ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
«Κριτήρια» Χόλκερι με στόχο το καθεστώς Κοσσυφοπεδίου

Από συνεδρίαση της σερβικής Βουλής με θέμα το Κοσσυφοπέδιο

Associated Press

Από συνεδρίαση της σερβικής Βουλής με θέμα το Κοσσυφοπέδιο
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ενα «ευχολόγιο κριτηρίων» με ουσιαστικό στόχο την προώθηση μέρους των σχεδίων για συνοριακές ανακατατάξεις στα Βαλκάνια, με «βατήρα» το Κοσσυφοπέδιο, στα μέσα του 2005, παρουσίασε χτες ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο, Χάρι Χόλκερι. Στο 125σέλιδο πακέτο γίνεται αναφορά σε «κριτήρια» περί ασφάλειας, ευνομίας, απονομής δικαιοσύνης, αποκατάστασης της έννομης τάξης και «πιθανής» σταδιακής επιστροφής των 250.000 Σέρβων που έχουν από το 1999 εκδιωχθεί από τις εστίες τους.

Η «κυβέρνηση» του Κοσσοβάρου Αλβανού «πρωθυπουργού» Μπαϊράμ Ρεξχέπι ισχυρίστηκε πως θα επιχειρήσει την ικανοποίηση των «κριτηρίων» του πακέτου προτάσεων Χόλκερι, με τη δήλωση πως αυτό θα συμβάλλει αποφασιστικά στον καθορισμό του «στάτους» της επαρχίας εντός του 2005...

Αντίθετα, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το πακέτο «κριτηρίων» Χόλκερι στο Βελιγράδι. Ο υπεύθυνος αξιωματούχος της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο, Νεμπόισα Τσόβιτς, το απέρριψε χαρακτηρίζοντάς το «θέατρο» και «μονοπάτι» που οδηγεί στην απόσχιση της επαρχίας από τη Σερβία. Απαίτησε δε την οριστική διάλυση των λεγόμενων «Σωμάτων Προστασίας Κοσσυφοπεδίου» αποκαλώντας τα «ανασυγκροτημένο ΟΥΤΣΕΚΑ». Επικαλούμενος δε «διεθνείς υπηρεσίες ασφαλείας» ανακοίνωσε πως οι Κοσσοβάροι Αλβανοί των «Σωμάτων Προστασίας» έχουν εγκαταλείψει τα πόστα τους και έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες στις ορεινές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου. Εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο πιθανών εντάσεων και στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο επικαλούμενος την επαναδραστηριοποίηση Αλβανών πρώην «στελεχών» του ΟΥΤΣΕΚΑ στην περιοχή... Πάντως, κατά σύμπτωση (;) το ίδιο 24ωρο η KFOR ανακοίνωσε τη σύλληψη του Σακίρ Σακίρι, στελέχους αυτονομιστικής οργάνωσης Αλβανών στη Νότια Σερβία (UCPMB), που κατά το παρελθόν είχε διατελέσει στέλεχος του ΟΥΤΣΕΚΑ και υποδιοικητής των «Σωμάτων Προστασίας» (ως το 2001) στην επαρχία. Συνελήφθη επειδή συμπεριλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» περί «εγκληματιών και τρομοκρατών» που είχε εκδώσει προ τριών ετών το Στέιτ Ντιπάρτμεντ...

«Παγώνουν» τα δολάρια...

Στο μεταξύ, χτες, η σερβική κυβέρνηση ανέμενε ως βέβαιη την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, προς το Κογκρέσο για αναστολή της «βοήθειας» των 100 εκατ. δολαρίων προς το Βελιγράδι με το αιτιολογικό πως δεν προχωρούν οι «υποχρεώσεις» της Σερβίας - Μαυροβούνιο για «πλήρη συμμόρφωση και συνεργασία» με τις αρχές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία και για σύλληψη και παράδοση του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, ε.α. στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς... Ο Μαρκ Γκρόσμαν (υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις) που είχε συναντηθεί νωρίτερα με το Σέρβο πρωθυπουργό Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα είχε υπαινιχθεί πως η «βοήθεια» ίσως και να δοθεί «με τις ανάλογες εξελίξεις... στο μέλλον», ενώ πηγές προσκείμενες στον Αμερικανό υπουργό φρόντιζαν να διαδίδουν την όχληση της Ουάσιγκτον μετά την προχτεσινή ψήφιση νόμου για κρατική οικονομική βοήθεια σε όσους Σέρβους δικάζονται από το δικαστήριο της Χάγης.

Προεκλογικές ζυμώσεις

Το ίδιο διάστημα, συμπολιτευόμενα και αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Σερβία εντείνουν τις ζυμώσεις για την επιλογή κοινών ή μεμονωμένων υποψηφίων που θα παρουσιάσουν ενόψει των σερβικών προεδρικών εκλογών, (η ακριβής ημερομηνία των οποίων δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανό μήνα τον Ιούνη). Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα ανακοίνωνε χτες πως γίνονται επαφές προκειμένου ο υποψήφιος της παράταξης «να είναι ανεξάρτητη προσωπικότητα», που να τυγχάνει της εμπιστοσύνης και άλλων παρατάξεων. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας ανακοίνωσε πως θα δημοσιοποιήσει τη σχετική απόφασή του την ερχόμενη βδομάδα και πως πάντως θα κατεβάσει στις προεδρικές εκλογές ανεξάρτητο υποψήφιο... Το Δημοκρατικό Κόμμα (του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Τζίντζιτς) ανακοίνωσε πως αναζητά συμμαχία με «άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης»...

ΧΑΓΗ
«Καταδίκη» των ΗΠΑ

ΧΑΓΗ.-

Θεωρήθηκε ως πολύ «σημαντική», από αναλυτές εννοείται, η απόφαση που έλαβε χθες το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβίασαν τα δικαιώματα 47 Μεξικανών θανατοποινιτών και «κάλεσε» για την επανεξέταση των υποθέσεών τους.

Η υπόθεση πήγε στο δικαστήριο μετά από αίτημα της κυβέρνησης του Μεξικού και αναγνώρισε ότι στην πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων (47 από τις 51 περιπτώσεις καταδικασμένων σε θάνατο) δεν είχε τηρηθεί η Συνθήκη της Βιέννης, που προβλέπει ότι κάθε ξένος πολίτης που κατηγορείται για σοβαρό έγκλημα να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη βοήθεια των αρχών της χώρας του. Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αναγνωρίσει το Διεθνές Δικαστήριο, συνεπώς η απόφαση είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα...

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Νέα έκρηξη αλλά και συλλήψεις

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.--

Μια ισχυρή έκρηξη καθώς και συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και φερόμενων ως «ισλαμιστών εξτρεμιστών» συγκλόνισαν χτες για τέταρτη συνεχόμενη μέρα την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε κατοικία στην περιοχή Σαμπίρ - Ραχιμόσφσκι (περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από την κεντρική αγορά της πόλης) και σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax υπήρξαν αρκετά θύματα. Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, ενώ κατέφθασαν και τέσσερα φορτηγά με δυνάμεις του στρατού.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των δυνάμεων ασφάλειας, η έκρηξη σημειώθηκε όταν η αστυνομία επιχείρησε να εισέλθει στο κτίριο όπου βρίσκονταν ύποπτοι. Μετά την έκρηξη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι πολιορκημένοι πήραν άγνωστο αριθμό ομήρων.

Ολόκληρη τη χτεσινή μέρα, η αστυνομία πραγματοποιούσε αυστηρούς ελέγχους στην πρωτεύουσα. Το ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS επίσης μετέδωσε ότι χτες σημειώθηκε έκρηξη και σε πολυκατοικία στην πόλη Αντιτζάν στην κοιλάδα Φεργκάνα.

Εξάλλου, οι αρχές χτες ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε συλλήψεις 30 υπόπτων. Αξιωματούχος της αστυνομίας πρόσθεσε ότι οι συλληφθέντες μέχρι στιγμής είναι πιστοί της Ουαχαμπίτικης αίρεσης του Ισλάμ και όχι μέλη της οργάνωσης «Ιτζμπ ουτ-Ταχρίρ», την οποία είχε κατηγορήσει ο Πρόεδρος Καρίμοφ.

Τέλος, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων.

ΝΑΤΟ και ΕΕ οι ηθικοί αυτουργοί της τραγωδίας

Δήλωση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με δήλωσή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τις δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας τόνισε τα εξής:

«Με τα πρόσφατα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο ολοκληρώνεται η εθνοκάθαρση με την εκδίωξη και των τελευταίων Σέρβων και Τσιγγάνων και την αρπαγή της περιουσίας τους. Προωθείται η απόσχισή του από τη Σερβία και η δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, όπως επιδίωκαν ανέκαθεν οι αυτονομιστικές οργανώσεις των Αλβανών Κοσσοβάρων, με εξασφάλιση αλβανόφωνης καθαρότητας.

Ηθικός και κύριος φυσικός αυτουργός αυτού του εγκλήματος σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων Σέρβων και Τσιγγάνων είναι το ΝΑΤΟ, αλλά και η ΕΕ, που συμφώνησε με την επέμβαση και τους βομβαρδισμούς. Η διεθνής ΝΑΤΟική δύναμη, που εγκαταστάθηκε στο Κοσσυφοπέδιο για να εφαρμόσει την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αντί να αφοπλίσει, ως όφειλε, τις εγκληματικές συμμορίες του UCK, τις ανακήρυξε σε "Σώμα Προστασίας του Κοσσυφοπεδίου".

Η σημερινή κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και γενικότερα η τραγωδία της Γιουγκοσλαβίας, αναδεικνύει το μέγεθος του εγκλήματος, που διαπράχθηκε κατά τη δεκαετία του '90 ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, και της υποκρισίας των διακηρύξεων των επιδρομέων περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του Προέδρου Μιλόσεβιτς, όταν επενέβαιναν, εμποδίζοντάς τη να διατηρήσει την τάξη και να προστατεύσει τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου (όλων των εθνικοτήτων) από τη δράση του UCK.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουμε τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού για την εκδίωξη των επιδρομέων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ