Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ 2003
Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 26,4%!

Τέσσερα προς ένα σε βάρος της χώρας μας οι σχέσεις εισαγωγών - εξαγωγών με τις χώρες - μέλη της ΕΕ

Σε κάθε εμπόρευμα αξίας 1 εύρω που εξάγαμε το 2003, αντιστοιχούσαν εισαγωγές αξίας 3 ευρώ! Το δε έλλειμμα των εμπορευματικών συναλλαγών τον προηγούμενο χρόνο, σε σχέση με τα επίπεδα του 2002, αυξήθηκε κατά 26,4%!

Η εικόνα αυτή, η οποία καταδεικνύει τα σοβαρότατα προβλήματα που προκαλεί στην παραγωγική βάση της χώρας η εφαρμοζόμενη πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Η κλιμακούμενη αύξηση της εισαγωγικής διείσδυσης, η οποία σταθερά υποκαθιστά την κατανάλωση ειδών εσωτερικής παραγωγής, επιτείνεται. Αυτό αποδεικνύεται και από την εξέλιξη των εμπορευματικών συναλλαγών το 2003, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν επίσης την ουσία των ετεροβαρών οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεδομένου ότι οι χώρες της ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας μας. Ετσι, ενώ η αναλογία εισαγωγών προς εξαγωγές για το σύνολο των εμπορευματικών συναλλαγών είναι τρία προς ένα, με τις χώρες της ΕΕ η σχετική αναλογία είναι τέσσερα προς ένα!

Ενα άλλο θέμα που ανακύπτει από τα στοιχεία αυτά, είναι η επιδείνωση της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εμπορευμάτων, που υπονομεύεται από τη συνεχή και αλματώδη αύξηση των επιχειρηματικών κερδών. Το αντιφατικό από πρώτη μάτια αυτό σχήμα, εξηγείται αν αναλογιστούμε ότι οι επιχειρηματίες δεν εκμεταλλεύονται τη σημαντική άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια για να μειώσουν τις τιμές και να κάνουν ανταγωνιστικά τα εμπορεύματά τους, αλλά, είτε διατηρούν σταθερές τις τιμές, είτε και τις αυξάνουν, προκειμένου να αποκομίσουν υπερκέρδη. Την ίδια ώρα βέβαια φωνάζουν για τις απώλειες ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, και ζητούν προκλητικά νέα προνόμια και ρυθμίσεις σε βάρος, βεβαίως, των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας η αξία των εισαγωγών εμπορευμάτων το 2003 ανήλθε σε 36.465,4 εκατ. εύρω και εμφανίζει αύξηση 19,6% σε σχέση με την αξία εισαγωγών του 2002. Ειδικότερα οι εισαγωγές από τις χώρες της ΕΕ εμφανίζονται αυξημένες κατά 25,4% και από τρίτες χώρες κατά 12,1%. Αντίθετα οι εξαγωγές το 2003 αυξήθηκαν μόνο κατά 7,5% και ανήλθε σε 11.770,5 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές προς την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 14,7% και προς τρίτες χώρες μόνο κατά 2%. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να αυξηθεί κατά 26,4% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2002 και να διαμορφωθεί στα 24.694,9 εκατ. εύρω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ