άμεσο στόχο την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης της 31ης του Μάρτη.

Μέχρι στιγμής έχουν συνεδριάσει για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων Οικοδόμων Ιωαννίνων, Αγρινίου, Αρτας, Κέρκυρας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Ηγουμενίτσας, Παραμυθιάς, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, Ιματισμού Αγρινίου, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων, Αγρινίου, Λογιστών Αρτας, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών «Δημήτριος Γληνός» Αρτας, Συνταξιούχων Αρτας, Πρέβεζας, Αγρινίου, των Συνδέσμων Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Λευκάδας και Πρέβεζας, του Σωματείου Καθαριστριών Σχολείων Αρτας, Σωματείου Ανειδίκευτων Εργατών Λευκάδας, Συλλόγου Εκτάκτων Εργαζομένων του Δήμου Αρταίων, Χειριστών Αγρινίου, Οδηγών Αγρινίου.

Συσκέψεις έχει πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ σε Γιάννενα, Αρτα, Κέρκυρα, Πρέβεζα, ενώ έχουν συνεδριάσει και έχουν πάρει αποφάσεις με βάση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ τα ΔΣ των Εργατικών Κέντρων Αγρινίου, Αρτας, Λευκάδας και θεσπρωτίας. Προγραμματίζονται ακόμα να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια πολλών ακόμα σωματείων σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα.

Τέλος, ύστερα από πρόταση των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ γίνονται συσκέψεις των Εργατικών Κέντρων με τη συμμετοχή σωματείων και αντιπροσώπων που ανήκουν στη δύναμη των Εργατικών Κέντρων Πρέβεζας, Μεσολογγίου και Ναυπάκτου - Δωρίδας. Στην Πρέβεζα το ΕΚ Πρέβεζας καλεί τη Δευτέρα 29/3/04 στις 7 μ.μ. στο ΕΚΠ, στη Ναύπακτο το ΕΚ Ναυπάκτου - Δωρίδας την Κυριακή 28/3/04 στις 6 μ.μ. στο ΕΚ Ν-Δ, και στο Μεσολόγγι τη Δευτέρα στις 29/3/04, στις 7 μ.μ., στο ΕΚ Μεσολογγίου το ΕΚΜ.

Για τη μέρα της απεργίας έχουν προγραμματιστεί:

  • Γιάννενα, στις 10 π.μ. σε προσυγκέντρωση, στο Δημαρχείο, καλεί η ΣΕΑ Ιωαννίνων - ΠΑΜΕ
  • Αγρίνιο, στις 10 π.μ., στο ΕΚ Αγρινίου, συγκέντρωση οργανώνει το ΕΚΑ
  • Αρτα, στις 10 π.μ., στο ΕΚ Αρτας, συγκέντρωση οργανώνει το ΕΚΑ
  • Λευκάδα, στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Αγίου Μηνά, συγκέντωση οργανώνει το ΕΚ Λευκάδας
  • Πρέβεζα, στις 9 π.μ., στο Φόρο, καλεί το ΠΑΜΕ
  • Ηγουμενίτσα, στις 10 π.μ., στο ΕΚ Θεσπρωτίας, συγκέντωση οργανώνει το ΕΚ Θεσπρωτίας
  • Κέρκυρα, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚ Κέρκυρας καλεί το ΠΑΜΕ
  • Μεσολόγγι, στις 9.30 π.μ., σε προσυγκέντρωση στην πλατεία καλεί το ΠΑΜΕ.
Στην Κρήτη

Στο Ηράκλειο η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει απεργιακή προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου, για τη συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στα Χανιά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 10 π.μ.

Στο Ρέθυμνο, προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 9.30 π.μ. στο Δημαρχείο.

Στο Λασίθι, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αγίου Νικολάου στις 10 π.μ.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Προκαλούν οι εργατοπατέρες

Το θράσος και η πρόκληση εργατοπατέρων και εργοδοτικών συνδικαλιστών δεν έχει όρια. Περίτρανη απόδειξη οι συνδικαλιστές στην πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, που έφτασαν στο σημείο να πάρουν απόφαση να μη συμμετέχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ. Μάλιστα, χωρίς ντροπή και υποκλινόμενοι στο αφεντικό τους ανακοίνωσαν την απόφαση στους εργαζόμενους, υποστηρίζοντας ότι στην επιχείρηση συντελείται «μια πρωτόγνωρη αλλαγή τόσο στη διοίκηση όσο και στους στόχους της». Και επειδή πρέπει να συναντηθούν με τη διοίκηση την ερχόμενη Τρίτη, για να ανταλλάξουν απόψεις και να... διαλύσουν τις κακόβουλες φήμες, στέλνουν την αγωνιστική διεκδίκηση των εργαζομένων στα αζήτητα.

Μετά και από αυτή την απόδειξη για το πόσο υπάκουοι είναι στην εργοδοσία δεν έχει καθόλου άδικο η παράταξη της Αγωνιστικής Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας που σε ανακοίνωσή της τους καταδικάζει και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 31 του Μάρτη με αιτήματα: Αυξήσεις 10% για όλους χωρίς αξιολογήσεις με κατώτατο μισθό 1.100 ευρώ, να πληρώνονται οι υπερωρίες, συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους.

Η πλειοψηφία της διοίκησης, σημειώνει η ΑΕΕ, πρόβαλε πραγματικά γελοίους λόγους για να αιτιολογήσει τη στάση της, αφού οι αλλαγές στην επιχείρηση γίνονται εδώ και καιρό, και με βάση αυτές το σωματείο έχει μπει στο περιθώριο. Εμείς οι απλοί εργαζόμενοι, σημειώνει, δεν τα βγάζουμε πέρα και τα προβλήματα μας δε ρωτάνε αν έχει ολοκληρωθεί ή όχι το οργανόγραμμα της εταιρίας. Τώρα είναι η στιγμή να πετύχουμε τη μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από το Σωματείο. Η απόφαση αυτή τορπιλίζει τη διεκδίκηση, την αποδυναμώνει και πρακτικά οι εργαζόμενοι της INTRACOM καλούνται να μη συμμετέχουν στη συλλογική πάλη όλων των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ