ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ 2003
Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 26,4%!

Τέσσερα προς ένα σε βάρος της χώρας μας οι σχέσεις εισαγωγών - εξαγωγών με τις χώρες - μέλη της ΕΕ

Σε κάθε εμπόρευμα αξίας 1 εύρω που εξάγαμε το 2003, αντιστοιχούσαν εισαγωγές αξίας 3 ευρώ! Το δε έλλειμμα των εμπορευματικών συναλλαγών τον προηγούμενο χρόνο, σε σχέση με τα επίπεδα του 2002, αυξήθηκε κατά 26,4%!

Η εικόνα αυτή, η οποία καταδεικνύει τα σοβαρότατα προβλήματα που προκαλεί στην παραγωγική βάση της χώρας η εφαρμοζόμενη πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Η κλιμακούμενη αύξηση της εισαγωγικής διείσδυσης, η οποία σταθερά υποκαθιστά την κατανάλωση ειδών εσωτερικής παραγωγής, επιτείνεται. Αυτό αποδεικνύεται και από την εξέλιξη των εμπορευματικών συναλλαγών το 2003, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν επίσης την ουσία των ετεροβαρών οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεδομένου ότι οι χώρες της ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας μας. Ετσι, ενώ η αναλογία εισαγωγών προς εξαγωγές για το σύνολο των εμπορευματικών συναλλαγών είναι τρία προς ένα, με τις χώρες της ΕΕ η σχετική αναλογία είναι τέσσερα προς ένα!

Ενα άλλο θέμα που ανακύπτει από τα στοιχεία αυτά, είναι η επιδείνωση της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εμπορευμάτων, που υπονομεύεται από τη συνεχή και αλματώδη αύξηση των επιχειρηματικών κερδών. Το αντιφατικό από πρώτη μάτια αυτό σχήμα, εξηγείται αν αναλογιστούμε ότι οι επιχειρηματίες δεν εκμεταλλεύονται τη σημαντική άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια για να μειώσουν τις τιμές και να κάνουν ανταγωνιστικά τα εμπορεύματά τους, αλλά, είτε διατηρούν σταθερές τις τιμές, είτε και τις αυξάνουν, προκειμένου να αποκομίσουν υπερκέρδη. Την ίδια ώρα βέβαια φωνάζουν για τις απώλειες ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, και ζητούν προκλητικά νέα προνόμια και ρυθμίσεις σε βάρος, βεβαίως, των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας η αξία των εισαγωγών εμπορευμάτων το 2003 ανήλθε σε 36.465,4 εκατ. εύρω και εμφανίζει αύξηση 19,6% σε σχέση με την αξία εισαγωγών του 2002. Ειδικότερα οι εισαγωγές από τις χώρες της ΕΕ εμφανίζονται αυξημένες κατά 25,4% και από τρίτες χώρες κατά 12,1%. Αντίθετα οι εξαγωγές το 2003 αυξήθηκαν μόνο κατά 7,5% και ανήλθε σε 11.770,5 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές προς την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 14,7% και προς τρίτες χώρες μόνο κατά 2%. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να αυξηθεί κατά 26,4% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2002 και να διαμορφωθεί στα 24.694,9 εκατ. εύρω.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές δαπανών

Τη λογική της «καμένης γης» καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ στον οικονομικό τομέα, με προφανή στόχο να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι για τη μη ικανοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων προς διάφορες κοινωνικές κατηγορίες, αλλά το κυριότερο, να δικαιολογήσει την πολιτική της σκληρής λιτότητας στα δημόσια οικονομικά με περικοπές των κοινωνικών δαπανών και πιθανότατα αύξησης των φορολογικών εσόδων, για τη μείωση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων.

Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός και οι τρεις υφυπουργοί (Δούκας, Ρεγκούζας, Φώλιας), όπου, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Γ. Αλογοσκούφης έδωσε κατευθύνσεις στους υφυπουργούς του για συγκράτηση των δημόσιων δαπανών, αύξηση των δημόσιων εσόδων και επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο επί της ουσίας αποτελεί τη συνέχεια του αντίστοιχου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στον Απρίλη, η νέα κυβέρνηση προτίθεται να βγάλει στο σφυρί μέσω διάθεσης μετοχών στο Χρηματιστήριο, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ, ενώ για τη ΔΕΠΑ προτίθενται απλώς να ανεβάσουν το τίμημα της πώλησης του 35% των μετοχών της εταιρίας, σε ένα νέο κύκλο επαφών που θα επιδιώξουν να έχουν υποψήφιους αγοραστές, μεταξύ των οποίων και την ισπανική Gas Natural, με την οποία είχε έρθει σε συμφωνία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...

Για τα ΕΛΠΕ, η νέα κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει την παρουσία του ομίλου Λάτση, με την πώληση και νέου πακέτου μετοχών. Τέλος, η παράδοση της «Ολυμπιακής» σε ιδιώτες, είχε χαρακτηριστεί σαν θέμα άμεσης προτεραιότητας από τον υπουργό Οικονομίας, σε δηλώσεις που είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν, μετά την εμπλοκή που προέκυψε από την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους όρους πώλησης της εταιρίας, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στον τομέα αυτό φιλοδοξία της νέας κυβέρνησης είναι να παραδώσει σε ιδιώτες ό,τι δεν πρόλαβε να ξεπουλήσει η προηγούμενη.

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ»
Αλλάζει το όνομα όχι και ο σκοπός

Ακόμη και η μη εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο δεν είναι δεδομένη, καθώς ανακοινώθηκε ότι η διαδικασία απλώς «αναστέλλεται»

Τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας τουριστικής περιουσίας τα ακύρωσε η ίδια με τις παράλληλες διατυπώσεις της για συνέχιση του ξεπουλήματος μέσω της «αξιοποίησης» σε συνεργασία με τους ιδιώτες. Δείγμα της πολιτικής της είναι και η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας για την «αναστολή» της διαδικασίας εισαγωγής της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» στο Χρηματιστήριο, μετά από τη συνάντηση που είχαν ο Γ. Αλογοσκούφης με τον υπουργό Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλο.

Πριν από λίγες μέρες ο Δ. Αβραμόπουλος είχε δηλώσει ότι η ΕΤΑ δε θα μπει στο Χρηματιστήριο γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Χτες η κυβέρνηση απέφυγε να είναι τόσο κατηγορηματική, ίσως με την ελπίδα πως το ΣτΕ - που τον Ιούνη αναμένεται να εκδώσει απόφαση σχετική με τη διαχείριση ορισμένων εκτάσεων από την ΕΤΑ - δε θα αποκλείσει τελικά τη χρηματιστηριακή εμπλοκή της εταιρίας.

Στη συνάντηση των δύο υπουργών, καταλήχτηκε και η μετονομασία της ΕΤΑ σε «Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος», καθώς και ο διορισμός νέας διοίκησης. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας «στόχος της θα είναι η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου στο πλαίσιο μιας νέας και διαφανούς στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας». Κάνει έτσι, σαφές, ότι η εταιρία, όπως κι αν ονομάζεται, δεν πρόκειται να αλλάξει το σκοπό της, ενώ ο Δ. Αβραμόπουλος έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθούν υφιστάμενες συμβάσεις και πράξεις.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση απαντάει... καθησυχαστικά και στις προχτεσινές «καταγγελίες» του πρώην υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη περί «διάλυσης της ΕΤΑ» που θα καθυστερήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θα ακυρώσει ενδεχομένως απαλλοτριώσεις που διασφάλιζε το... «νομικό σχήμα της ΕΤΑ», θα... στερήσει τα έσοδα υπέρ του τουρισμού και θα αναγκάσει τους επιχειρηματίες να συνεργάζονται με έναν «αμιγώς δημόσιο φορέα με όλα τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τη γραφειοκρατία την οποία έχει». Η απαξίωση του πρώην υπουργού προς τους δημόσιους φορείς είναι βεβαίως το μικρότερο κακό αυτών των δηλώσεων, που αποκαλύπτουν μεγάλο άγχος των στελεχών της πρώην κυβέρνησης, που προφανώς σχετίζεται με την τύχη των ξεπουλημάτων που ήταν στο... πρόγραμμα της ΕΤΑ.

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
«Χρυσή» κερδοφορία αναμένοντας... νέα κίνητρα

Την προηγούμενη Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης διαβεβαίωνε τους φαρμακοβιομηχάνους ότι η κυβέρνηση θα τους παραχωρήσει επιπλέον κίνητρα για επενδύσεις ώστε να υποστηριχτεί η εγχώρια παραγωγή. Μόλις δυο μέρες μετά, τα οικονομικά αποτελέσματα μιας φαρμακοβιομηχανίας δείχνουν πόσο «ανάγκη» από... υποστήριξη έχουν οι βιομήχανοι του κλάδου και πού πηγαίνουν τα λεφτά από το «φαρμακερό» χαράτσι στο οποίο υποβάλλονται τα νοικοκυριά για την αγορά φαρμάκων.

Η εταιρία φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας «Τζένεσις Φάρμα ΑΕ» που δραστηριοποιείται «στον τομέα διακίνησης, μάρκετινγκ και διάθεσης εξειδικευμένων φαρμάκων - προϊόντων βιοτεχνολογικής έρευνας για σπάνιες και χρόνιες ασθένειες» παρουσίασε αύξηση των καθαρών, προ φόρων, κερδών της κατά 158%!!! Τα κέρδη της ανήλθαν στα 18,59 εκατ. ευρώ, έναντι 7,21 εκατ. ευρώ το 2002. Εντυπωσιακή αύξηση παρουσίασαν και οι πωλήσεις της εταιρίας, κατά 130%, οι οποίες ανήλθαν στα 74,65 εκατ. ευρώ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ