ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο στρόβιλο των σκανδάλων ο Σαρόν

Για «ενότητα δράσης» με τη «Χαμάς», μιλά ο ηγέτης της λιβανικής «Χεζμπολάχ»

Προσπαθώντας να αποφύγει τα χημικά...

Associated Press

Προσπαθώντας να αποφύγει τα χημικά...
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ

Να προσκομίσει σειρά κρίσιμων εγγράφων κλήθηκε ο Γκιλάντ Σαρόν, τόσο για την υπόθεση της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του πατέρα του το 1999 όσο και για την υπόθεση της εμπλοκής του στην προσπάθεια αγοράς από έναν Ισραηλινό επιχειρηματία της ελληνικής βραχονησίδας «Πάτροκλος». Η τελευταία αυτή εξέλιξη ενισχύει το ενδεχόμενο, σύμφωνα με αναλυτές, να απαγγελθούν, τελικά, κατηγορίες σε βάρος και του ίδιου του Σαρόν, κάτι που θα κρίνει και την παραμονή του στην πρωθυπουργία.

Εντός διμήνου, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας του Ισραήλ, Μεναχέμ Μαζούζνα, θα εξετάσει το υπάρχον ανακριτικό υλικό και θα αποφασίσει αν πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες για αποδοχή δωροδοκίας σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Αυτή την εντολή έδωσε στον Μαζούζνα, η Γενική Εισαγγελέας του Κράτους, Εντνα Αρμπέλ.

Το κατηγορητήριο αφορά δύο ξεχωριστές υποθέσεις, που συμπίπτουν χρονικά. Η πρώτη σχετίζεται με το «δάνειο» ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων, που φέρεται να χορήγησε στο Γκιλάντ Σαρόν, ο Βρετανο-εβραίος επιχειρηματίας Σίριλ Κερμ, το 1999, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προεκλογική εκστρατεία του πατέρα του Αριέλ. Την ίδια, περίπου, περίοδο, από τη θέση του ΥΠΕΞ, ο Αριέλ Σαρόν φέρεται να δέχτηκε να μεσολαβήσει στην τότε ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί η αγορά από τον ισραηλινό επιχειρηματία Νταβίντ Απελ της βραχονησίδας «Πάτροκλος» στο Σαρωνικό για την ανέγερση τουριστικής μονάδας. Στην υπόθεση εμπλέκεται, και πάλι, ο γιος του Σαρόν, Γκιλάντ, ο οποίος είχε προσληφθεί ως ειδικός σύμβουλος από τον Απελ με αδρά αμοιβή, παρά τη μηδαμινή σχετική πείρα του.

Ο ίδιος ο Σαρόν έχει δηλώσει ότι δε γνωρίζει τίποτε για τις δύο υποθέσεις. Από την πλευρά του, ο Γκιλάντ ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί λίγο χρόνο μέχρις ότου προσκομίσει τα αναγκαία έγγραφα στη δικαιοσύνη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και άλλοι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δήλωναν πεπεισμένοι ότι ο Αριέλ Σαρόν θα εκτίσει μέχρι τέλους την πρωθυπουργική του θητεία. Αντίθετα, η αντιπολίτευση ζητά, ήδη, την παραίτησή του.

«Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν»

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη, ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη, ο ισραηλινός στρατός
Την πιθανότητα να κλιμακωθούν ακόμη περισσότερο οι ισραηλινές επιθέσεις επισήμανε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, εκτιμώντας ότι η σκανδαλολογία που πλήττει τον Σαρόν θα εντείνει τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού της ισραηλινής κοινής γνώμης. Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, παραμένει σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας αναμένοντας τα αντίποινα με τα οποία έχει απειλήσει η «Χαμάς». Την Κυριακή, σε σύντομη εισβολή που έγινε στο χωριό Ντασρίγια, της Χεβρώνα, σκοτώθηκε ο αδελφός ενός καταζητούμενου Παλαιστινίου, μόλις βγήκε από το σπίτι του.

Ο νέος ηγέτης της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι, μιλώντας σε χιλιάδες οπαδούς της οργάνωσης, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση, για πρώτη φορά, και κατά των ΗΠΑ τονίζοντας ότι «ΗΠΑ και Σαρόν κήρυξαν τον πόλεμο στο Ισλάμ και στο Θεό, και ο Θεός κήρυξε τον πόλεμο εναντίον τους». Ο έτερος νέος ηγέτης της οργάνωσης, αρμόδιος πολιτικού σχεδιασμού, Κχαλέντ Μασχάλ μίλησε σε οπαδούς της «Χεζμπολάχ», στο Λίβανο, όπου ο ηγέτης της λιβανικής οργάνωσης Σεϊκ Χασάν Νασράλα, έθεσε «υπό τις διαταγές του» το σύνολο των δυνάμεων της οργάνωσης.


ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αίμα στη Μοσούλη, διαδηλώσεις στη Βαγδάτη

Συγκρούσεις Ιρακινών με κατοχικές βρετανικές δυνάμεις στη Βασόρα

Associated Press

Συγκρούσεις Ιρακινών με κατοχικές βρετανικές δυνάμεις στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ.--

Σε πεδίο σφοδρών επιθέσεων κατά κατοχικών δυνάμεων αλλά και όσων γίνονται αντιληπτοί ως συνεργάτες τους, μετατράπηκε η, πάλαι ποτέ, ήρεμη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ. Την Κυριακή, συγκλονίστηκε από αλλεπάλληλες εκρήξεις και επιθέσεις ενόπλων. Ανάλογες επιθέσεις έγιναν και σε άλλα σημεία του Ιράκ, ενώ στη Βαγδάτη οργή έχει προκαλέσει η απόφαση της κατοχικής διοίκησης να κλείσει για 60 ημέρες εφημερίδα που πρόσκειται στον ακραίο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα αλ Σαντρ.

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε όταν η αυτοκινητοπομπή του έπεσε πάνω σε βόμβα, έξω από τη Φαλούτζα χτες, ενώ 3 μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν σε ανάλογο περιστατικό που σημειώθηκε έξω από τη Μπαακούμπα. Στην ίδια πόλη την Κυριακή, 5 πολίτες τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας ενώ στη Σαμάρα σκοτώθηκε 1 ζευγάρι Ιρακινών από έκρηξη βόμβας κοντά σε σχολείο.

Η Κυριακή, όμως, αποδείχτηκε εξαιρετικά αιματηρή για τη Μοσούλη. Στόχος απόπειρας δολοφονίας έγινε η μοναδική γυναίκα υπουργός του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου. Η αυτοκινητοπομπή της 37χρονης, Νεσρίν αλ Μπαουάρι, υπουργού Δημοσίων Εργων, έγινε στόχος ενόπλων στην περιοχή αλ Καράμα. Η ίδια γλίτωσε, σκοτώθηκαν 3 σωματοφύλακές της. Την προηγούμενη βδομάδα, είχε ανακοινώσει, στο πλευρό του Μπρέμερ, ότι το υπουργείο της, όπως και τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Υδραυλικών Υποδομών, θα ανεξαρτητοποιηθούν από την κατοχική διοίκηση την 1η Απρίλη.

Στόχος επίθεσης, στη Μοσούλη την Κυριακή, έγινε και ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Νιβίν, ο οποίος επίσης γλίτωσε, ενώ πολλά άτομα τραυματίστηκαν στη μάχη που ακολούθησε. Στην ίδια πόλη, ένοπλοι μασκοφόροι έβαλαν κατά των οχημάτων όπου επέβαιναν 1 Βρετανός και 1 Καναδός, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν. Η κατοχική διοίκηση ανέφερε ότι οι 2 νεκροί ήταν «πράκτορες ασφαλείας δημοσίων επιχειρήσεων». Σε επίθεση κατά θέσης της αμερικανικής στρατονομίας, σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί ένοπλοι και τραυματίστηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες. Τέλος, 1 Ιρακινός σκοτώθηκε από πυρά της αστυνομίας της πόλης, επειδή έριξε χειροβομβίδα σε κυβερνητικό κτίριο.

Οργή για την εφημερίδα

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη, και χτες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, χιλιάδες σιίτες παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από τα γραφεία της εφημερίδας «αλ Χάουζα αλ Νατίκα», του Μοκτάντα αλ Σαντρ, της οποίας η κυκλοφορία απαγορεύτηκε για 60 ημέρες από την κατοχική διοίκηση με το σκεπτικό ότι «προωθεί τη βία». Εκπρόσωπος του σιίτη ακραίου ηγέτη, που εξαρχής τάχθηκε κατά της κατοχής και υπέρ της ίδρυσης ισλαμικού κράτους, παραδέχτηκε ότι η εφημερίδα δεν κρύβει την αντίθεσή της στην κατοχή, αλλά αρνήθηκε ότι παροτρύνει τη βία.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά της κατοχής και των ΗΠΑ. Αμερικανικά ελικόπτερα ελέγχουν διαρκώς την περιοχή, χωρίς, όμως, να έχουν δημιουργηθεί, μέχρι χτες βράδυ, επεισόδια. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι η εφημερίδα, σε ένα από τα τελευταία φύλλα της, υποστήριξε ότι ο θάνατος 53 ατόμων στην Ισκαντιρίγια, προσφάτως, δεν οφείλεται σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, όπως ανακοίνωσε η κατοχική διοίκηση, αλλά σε αμερικανικό πύραυλο.


ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ετοιμάζουν «οδικό χάρτη» για το Κοσσυφοπέδιο...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Την ανακοίνωση ενός «σαφούς» «οδικού χάρτη» της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών για το Κοσσυφοπέδιο, εντός της ερχόμενης βδομάδας, ανήγγειλε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Πολιτικές Υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε το περασμένο 48ωρο στην Πρίστινα.

Ο Γκρόσμαν έκανε λόγο και για τη συμπερίληψη «διαφανών» κριτηρίων στον υπό τελικό σχεδιασμό «οδικό χάρτη» της διοίκησης του ΟΗΕ στην περιοχή, τα οποία όπως είπε θα εκτιμηθούν εντός του 2005 προκειμένου να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για τον καθορισμό του «πολιτικού μέλλοντος του Κοσσυφοπεδίου». Ο Γκρόσμαν δεν είχε επαφές μόνον με τον «πρωθυπουργό» του Κοσσυφοπεδίου Μπαϊράμ Ρεξχέπι αλλά και με επικεφαλής της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο.

Μετά τις συναντήσεις αυτές, ο Αμερικανός υφυπουργός δήλωσε πως η «βία» της 17ης Μάρτη (δηλαδή το πογκρόμ κατά Σέρβων της επαρχίας) «σαφώς και επισκιάζει τις διεθνείς προσπάθειες για πολυεθνοτικό Κοσσυφοπέδιο», πως οι υπεύθυνοι «θα πρέπει να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη» και πως στον επικείμενο «οδικό χάρτη» του ΟΗΕ για την περιοχή δεν αποκλείεται να υπάρχουν αναφορές «στον τρόπο αυτοδιοίκησης που επιθυμεί η σερβική κοινότητα» της επαρχίας...

Το ίδιο διάστημα, σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν πως επρόκειτο χτες να φθάσουν στο Βελιγράδι για επαφές με τη σερβική κυβέρνηση ανώτατοι αξιωματούχοι από τις ακόλουθες τρεις χώρες της εξαμελούς Ομάδας Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία: Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. Ως «κεντρικό» θέμα των επικείμενων επαφών προβλήθηκε το «Κοσσυφοπέδιο».

Τζεντιλίνι ο εκπρόσωπος του Σολάνα...

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, ανακοίνωσε χτες πως διορίζει ως εκπρόσωπό του στο Κοσσυφοπέδιο τον Ιταλό διπλωμάτη (έως χτες επικεφαλής του Γραφείου Βαλκανικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας) Φερνάντο Τζεντιλίνι. Ο Σολάνα επικαλέστηκε ως λόγο «τη δύσκολη κατάσταση» που επικρατεί στην επαρχία...


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Αμερικανοί σκότωσαν έναν «βομβιστή αυτοκτονίας» που επιχείρησε να τους επιτεθεί χτες στο ανατολικό Αφγανιστάν. Στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αύριο αρχίζει η νέα Διάσκεψη του Βερολίνου για το «μέλλον» της χώρας, τρεις μέρες μετά την επίσημη παραδοχή του «Προέδρου» Καρζάι ότι οι «εκλογές» στη χώρα αναβάλλονται για το Σεπτέμβρη.

ΟΥΑΝΑ.-- «Ολοκληρώνονταν» χτες οι επιχειρήσεις καταδίωξης «στελεχών της αλ Κάιντα» στο δυτικό Πακιστάν από δυνάμεις του στρατού της χώρας αλλά και των ΗΠΑ. Επίσημος απολογισμός, 60 νεκροί αντάρτες, ανάμεσά τους και ένα «υψηλόβαθμο στέλεχός τους» ονόματι Αμπντάλα, 162 συλληφθέντες, 50 νεκροί στρατιώτες και 10 νεκροί πολίτες, κυρίως γυναικόπαιδα.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Τριβές προκαλεί στους κόλπους του Αραβικού Συνδέσμου η επ' αόριστον αναβολή της Συνόδου Κορυφής των 22 μελών του, που αποφασίστηκε από την τυνησιακή ηγεσία, που έχει την περιοδική προεδρία του Συνδέσμου και θα φιλοξενούσε τη σύνοδο. Ο Τυνήσιος Πρόεδρος επέμεινε ότι αιτία της αναβολής υπήρξε η «αδυναμία εξεύρεσης κοινού τόπου» στα δύο βασικά ζητήματα του Παλαιστινιακού και του αμερικανικού σχεδίου «μεταρρυθμίσεων στη μείζονα Μέση Ανατολή». Η Αίγυπτος προσφέρθηκε να φιλοξενήσει «άμεσα» τη σύνοδο.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Βουλευτές της κυβερνώσας συντηρητικής παράταξης και του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερψήφισαν χτες στη Γερουσία της Αυστραλίας νομοσχέδιο για την εκμετάλλευση του 80% των αποθεμάτων τού (υποτίθεται ανεξάρτητου) Ανατολικού Τιμόρ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο...

ΣΕΟΥΛ.-- Επιχειρώντας να προκαταλάβει την προγραμματισμένη για σήμερα έναρξη συνεδρίασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Νότιας Κορέας, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Παρκ Κουάν Γιονγκ υπεραμύνθηκε χτες της πρόσφατης κοινοβουλευτικής αποπομπής του Προέδρου της χώρας Ρο Μου Γιουν με τον ισχυρισμό πως «δεν ήταν πραξικόπημα αλλά εξέλιξη σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες»...

ΓΕΝΟΒΑ.-- Δυο βόμβες εξερράγησαν χτες τα ξημερώματα κοντά σε αστυνομικό σταθμό της Γένοβας της Ιταλίας, προκαλώντας μικρές ζημιές, αλλά όχι τραυματισμούς.

ΚΙΕΒΟ.-- Διακόπηκε χτες η λειτουργία αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία, έπειτα από την ενεργοποίηση του συστήματος ασφαλείας του για αδιευκρίνιστο λόγο.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Και ο Ραχούλ Γκάντι, γιος του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι και της συζύγου του Σόνιας, θέτει υποψηφιότητα με το κόμμα του Κογκρέσου στις πρόωρες γενικές εκλογές στην Ινδία (20 Απρίλη - 8 Μάη).

ΤΖΑΜΟΥ.-- Λεωφορείο συνετρίβη χτες σε γκρεμό στο Κασμίρ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 23 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και πολλοί άλλοι να τραυματιστούν.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Σε μια κίνηση δίχως προηγούμενο, η εκλογική επιτροπή της Σρι Λάνκα ανέλαβε τον έλεγχο των κρατικών ΜΜΕ ενόψει των γενικών εκλογών της Παρασκευής στη χώρα.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Αμερικανοί εγκληματολόγοι μετέβησαν χτες στην Ταϊβάν για να βοηθήσουν τις έρευνες για την απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Τσεν Σούι Μπιάν, που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε «στημένη» ώστε να επανεκλεγεί ο Τσεν στις εκλογές της 20ής Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ